Ajuns din nou la puşcărie, interlopul Marian Cristea, zis "Cioară", se poate apuca să mai scrie o carte. Interlopul care era dat în urmărire, întrucât se sustrăgea de la executarea pedepsei cu închisoarea, a fost "cazat" în spatele gratiilor, locul unde i-a venit inspiraţia în 2010 şi a scris volumul "Lumea mea penitenciară".
Zilele de libertate pentru acolitul grupării "Buricea" din Radu Negru ar fi luat sfârşit în data de 19 noiembrie, "Cioară" fiind prins de poliţişti în Italia, se pare la Roma, după cum ne-au informat surse judiciare. Deşi locul lui era la închisoare, după ce în iunie 2013 a fost condamnat la o pedeapsă de 4 ani cu executare, pentru scandalul de la Tribunal din 2006, interlopul a reuşit să se facă nevăzut înainte de emiterea mandatului de executare a pedepsei. În urmă cu câteva zile, după ce a fost luat pe sus de autorităţile italiene, Marian Cristea ar fi fost deja extrădat, el fiind preluat de la aeroport de poliţiştii bucureşteni şi dus la penitenciarul "Rahova", după cum au confirmat surse din rândul anchetatorilor. Interlopul brăilean fusese dat în urmărire, în baza a două mandate de executare a pedepsei cu închisoarea. Cel de-al doilea mandat de executare a pedepsei cu închisoarea a fost emis în decembrie 2013, după ce interlopul a fost condamnat definitiv la 5 ani şi 3 luni închisoare pentru înşelăciune şi uz de fals.
Potrivit unor surse, condamnatul ar putea să fie transferat, în perioada următoare, la Penitenciarul de Maxină Siguranţă Galaţi, asta pentru a fi mai aproape de oraşul de domiciliu, întrucât dosarul în care este acuzat de infracţiuni la regimul rutier este pe rolul Judecătoriei Brăila şi judecata continuă. Până se va lua o astfel de decizie, interlopul stă cuminte în penitenciarul bucureştean.
La un pas de a mai primi o condamnare
Cauza în care Marian Cristea este judecat pentru că a condus fără permis se află pe rolul Judecătoriei Brăila, unde a fost trimis spre rejudecare de Curtea de Apel Galaţi. În septembrie 2014, instanţa a dispus începerea judecăţii în acest dosar, chiar dacă acuzatul era de negăsit, următorul termen fiind stabilit pentru data de 13 ianuarie 2015, până acum fiind dispusă amânarea pentru lipsă inculpat. De un an şi jumătate, interlopul era dat în urmărire întrucât a dispărut după ce şi-a primit condamnarea la Curtea de Apel Târgu Mureş.
Anul trecut, în luna septembrie, interlopul brăilean a primit pedeapsa în primă instanţă pentru infracţiunile rutiere, însă în urma apelului la CA Galaţi s-a dispus rejudecarea. Dosarul a fost retrimis la instanţa de la care a plecat, respectiv Judecătoria Brăila.
Pe data de 20 septembrie 2013, Judecătoria Brăila i-a aplicat inculpatului Marian Cristea, acolit al grupării "Buricea" din Radu Negru, pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 589 zile închisoare pentru infracţiuni la regimul rutier. În 2011, individul a fost prins la volan, deşi nu avea permis, el prezentând oamenilor legii un permis fals, de provenienţă Republica Moldova. În toamna lui 2012, Marian Cristea, zis "Cioară", a ajuns în faţa instanţei după ce a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila pentru conducere fără permis şi uz de fals. Mai exact, potrivit procurorilor, în data de 1 septembrie 2011, la ora 17.40, organele de cercetare penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe Şoseaua Buzăului circula autovehiculul "Hover", condus de Marian Cristea, persoană despre care se ştia că nu figura în baza de date ca deţinător al permisului de conducere. Tras pe dreapta, Marian Cristea, aflat la volan, le-a prezentat poliţiştilor un permis de conducere care figura emis în iulie 2005 de autorităţile din Republica Moldova, valabil pentru categoriile A,B,C,D,E. În urma primelor verificări efectuate s-a constatat faptul că Marian Cristea nu era în data de 1 septembrie 2011 şi nici nu a fost posesor al permisului de conducere, informaţia fiind confirmată ulterior de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere Brăila. Legat de permisul de conducere de provenienţă Republica Moldova, anchetatorii au aflat că permisul era un fals total.
Condamnări în dosarul "Scandalul de la Tribunal"
După şase ani şi jumătate de la producerea scandalului de la Tribunalul Brăila, magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş, unde a fost strămutat dosarul în 2010, au dat sentinţa finală. Interlopii din grupările din Radu Negru şi Vărsătura, care în decembrie 2006 s-au încăierat la Palatul de Justiţie, au ajuns la închisoare. Trei dintre scandalagii au reuşit însă să se facă nevăzuţi, doi dintre aceştia fiind prinşi şi trimişi la scurt timp în puşcărie. Singurul care s-a bucurat mai mult de libertate a fost Marian Cristea, zis "Cioară", condamnat la 4 ani de închisoare.
În dimineaţa zilei de 11 iunie 2013, poliţiştii de la Investigaţii Criminale i-au depistat şi încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi pe Ghiţă Buricea (36 de ani), lider al grupării din Radu Negru, condamnat la 2 ani închisoare, Gigi Dorin Ţigănoiu (26 de ani), condamnat la 2 ani închisoare, Traian Soare (34 de ani), condamnat la 3 ani închisoare, Viorel Gagu (34 de ani), condamnat 3 ani la închisoare, şi Sorin Marcel Irimia (33 de ani), condamnat la 5 ani închisoare. Ionel Marian Comănescu (46 de ani) a fost mai norocos, acesta fiind condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare, sub supraveghere judiciară, pe o perioadă de 5 ani. La scurt timp, unul dintre urmăriţi, Gelu Eduard Stamate, care avea de executat o pedeapsă de doi ani închisoare, a ajuns la puşcărie după ce s-a predat. O lună mai târziu a fost prins şi Ionel Marin, condamnat la 5 ani şi 3 luni închisoare.
Filmul scandalului din decembrie 2006
Inculpaţii în dosarul "Scandal la Palatul de Justiţie", iniţial în număr de 13, au fost trimişi în judecată pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a liniştii şi ordinii publice. Potrivit anchetatorilor, în dimineaţa zilei de 15 decembrie 2006, între orele 8.20 şi 8.33, la "112" au sosit nu mai puţin de 5 apeluri, în legătură cu declanşarea unui conflict de proporţii între grupările din Radu Negru şi Vărsătura, în incinta Palatului de Justiţie. Interlopii veniseră la procesul atacului din octombrie 2006, asupra familiei Buricea şi la cel de ultraj la şeful DPIR, comisarul Ştirbu, şi ajunseseră să se ia la bătaie. În afară de cei veniţi cu citaţie, mai erau în zonă vreo 80 de inşi, 35 dintre aceştia fiind audiaţi ulterior în calitate de martori. Interlopii s-au alergat prin tribunal, au urcat la etajele superioare şi au dat buzna în biroul unei judecătoare, au spart geamurile de la uşile de acces, au blocat intrarea în Tribunal, au sărit unii la alţii cu arme albe şi au intrat în sălile de judecată, dând peste cap activitatea instituţiei. Zeci de martori audiaţi - inclusiv grefiere de la instanţă - au confirmat faptul că în scandal au fost implicaţi indivizi din ambele tabere, inclusiv fraţii Buricea. Cum, din ancheta desfăşurată, reieşea clar că, în încăierare, au fost folosite arme albe, pe 27 aprilie 2007, "mascaţii" au descins la domiciliile inculpaţilor şi învinuiţilor, reuşind să găseasca săbii, cuţite şi chiar un paşaport falsificat, cu fotografia lui Costică Buricea, aparţinând unui anume "Vlad Răduţ". În afară de Costel Gheorghe, care l-a înjunghiat pe Vasile Tincu zis "Şaolin", niciunul dintre interlopi nu a recunoscut că a purtat cuţit sau sabie, în timpul scandalului din decembrie 2006. Interesant este faptul că, în ianuarie, respectiv martie 2008, Bălan, Soare şi Stamate şi-au retras plângerile formulate împotriva celor din gruparea "Buricea". A fost momentul în care interlopii din Radu Negru şi cei din Vărsătura s-au împăcat, retrăgându-şi reciproc acuzaţiile în toate dosarele importante aflate pe rolul instanţelor de judecată brăilene.
Interlopul "Cioară", condamnat pentru înşelăciune
Pe numele interlopului "Cioară" a mai fost emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, pe data de 24 decembrie 2013. Asta după ce judecătorii Curţii de Apel Galaţi au dat sentinţa definitivă într-un dosar în care mai multe persoane au fost judecate pentru înşelăciune şi uz de fals, prin depunerea de adeverinţe de salariu false fiind obţinute credite bancare. În dosarul 7032/196/2007•, inculpatul Cristea Marian a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 5 ani şi 3 luni închisoare, după cum se arată pe site-ul CA Galaţi. În dosar au fost judecate 36 de persoane. Pedeapsa aplicată în primă instanţă a fost atacată cu recurs de către inculpaţi, dosarul ajungând la CA Galaţi. "Dispus rejudecarea. Admite recursurile declarate de inculpaţii Cristea Marian şi Munteanu Mihai şi în consecinţă: Casează în parte sentinţa penală din 21 decembrie 2011 a Judecătoriei Brăila şi în rejudecare: Constată acoperit prin plată (efectuată de inculpatul Cristea Marian) prejudiciul cauzat părţii civile Glasro Holding LTD prin mandatar SC Top Factoring SRL (persoană juridică care a cesionat creanţa deţinută iniţial de partea civilă Raiffeisen Bank SA) în sumă de 4661,38 lei la plata căreia au fost obligaţi inculpaţii Cristea Marian, Rădulescu Ionuţ Marius şi Munteanu Mihai. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale recurate (...). Definitivă", este soluţia pronunţată de CA Galaţi, în decembrie 2013.
Potrivit anchetatorilor, în ianuarie 2007, Raiffeisen Bank a depus plângere penală împotriva a 36 de persoane, printre care se număra şi interlopul "Cioară", care fugea deja de o pedeapsă cu închisoarea. Prin plângere s-a reclamat faptul că agenţia bancară a fost indusă în eroare, astfel că pe baza unor cereri de credite depuse de învinuiţi s-au acordat 57 de credite de nevoi personale, în valoare de 185.000 ron. În urma cercetărilor efectuate, s-a constatat că cei în cauză nu aveau contracte individuale de muncă, prezentând contracte şi carnete de muncă false. După cum au stabilit poliţiştii şi procurorii, două persoane au înfiinţat o firmă şi de aici au fost eliberate apoi acte pentru obţinerea creditelor bancare. Marian Cristea a fost trimis în judecată de procurorii parchetului pentru infracţiunile prevăzute de art. 215 (înşelăciunea) alin. 1,2, 3 Cod Penal şi art. 291 CP (uz de fals), cu aplicarea art. 41 alin. 2 CP (infracţiune continuată). Potrivit anchetatorilor, interlopul ar fi obţinut două credite, în valoare de 4.600 ron, pedeapsa aplicată fiind de 5 ani şi 3 luni închisoare.
Interlopul Cioară a scris o carte
În octombrie 2010, Marian Cristea, zis Cioară în lumea interlopă, a devenit scriitor în spatele gratiilor. Cunoscut pentru implicarea în numeroase scandaluri interlope, el a devenit autorul volumului "Lumea mea penitenciară". Cartea era o analiză a sistemului penitenciar făcută din punctul de vedere al celor închişi. La momentul când a scris cartea, Marian Cristea ne-a declarat că îşi doreşte ca ideile prezentate să-i trezească pe adolescenţii tentaţi de mirajul vieţii de cartier şi aceştia să renunţe la lumea interlopă. Cartea a fost scrisă de-a lungul anului 2010, cât "Cioară" a fost închis în Penitenciarul Brăila. Considerat acolit al grupării "Buricea" din Radu Negru, "Cioară" s-a predat de bunăvoie la poliţie, fiind condamnat definitiv la 4 ani şi 10 luni închisoare, pentru scandalul de la discoteca "Millenium". Cristea le-a spus atunci poliţiştilor că vrea să-şi încheie astfel problemele cu legea. Totuşi, imediat după ce a primit condamnarea în dosarul "Scandalul de la Tribunal", interlopul şi-a luat tălpăşiţa şi se pare că a uitat de promisiunile făcute.