• studiul a vizat 13 produse de acest tip ce se găsesc pe rafturile magazinelor de la noi din ţară • au fost identificate astfel produse care aveau chiar şi 10 aditivi alimentari în compoziţie, inclusiv carminul - E 120 care dă culoarea roşie pastei din carne
Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor - InfoCons a dat recent publicităţii un nou studiu realizat asupra a 13 produse din carne procesată de tip Şuncă Praga, produse sau distribuite de “Cristim 2 Prodcom”, “Kaufland România”, “Meda Prod 98”, “Caroli Foods Group”, “Diana” SRL, “Elit” SRL, “Fox Com Serv” SRL, “Goodies Meat Production” SRL, “Aldis”, “Sergiana Prodimpex” şi “Selgros România”.
Una dintre concluziile trase este că, în ceea ce priveşte numărul de aditivi alimentari, acesta variază între 4 şi 10 E-uri.
Produsele cu cel mai mic număr de aditivi identificate au fost:
- Cris-Tim Şuncă Praga 100g - 4 aditivi alimentari E451, E407, E301, E250 (trifosfaţi, caragenan, ascorbat de sodiu, nitrit de sodiu);
- Cris-Tim Şuncă Praga necalibrat - 4 aditivi alimentari E451, E407, E301, E250 (trifosfaţi, caragenan, ascorbat de sodiu, nitrit de sodiu);
- Matache Măcelaru Şuncă Praga 250g - 4 aditivi alimentari E451, E407, E301, E250 (trifosfaţi, caragenan, ascorbat de sodiu, nitrit de sodiu);
- Selgros Şuncă Praga - 6 aditivi alimentari E452, E407, E250, E250, E262, E120 (polifosfaţi de sodiu, caragenan, nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, acetat de sodiu, carmin).
La polul opus, produsele cu cel mai ridicat număr de aditivi alimentari au fost:
- Meda Şuncă Praga 200g - 10 aditivi alimentari E326, E262, E250, E450, E451, E407, E415, E612, E301, E120 (lactat de potasiu, acetat de sodiu, nitrit de sodiu, difosfaţi, trifosfaţi, caragenan, gumă de xantan, glutamat monosodic, ascorbat de sodiu, carmin);
- Caroli Şuncă Praga 500g - 9 aditivi alimentari E325, E407, E412, E415, E451, E316, E612, E250, E120 (lactat de sodiu, caragenan, gumă de guar, gumă de xantan, trifosfaţi, eritorbat de sodiu, monoglutamat de sodiu, nitrit de sodiu, carmin);
- Caroli Şuncă Praga necalibrat - 9 aditivi alimentari E325, E407, E412, E415, E451, E316, E612, E250, E120 (lactat de sodiu, caragenan, gumă de guar, gumă de xantan, trifosfaţi, eritorbat de sodiu, monoglutamat de sodiu, nitrit de sodiu, carmin);
“Şuncă de Praga de nota 10? Da, însă ne referim la E-uri. Nu ştim reţeta originală în calitatea noastră de consumatori, este complicat să fim cu toţii mezelari, dar ştim cu toţii să consumăm şi putem fi consumatori experţi luând informaţii de la InfoCons. Astfel, putem mânca şuncă de Praga şi cu mult mai puţine E-uri dacă citim eticheta şi ne informăm. Să nu uităm! Şunca de Praga nu o mâncam singură, ci o combinăm şi cu o felie de pâine, cu muştar, cu o băutură carbogazoasă, astfel încât numărul de E-uri creşte şi, mai rău, multe din acestea se regăsesc în mai multe din produsele pe care le consumăm la o masă. Aşadar, informează-te şi consumă responsabil!”, spune Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.
InfoCons este o asociaţie pentru protecţia consumatorilor - unica organizaţie din România cu drepturi depline în “Consumers International” -, organizaţie de tip ONG, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.