Dificultatea de a adormi si de a avea un somn odihnitor, fara întrerupere pe tot parcursul noptii, este un semn clar al insomniei. Un om obosit adoarme în general greu sau chiar daca adoarme repede el se trezeste dupa numai cateva ore de somn si nu mai poate sa readoarma. Dimineata, acesta se trezeste mai obosit decat s-a culcat.
Insomnia apare dupa emotii, eforturi intelectuale intense, stres permanent sau conflicte emotionale. Ea se poate asocia cu boli psihice sau organice (astm bronsic, boli de inima, afectiuni febrile etc.). Tratarea bolilor organice poate duce la eliminarea sau cel putin ameliorarea insomniei.
Cand insomnia nu poate fi legata de nici o alta afectiune, atunci ea se numeste insomnie primara (fara o cauza cunoscuta). Exista insa variatii individuale si multi dintre cei care se plang de insomnie dorm probabil suficient fara sa-si dea seama de aceasta.
Somnul protejeaza si reda sanatatea
Somnul are rol protector, reface activitatea corticala si echilibreaza psihicul. In timpul somnului predomina procesele de refacere, trofice si anabolizante ale organismului. De aceea, cand ne imbolnavim avem tendinta de a dormi mai mult, in afectiunile grave predominand perioadele de somnolenta. Din acelasi motiv, copiii la care predomina fenomenele anabolizante, de crestere a organismului, au nevoie de mai mult somn.
In timpul somnului se produc anumite modificari fiziologice caracteristice: scade frecventa cardiaca si tensiunea arteriala, scade secretia gastrica si urinara, musculatura se relaxeaza. Toate aceste fenomene permit organismului sa-si refaca rezervele pentru o noua perioada de veghe. Lipsa somnului epuizeaza organismul, nepermitandu-i sa se refaca si lasandu-l lipsit de aparare in fata bolilor.
Somniferele nu trebuie luate fara a consulta medicul, deoarece tulbura ritmul natural al fazelor somnului si creeaza dependenta.
Pasi catre un somn odihnitor
Pentru a avea un somn odihnitor se impun cateva masuri:
evitarea activitatilor intense pe timpul serii; trezitul si culcatul mereu la aceeasi ora; aerisirea corespunzatoare a camerei; evitarea meselor imbelsugate seara; evitarea agitatiei daca la culcare somnul nu apare. Se poate citi sau asculta radioul pana apare senzatia ca ochii se inchid; consumul unui pahar de lapte cald cu miere asigura un somn bun; cea mai buna pozitie a corpului in timpul somnului este pe spate, cu bratele intinse pe langa corp. Se va evita pozitia culcat pe partea stanga. Cercetatorii au descoperit ca insomnia precede tulburarile depresive, in conditiile in care se stia ca intre aceste doua afectiuni exista o stransa legatura. Deci, daca se trateaza insomnia se poate preveni depresia.
Cat trebuie sa dormim?
Cititi mai departe pe farmaciata.ro