Ca urmare a acestei sesizari, am adresat citeva intrebari conducerii ISJ pentru a clarifica situatia. Raspunsul institutiei l-am primit ieri, sub forma unui comunicat de presa.
In acest comunicat, ISJ precizeaza ca de doi ani, la Inspectoratul Scolar avizul pentru profesorii pensionari a fost dat prin acordarea unui punctaj "care stabileste o ordine de atribuire a catedrelor in sedinta publica si nu un clasament al persoanelor. Punctajul este unul obiectiv, rezultat din: nivelul studiilor, grade didactice, calificativ, vechimea in invatamint pina la pensionare, vechimea in ani de pensie, activitatea metodico-stiintifica dovedita prin documente justificative", explica inspectorul scolar general Lilliana Tudoran. Atunci cind s-a facut repartizarea catedrelor, profesorii au fost strigati in ordinea descrescatoare a punctajelor acordate, primii avind acces la cele mai bune catedre ramase disponibile.
Tot conform Metodologiei, Inspectoratul a precizat ca suplinitorii calificati sint repartizati inaintea pensionarilor si ca nu se precizeaza ca la anumite unitati de invatamint sa fie preferati pensionarii inaintea unui suplinitor calificat debutant. "Respectiva metodologie a fost realizata tinind cont de necesitatile sistemului de invatamint, pentru a oferi posibilitatea cadrelor didactice tinere sa-si demonstreze capacitatile. Profesorilor suplinitori nu li s-au acordat ore suplimentare decit in cazul in care catedra respectiva continea mai mult de 18 ore de predare pe saptamina. In cazul anumitor discipline (limba romana, matematica, instruire practica) nici nu se poate face o impartire exacta, astfel incit catedra sa fie de 18 ore (respectiv 24 de ore pentru maistri instructori) saptaminal".
Conducerea ISJ mai precizeaza ca s-a acordat continuitate doar suplinitorilor care au sustinut concursuri nationale de titularizare in 2005 sau 2006, au obtinut notele necesare, dar nu au avut post pentru titularizare.