Mergi la conţinutul principal

Intoarcerea la Estul salbatic

Seria neagra din acest an a inceput cu trei saptamani in urma, cu furtul a zeci de arme automate dintr-un depozit al armatei. Sapte suspecti au fost prinsi, dar despre arme nu se stie nimic. Cateva zile mai tarziu, incasarile unei case de schimb valutar din Brasov au fost furate in plina strada cu pretul a doua vieti. Urmarit, hotul a abandonat prada. Vineri, doi indivizi mascati au jefuit o banca din Cluj, lovitura fiind foarte bine pusa la punct: totul a durat doar ceva mai mult de un minut pentru a fura aproape 250.000 de lei, echivalentul a 57.000 de euro. Banditii au realizat ca, daca-si ascund fetele si nu lasa amprente, au sanse mari sa scape neprinsi. Camerele de luat vederi devin practic inutile, iar eventualii martori i-ar putea identifica doar dupa vocile cu care au fost amenintati in timpul jafului.


Braila n-a fost nici ea ocolita de asemenea evenimente. In mai 2000, un individ a atacat bijuteria lui Gheorghe Caracostea, de unde a furat aur in valoare de 70 milioane de lei. Autorul a fost prins si condamnat la opt ani de inchisoare. Pe 16 ianuarie 2002, trei barbati inarmati au jefuit un magazin din Bariera Calarasilor, tragand mai multe focuri de arma. Au luat 10 milioane de lei vechi (incasarile de peste zi) si un telefon mobil si au disparut printre blocuri. Cativa ani mai tarziu, in aprilie 2005, trei indivizi cu masti pe fete au dat iama in bijuteria de pe b-dul Dorobantilor, de unde au furat doua kilograme de aur, insa au fost gasiti dupa amprente.


Utilizarea tot mai des intalnita a pistoalelor in atacuri devine ingrijoratoare. Portul legal de arma de foc se obtine greu, dar si pentru armele usoare (cu aer comprimat) este necesara o autorizatie. Faptul ca portul ilegal de armament nu-i mai sperie pe banditi denota o slabiciune a legii. Daca infractiunile sunt tot mai violente, atunci si legea penala trebuie inasprita. Aceeasi lege care sa intareasca puterea de raspuns a fortelor de ordine. Prima reactie este asteptata sa vina din Parlament, unde Codul penal si cel de procedura penala sunt in plin proces de modificare. Daca ea va intarzia, ne putem astepta la o avalansa de cereri de aprobari pentru achizitionarea de arme pe motiv de aparare. Si atunci unde vom ajunge?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro