Mergi la conţinutul principal

Infractorilor li se vor preleva probe biologice

Profilele genetice ale persoanelor condamnate definitiv pentru savirsirea unor infractiuni grave cum ar fi omorul, vatamarea corporala grava, violul, actele sexuale cu minori, incest, genocid sau acte de terorism, vor fi introduse in Sistemul National de Date Genetice Judiciare (SNDGJ). Guvernul a aprobat, recent, un proiect de lege privind organizarea si functionarea acestui organism, care are ca scop prevenirea si combaterea infractiunilor ce pot aduce atingeri grave drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei, in special dreptului la viata si la integritate fizica si psihica. Infiintarea SNDGJ va contribui, de asemenea, la realizarea schimbului de informatii cu celelalte state si combaterea criminalitatii transfrontaliere.
"Sistemul National de Date Genetice Judiciare va contine profilele genetice si date cu caracter personal ale suspectilor si persoanelor condamnate definitiv la pedeapsa cu inchisoarea, informatii legate de caz si urme biologice prelevate la locul infractiunilor. Aceste informatii vor fi verificate si comparate pentru identificarea autorilor unor infractiuni, excluderea anumitor persoane din cercul de suspecti, precum si pentru stabilirea identitatii persoanelor victime ale catastrofelor naturale, accidentelor in masa si ale actelor de terorism. Prelevarea de probe biologice se va face prin metode non-invazive, recoltarea celulelor epiteliale prin periaj al mucoasei bucale, sau in situatia in care aceasta modalitate nu poate fi utilizata, prin recoltarea unor celule epiteliale din regiunea fetei", se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Potrivit actului normativ, pot fi efectuate prelucrari de date in SNDGJ in baza unei solicitari oficiale a organelor de urmarire penala si/sau a instantei de judecata. Probele biologice prelevate nu pot fi folosite in alte scopuri decit cele prevazute in actul normativ aprobat de Guvern. Astfel, legea permite prelevarea de probe biologice pentru infractiuni de omor, omor calificat, omor deosebit de grav, vatamarea corporala grava, sclavie, tortura, viol, act sexual cu un minor, rele tratamente aplicate minorului, perversiune sexuala, coruptie sexuala, incest, genocid, distrugerea, jefuirea sau insusirea unor valori culturale, precum si acte de terorism. Totusi, se pot lua probe biologice si in cazul comiterii altor infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu inchisoarea de cel putin 5 ani, in limita fondurilor disponibile. Prelevarea se va face in aceste cazuri la eliberarea din penitenciar, de catre personalul medical al penitenciarului cu sprijinul personalului de paza si in prezenta unui politist, fara nici o alta notificare prealabila din partea instantei de judecata. Organele de urmarire penala au insa obligatia de a informa persoanele respective ca probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obtinerea profilului genetic si stocarea lui in SNDGJ. De acest tratament vor avea parte si minorii sub 14 ani care au comis infractiuni, in cazul acestora probele biologice fiind prelevate numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali.
Daca acestia nu isi dau consimtamintul pentru prelevarea probelor, va fi informata instanta de judecata, care va dispune prelevarea sau, dupa caz, neprelevarea probelor biologice fara acordul persoanelor respective.
Astfel de probe biologice pot fi luate si de la victime sau persoane care au avut contact cu locul comiterii infractiunii, pentru excluderea lor din cercul de suspecti, dar prelevarea se poate face numai cu acordul persoanelor in cauza. In cazul acestora, verificarea si compararea profilelor lor genetice se vor face doar pentru infractiunea respectiva si pentru scopul in care s-a facut recoltarea, fara a fi stocate in baza de date. Profilele genetice ce vor fi introduse in Sistemul National de Date Genetice Judiciare nu contin informatii privind starea de sanatate sau alte caracteristici individuale care pot aduce atingere dreptului la viata intima, familiala si privata a persoanei. Autoritatea responsabila de prelucrarea datelor cuprinse SNDGJ este Inspectoratul General al Politiei Romane din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative, prin Institutul de Criminalistica.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro