Mergi la conţinutul principal

Infractori cu caş la gură

Vestea bună este că, la nivelul judeţului Brăila, în 2014 a scăzut numărul tâlhăriilor faţă de 2013. Vestea proastă este că şi vârsta celor care comit asemenea fapte a scăzut foarte mult, mergând până la 13, 14 ani. Mai mult, şi victime ajung să fie tot mai des copiii.
"La nivelul judeţului Brăila, în 2014, au fost înregistrate în evidenţele Inspectoratului de Poliţie Judeţean 480 de infracţiuni stradale, dintre care doar 17 sunt infracţiuni de tâlhărie, în scădere faţă de anul trecut. Dintre aceste infracţiuni de tâlhărie, 13 au fost comise pe timp de zi şi 4 noaptea, 5 dintre dosarele penale fiind înregistrate cu autori cunoscuţi. Obiectele vizate de infractori au fost, în general, bijuteriile, poşetele, genţile sau telefoanele, 8 dintre infracţiuni fiind săvârşite prin smulgerea acestora de la gât, urechi sau din mâini", ne-a declarat inspector principal de poliţie Jenel Sogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
În aceeaşi perioadă, la Galaţi, au fost înregistrate 616 infracţiuni stradale, din care 65 de tâlhării, în cazul a doar 25 de fapte fiind prinşi autorii, restul fiind dosare cu autori necunoscuţi (a.n.). "Ca obiecte vizate sunt bijuteriile, poşetele şi telefoanele mobile", ne-a declarat comisar de poliţie Cristina Tatulici, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi.
Deşi nu există o statistică privind antecedentele penale şi vârstele autorilor şi nici date cu privire la recuperarea prejudiciilor, "se poate totuşi menţiona faptul că, din analiza informaţiilor publice mediatizate până în prezent, reiese că autorii au fost îndeosebi minori şi tineri, cu vârste între 13 şi 17 ani, dar şi bărbaţi de diferite vârste, care acţionau singuri sau cu complici, iar victimele predilecte sunt femei, tineri sau tot minori", a adăugat insp.pr. Jenel Sogor.

Teribilismul şi sărăcia, principalii factori

Potrivit psihologilor, două sunt cauzele principale care determină scăderea vârstei infractorilor: "Pe de o parte, scăderea nivelului de trai duce la aruncarea minorilor mai devreme în societate, aceştia fiind nevoiţi să se descurce cum pot, iar pe de altă parte, este teribilismul de care tinerii vor să dea dovadă, teribilism specific vârstei. Acum, minorii caută să facă rost de bani pentru a-şi satisface trebuinţe pe care părinţii nu le pot oferi şi pe care ei consideră că e necesar să le aibă. Merg de la chestiuni mici, materiale, pe care alţii poate le au în anturajul lor, până la nevoi grave, dependenţe, chiar droguri", ne-a declarat Marian Taifas, psiholog criminalist.
La Galaţi, lucrurile stau diferit, adică primele locuri în topul infracţionalităţii le ocupă bărbaţii cu vârste între 30 şi 35 de ani. "De regulă, aceia care comit asemenea infracţiuni sunt la prima abatere. (...) Referitor la victime, acestea provin îndeosebi din mediul urban, 75%, şi au media de vârstă de 40 de ani, 67% sunt femei, 14% dintre victime sunt minori", ne-a relatat comisar Cristina Tatulici.

Ziua şi campania de prevenire

Analizând profilul victimelor şi al autorilor, zilnic, Poliţia Română declanşează câte o campanie de prevenire a criminalităţii stradale, doar, doar o reuşi să ţină în frâu fenomenul. Astfel, pentru prevenirea acestui gen de infracţiune, poliţiştii brăileni din toate structurile, în special, de la Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Biroul Proximitate şi Ordine Publică, cu sprijinul celorlalţi colegi din mediul rural, au desfăşurat campanii de conştientizare şi prevenire a populaţiei, cum ar fi: "Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi" (campanie la nivel naţional desfăşurată în perioada aprilie- septembrie 2014) şi "Fii precaut! Refuză să fii o ţintă pentru infractori!" (campanie locală desfăşurată în perioada iunie- noiembrie 2014), precum şi în cele peste 160 de activităţi de informare şi prevenire a victimizării minorilor la întâlnirile cu preşcolarii, şcolarii şi liceenii din unităţile de învăţământ din municipiul şi judeţul Brăila, cărora le-au fost distribuite peste 3.000 de materiale informative de prevenire.
"Pe fondul acestor campanii de conştientizare şi prevenire a infracţiunilor de tâlhărie, cetăţenii au intervenit prin sesizare la numărul pentru urgenţe 112, fapt ce a făcut ca intervenţia promptă a poliţiştilor şi investigaţiile imediate desfăşurate în zona producerii unei asemenea infracţiuni să poată duce la identificarea în scurt timp a infractorilor", a adăugat insp.pr. Jenel Sogor.
La Galaţi, pentru prevenirea delincvenţei juvenile, s-au derulat două campanii speciale pentru copiii de până în 14 ani: "Copilărie fără delincvenţă" şi "Lecţii de vacanţă V".

Hoţi de mici

Încă de la începutul anului trecut, doi adolescenţi au uimit forţele de ordine după ce au comis un furt în stil mare. Ei au dat buzna în incinta unui centru de achiziţii materiale feroase şi neferoase şi au furat 97 kg de aluminiu şi 7 kg de cupru. Cei doi infractori, unul în vârstă de 17 ani si celălalt de 14 ani, ambii domiciliaţi în municipiul Brăila, au fost identificaţi de poliţisti la patru luni de la comiterea faptei. Pe numele minorilor a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, fiind înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, cu propunere legală.
Un alt caz care s-a soldat cu arestarea minorului este acela al lui Florin, de 15 ani , încarcerat în august 2014 pentru furt calificat şi distrugere. Potrivit reprezentanţilor acuzării, din probatoriul administrat rezultă că, în perioada 5 aprilie - 22 iulie 2014, minorul - care era membru al clanului ţigănesc Patâr, a fost implicat în săvârşirea mai multor infracţiuni la Brăila. "Atât pe zi, cât si pe noapte, prin efracţie sau escaladare, acesta a sustras bunuri din posesia a zece persoane vătămate (opt persoane fizice si două societăţi comerciale), cauzând un prejudiciu estimat la suma de 5.000 de lei", precizau procurorii. Minorul a fost însoţit o singură dată de un alt infractor minor, M.C.V., însă acţiona, de obicei, singur. Toate cele zece părţi vătămate îşi au reşedinţa pe raza municipiului Brăila.

Minori tâlhăriţi pentru etnobotanice

La numai 18 ani, Mario Moşneagu, un ieşean stabilit în Brăila, s-a specializat în comiterea de infracţiuni. Loviturile cele mai recente date de adolescent au fost în luna noiembrie, în Parcul Monument, când acesta a sustras telefoanele mobile de la patru minori, fie prin violenţă, fie prin solicitarea telefonului şi refuzul de restituire. După comiterea infracţiunilor cu violenţă, cel în cauză a fost arestat preventiv iar procurorii l-au trimis în faţa instanţei de judecată pentru cinci infracţiuni de furt şi tâlhărie. Potrivit anchetatorilor, adolescentul a comis faptele penale pentru a face rost de bani ca să îşi cumpere etnobotanice. Cei care au devenit victime ale tâlharului aveau vârste fragede, 12-13 ani, atacatorul profitând de faptul că avea un avantaj fizic faţă de aceştia. În primă fază, Mario le cerea telefonul celor acostaţi pe aleile din parc, motivând că are nevoie să efectueze un apel, iar dacă aceştia refuzau, începea să îi ameninţe şi să îi ia la palme. De frică, tinerii dădeau telefoanele, iar atacatorul o lua la fugă şi se făcea nevăzut. Telefoanele furate au fost vândute apoi altor persoane, cu sume între 70 şi 100 de lei, hoţul spunând că are bunurile de la mătuşi venite din Spania sau Grecia. Poliţiştii i-au identificat pe cei care au cumpărat telefoanele, fără a avea habar că au fost furate, acestea fiind recuperate. De două luni de zile, tâlharul profesionist stă liniştit la arest. (A.M.)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro