Dupa nastere si pina la intarcare puii se tin in cuib, doar daca intervin cauze majore, se vor muta inainte de intarcare. O data pe saptamina, trebuie sa li se taie unghiile deoarece acestea sunt foarte ascutite si pot incomoda sau zgiria cateaua. Daca este cazul, se vor sterge cu o cirpa curata mucozitatile narilor si scurgerile lacrimale, iar locul unde stau va fi curatat cu regularitate.
Lucrul cel mai important pentru catei il reprezinta alaptarea si alimentatia.
Trebuie specificat ca la nastere cateii nu vad si nu aud, aceste simturi devenind functionale la virsta de 10-14 zile. O femela poate alapta un numar de 6-8 catei (numar diferit in functie de femela: primipara (prima gestatie) sau multipara. Cei ce sint in plus se pot da la catele doici dupa 2-3 zile de la nastere (dupa ce au fost hraniti cu colastru) sau se hranesc artificial cu biberonul folosind inlocuitori de lapte matern.
Cateii au o intensitate de crestere ridicata, isi dubleaza greutatea in 9 zile de la nastere, iar la 45 de zile au de 8 ori mai mult decit la nastere. Alaptarea este perioada de la nastere pina la intarcare, perioada in care puiul este in totala dependenta de mama lui si care dureaza 4-10 saptamini, cu o medie de 5-7 saptamini. In primele zile de la nastere, puii sug din trei in trei ore, apoi la patru ore, iar la sfirsitul saptaminii a doua din cinci in cinci ore. Din a trei saptamina, cind la catei apar caninii, trebuie sa fim atenti deoarece pot aparea leziuni la nivelul glandei mamare a mamei, iar aceasta datorita durerii, nu mai lasa puii sa suga. La sfirsitul saptaminii a treia, puii se vor hrani suplimentar cu lapte de vaca sau lapte praf, incepindu-se cu 50 de grame pentru fiecare catel apoi ajungindu-se la 100 grame la virsta de 30 zile, iar dupa 40 zile (virsta puilor) la 200 grame pentru fiecare catel. Folosirea laptelui de vaca diluat este o greseala, acesta fiind mult mai sarac in proteine si grasimi decit laptele de catea, de aceea pentru a hrani cateii cu lapte de vaca, se adauga in plus - galbenus de ou, o lingura smintina, o lingura zahar, 150 grame faina de orez, 20 picaturi suc de lamiie, 20 picaturi de vitamina AD3E. Din acest amestec incalzit (27-30 grade C) se administreaza cateilor supranumerariu, din 2 in 2 ore pina la virsta de 12 zile; din 3 in 3 ore pina la 4 saptamini, apoi de 4 ori/zi la farfurie.Obisnuirea catelului cu farfuria se face progresiv prin stropirea degetului nostru cu lapte si se lasa apoi catelul sa linga; in continuare se aduce astfel botul catelului pina la farfurie, unde catelul obisnuit sa linga, incepe sa manince din farfurie. La virsta de 6 saptamini cind se face intarcarea, se va face si o selectie a cateilor. Despre alimentatia cateilor dupa intarcare vom vorbi saptamina viitoare.