Rezultatul primelor zile de ancheta a fost acela ca medicul veterinar a prelevat probele, le-a analizat, a diagnosticat holera aviara si s-a oprit aici, nu a mai continuat actiunea in sensul verificarii daca este vorba si despre gripa aviara. Abia dupa o saptamina, s-au reluat analizele si pentru gripa aviara. Testul rapid de la Braila a iesit pozitiv, iar la ICDA a fost confirmata si prezenta virusului H5.
"A actionat ca orice medic veterinar"
Desi din punctul de vedere al ministerului, vina medicului Radu este extrem de mare, existind chiar voci care sustin ca, daca la Scarlatesti s-ar fi actionat la timp, boala nu s-ar fi raspindit atit de rapid in celelalte localitati ale judetului, veterinarii braileni spun ca s-a actionat corect.
"Colega noastra a actionat ca orice medic veterinar. A analizat probe, a stabilit un diagnostic, a prescris si aplicat un tratament. A asteptat rezultatele lui si vazind ca acestea nu sint conforme cu asteptarile a trimis proba la laboratorul din Braila. Ce putea face mai mult? Vineri, 18 noiembrie, a diagnosticat holera aviara, si a prescris tratamentul adecvat. In 19, 20, 21(simbata, duminica, luni) a asteptat rezultatele tratamentului. Pasarile nu au reactionat si a trimis probele la Braila. Marti, 22 noiembrie, la Braila, rezultatul a iesit pozitiv, apoi miercuri s-a confirmat la Bucuresti prezenta virusului H5. Din punctul nostru de vedere, vina ei nu este foarte mare. Comisia de deontologie a sanctionat-o cu mustrare scrisa nu pentru vina medicala, ci pentru comportament, pentru ca doamna doctor a avut niste iesiri fata de anumite persoane", ne-a declarat Fanel Otelea, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Romania - Filiala Braila.
Nu au invatat nimic din episodul Scarlatesti
Cu alte cuvinte, desi primele suspiciuni privind prezenta virusului gripei aviare la Scarlatesti au aparut inca de marti, 22 noiembrie, iar confirmarea a venit miercuri, 23 noiembrie, carantina si primele masuri de prevenire a raspindirii bolii au fost luate in seara de simbata, 26 noiembrie. Aceasta in conditiile in care, in sat, pasarile mureau pe capete de aproape o luna. Cam din aceeasi perioada si taranii din Dudescu, situat la 3 km de Scarlatesti, au inceput sa care la groapa de gunoi cadavre de pasari moarte, iar la Dudescu carantina a fost declarata abia pe 1 decembrie. Ca sa nu mai spunem ca exact cu o zi inainte de confirmarea virusului, o echipa "Obiectiv" a fost la Dudescu si a vorbit cu oamenii. Acestia ne-au confirmat ca pasarile mor, dar ca medicul le-a explicat ca este vorba de holera. In aceste conditii, este clar de ce ministrul Flutur este suparat foc pe veterinarii din Braila si a dispus demiterea conducerii DSVSA. Culmea, situatii asemanatoare au fost semnalate si in alte localitati ale judetului, dar si noul director al DSVSA, ca si precedentul, aplica aceeasi tactica, a strutului sau a oalei acoperite - cu cit mai putin razbeste in presa, cu atit mai bine pentru ei.
Numar dublu de probe prelevate de la pasari, In judetul Braila
In timp ce la Braila se face tot posibilul pentru a limita presei accesul la informatii, de la Bucuresti, vestile despre ce se intimpla in judetul nostru vin in avalansa. Comandamentul Antiepizootic Central si personal ministrul Flutur emit periodic comunicate de presa, tocmai pentru ca populatia sa fie informata. Astfel, ieri, Flutur a explicat ca dupa confirmarea celor patru focare de gripa aviara, in judetul Braila, numarul probelor prelevate de la pasari s-a dublat In ultimele zile. "Saptaminal recoltam circa 1.200 de probe de la pasari, dublu fata de perioada anterioara. Nu pot sa spun ca lucrurile au scapat de sub control, dar am intensificat monitorizarea zonei", a precizat Flutur. De asemenea, ministrul a confirmat si ca a crescut si numarul probelor de la pasarile migratoare, Intrucit "vin In stoluri tot mai mari".
Tot ieri, Flutur a declarat ca este nemultumit ca In judetul Braila au
fost consemnate numeroase cazuri de nerespectare de catre
populatie a masurilor stabilite de autoritati.
Pina In prezent, In judetul Braila au fost confirmate patru focare de gripa aviara: Scarlatesti (comuna Ciresu), Dudescu (comuna
Zavoaia), Bumbacari (comuna Dudesti) si Ciocile.
In total, de la semnalarea primului caz de gripa aviara, in Tulcea si Braila au fost sacrificate circa 53.000 de pasari.