Mergi la conţinutul principal

Ingerii ciinilor maidanezi

In timp ce unii vorbesc mult si fac foarte putin, doi braileni demonstreaza cu adevarat ce inseamna dragostea pentru animale. Elena Dumitru, medic stomatolog si Virgil Stoica, subinginer, au infiintat un adapost pentru ciini comunitari care gazduieste 41 de exemplare. Patrupedele au fost adunate de pe strada sau preluate de la diversi crescatori care nu mai puteau avea grija lor si, cel mai probabil, i-ar fi abandonat pe domeniul public. Acum traiesc bine-mersi, in padocuri sau in custi personale, fara sa mai aiba grija hranei. Cam 10 milioane de lei vechi ii costa, lunar, pe cei doi binefacatori ingrijirea atitor ciini. Pe linga bani, ei investesc si foarte mult timp, in conditiile in care adapostul se afla in satul Scortaru Vechi, la circa 20 km de Braila si, zilnic, cineva trebuie sa ajunga acolo pentru a hrani animalele.

"As lua toti ciinii din fata blocului"

Elena Dumitru si Virgil Stoica nu sint casatoriti oficial insa, de 17 ani, de cind sint impreuna, se considera sot si sotie. Dragostea pentru animale este o pasiune comuna, care le-a cimentat relatia. Asa se explica faptul ca, dupa ce Elenei i s-a retrocedat o fosta moara din Scortaru Vechi, cu terenul aferent, ce apartinusera familiei sale, cei doi au convenit sa transforme locul intr-un sanctuar al ciinilor maidanezi. La inceput, au luat de pe linga blocul unde locuiesc animale bolnave sau ranite, pe care le-au ingrijit si le-au dat sansa unei noi vieti. Apoi, cunoscindu-le grija pentru animale si dupa ce au aflat despre terenul mostenit la tara, rudele si cunoscutii au inceput sa se intereseze daca n-ar vrea sa primeasca acolo unul sau mai multi ciini, pe care respectivii ii crescusera pina in acel moment si, din diverse motive, nu-i mai puteau ingriji. Asa se face ca, in prezent, Elena Dumitru si Virgil Stoica au in grija, pe proprietatea de la Scortaru Vechi, nu mai putin de 41 de ciini. Iar numarul acestora ar putea creste, fiindca cei doi sint gata oricind sa adopte un animal aflat in dificultate. "Daca as avea la dispozitie un spatiu mai mare, as lua toti ciinii din fata blocului, fiindca nu suport sa vad cum diversi indivizi ii lovesc fara motiv. Dar, deocamdata, astea sint posibilitatile si ne concentram atentia mai mult asupra celor aflati in suferinta", ne-a spus Elena Dumitru.

Incercarile lui Bodo

Multe din exemplarele ajunse in adapostul de la Scortaru Vechi au o poveste trista. Fie ca au fost lovite de masina fie ca a incercat cineva sa le otraveasca sau ca au fost batute cu cruzime, animalele au avut sansa sa fie gasite de cei doi binefacatori. Bodo, in prezent un exemplar de toata frumusetea, era un puiandru cind a fost izbit de o masina pe strada, in fata blocului unde locuiesc Elena si Virgil. Alarmati de schelalaielile sale, ei l-au luat in casa si l-au ingrijit pina cind si-a revenit, apoi l-au dus la tara. "Aventurile sale au continuat si aici. Abia preluasem terenul asta, care fusese nefolosit ani de zile, iar vecinii, invatati sa-si tina aici capitele cu furaje si gainile, continuau sa sara gardul, ca la ei acasa. Bodo incerca sa-si apere teritoriul, iar asta ii supara, motiv pentru care, intr-o seara, l-au legat cu o sirma de git si l-au abandonat undeva pe cimp. Am incercat sa dau de urma lui, dar n-am reusit. Dupa citeva saptamini, s-a intors singur in sat si a ajuns iar acasa", ne-a povestit Virgil Stoica.

Puf si Mul - bestiile crescute cu biberonul

Dupa incidentul cu Bodo, gardurile care inconjoara proprietatea au fost suprainaltate si, oricum, in momentul de fata, putini sint cei care s-ar mai incumeta sa intre neinvitati in curtea plina de ciini. In functie de gradul de agresivitate, animalele sint lasate libere, legate in lant sau tinute in padocuri din plasa. Fiindca sint foarte rai, doi masculi stau intr-un tarc inchis complet cu plasa, si pe lateral, si deasupra. Numele, Puf si Mul, nu te duc cu gindul la cine stie ce bestii, insa agresivitatea lor tine la respect pe oricine. Au fost crescuti cu biberonul, de mama Elenei Dumitru, care i-a si botezat, cind erau mici si dragalasi, insa, cind s-au marit, toata lumea si-a dat seama ca nu pot fi pastrati intr-un apartament de bloc, asa ca au fost transbordati la Scortaru Vechi.

Ajutor din Italia

Virgil Stoica trece zilnic pe la vechea moara, pentru a-si hrani "copiii". El este ajutat de Alec Bulete, pensionar, un foarte bun prieten, de asemenea mare iubitor de animale.
In ziua cind au fost vizitati de reporterul nostru, in jurul orei 12.00, Virgil si Alec tocmai le imparteau ciinilor portii generoase de pastile concentrate, cumparate din magazinele de specialitate. Cam asta e hrana lor zilnica, fapt ce presupune o investitie destul de generoasa. "Cam 10 milioane de lei vechi pe luna se cheltuie pentru mincarea pentru ciini", a precizat Virgil Stoica. Banii provin din veniturile obtinute lunar de cabinetul stomatologic al medicului Elena Dumitru, unde Virgil lucreaza ca administrator. In rest, dintre toti cei care si-au dat ciinii in grija celor doi, doar o singura familie contribuie cu ceva bani. "E vorba de familia Tarcea, de la care am luat trei ciini. Fiica lor, Adriana Tarcea, e plecata in Italia si trimite de acolo cite 100 de euro, la o luna, o luna si jumatate", ne-a spus Virgil Stoica. Potrivit acestuia, cei mai multi dintre ciinii aflati in adapost au fost deja sterilizati. "Mai avem doar sase exemplare nesterilizate. Ii vom castra si pe acestia, sa nu se mai inmulteasca".

O alta viziune asupra problemei

In general, cei care aud despre initiativa Elenei Dumitru si a lui Virgil Stoica, de a infiinta un adapost pentru ciini pe terenul proprietate privata, apreciaza acest gest. Exista, insa, si circotasi care privesc situatia ca pe o extravaganta fara sens. Cei mai inversunati contestatari ai initiativei sint vecinii din Scortaru Vechi. Acestia se pling ca animalele fac galagie si ca nu se mai poate respira din cauza mirosului. "E ceva de speriat, dom'le, nu ne mai putem odihni noaptea din cauza latraturilor si urletelor. Pina acum a mai fost cum a fost, ca era frig afara, dar se incalzeste vremea, vine vara si a inceput sa miroasa, ca mizeria de la ciini e aruncata pe linga gard. Nici nu mai putem sa stam la masa afara, de miros si din cauza parului de ciine imprastiat de vint", ni s-a plins Lina Mihalache, vecina gard in gard cu terenul vechii mori din sat. Aceasta nu prea intelege de ce trebuie sa stringi atitia ciini intr-un adapost, in loc sa-i duci pe cimp, daca nu ai ce sa faci cu ei. "Inainte, din pielea ciinilor se facea incaltaminte. Acuma, nu zice nimeni sa-i mai omori pentru blana, ca s-au schimbat vremurile, dar nici asa, sa aduni o gramada de ciini in mijlocul satului. Daca voia sa le faca adapost, sa-i fi dus la o margine de sat, undeva", ne-a mai declarat femeia.
"Asta e, pentru unii au valoare doar animalele care se maninca...", a replicat medicul stomatolog Elena Dumitru.

Un exemplu de urmat de cei care se declara iubitori de animale

Elena Dumitru si Virgil Stoica au grija de ciini pur si simplu, pentru ca asa considera ca e normal, fara sa faca prea mare tam-tam pe tema asta. Exemplul lor ar fi bine de urmat si de cei care se declara iubitori de animale. Din pacate, unele organizatii de protectie a animalelor cu acte in regula se limiteaza la a se razboi cu autoritatile locale, pe care le acuza ca nu se implica eficient in rezolvarea problemei ciinilor maidanezi. De exemplu, Federatia Romana pentru Protectia si Controlul Animalelor acuza de mai multa vreme Primaria Braila ca refuza sa coopereze cu organizatia "Vier Pfoten", care ar derula gratuit un program de sterilizare a maidanezilor din municipiul nostru. Primaria ne-a demonstrat, insa, cu documentele pe masa, ca a invitat "Vier Pfoten" pentru incheierea unui contract de colaborare, insa respectiva organizatie a trimis un raspuns de genul: "Deocamdata, echipele noastre actioneaza in alte orase. Cind vom avea o echipa disponibila, vom veni si in Braila". In momentul de fata, Primaria Braila inca asteapta ca "Vier Pfoten" sa vina sa semneze contractul si sa se apuce de treaba.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro