Incompetenţă ca la carte | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Incompetenţă ca la carte

Nici că se putea un exemplu mai bun al incompetenţei statului român precum cel al manualului de Geografie pentru clasa a VI-a, editat chiar de Ministerul  Educaţiei. Nici că se putea un exemplu mai concludent al incompetenţei, nepăsării, indolenţei, lipsei de profesionalism şi prostiei bugetarului român. Manualul de Geografie pentru clasa a VI-a este oglinda perfectă a tot ceea ce este mai rău, mai corupt şi mai mizerabil în aparatul de stat românesc.

În primul rând, este plin de greşeli revoltătoare, de prostii şi enormităţi care nu ar avea ce căuta nici măcar pe un blog amărât al unui ins oarecare, darămite într-un manual din care copiii trebuie să înveţe! Greşeala nu este doar a autorilor – nu mai puţin de 4! -, dar şi a celor care şi-au dat avizul, plus corectorii care ar fi trebuit să remarce nu doar faptul că lipseşte o virgulă, ci şi că Drobeta-Turnu Severin, de exemplu, a fost confundat cu Turnu Măgurele. Incompetenţă în lanţ şi în formă agravată - nu este doar o greşeală de acest gen, ci peste 10.

În al doilea rând, Ministerul Educaţiei a anunţat că s-au tipărit deja 1,6 milioane de manuale de Geografie pentru clasa a VI-a şi că acestea nu mai pot fi corectate (cică va fi corectată ediţia digitală). 1,6 milioane! Asta în contextul în care la nivel naţional există doar vreo 200.000 de elevi de clasa a VI-a! 1,6 milioane sunt cam toţi elevii din ciclul primar şi gimnazial. De ce trebuia să fie tipărite 1,6 milioane de bucăţi? Ca să ajungă pentru 8 ani de acum încolo? De ce nu? Că doar sunt banii statului, nu ai angajaţilor din minister. Ei bine, alte 7 generaţii de elevi de clasa a VI-a vor învăţa Geografia după aceste mizerii de manuale.

În al treilea rând, nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea şi nimeni nu pare că va plăti pentru aceste greşeli. Că aşa e la stat: nu păţeşti nimic, indiferent de greşeala comisă. Sau de paguba produsă. Pentru că 1,6 milioane de exemplare costă, cam la 2 euro bucata preţul de tipărire, peste 3 milioane de euro. O pagubă de 3 milioane de euro pentru care nimeni nu răspunde în niciun fel! Poate se va lăsa cu o mustrare scrisă sau cu vreo diminuare de 10% din salariul cuiva - probabil al corectorului -, dar mă îndoiesc. În rest, îşi vor vedea cu toţii în continuare de treabă, de joburile bine plătite, de lipsa de responsabilitate, de vacanţele pe vouchere de la stat, de incompetenţa pe care o stăpânesc la perfecţie. 

Culmea, singurul care s-a arătat (abia ieri după-amiază) revoltat de situaţie este directorul Editurii Didactice şi Pedagogice, probabil speriat de o eventuală ancheta după ce Ministerul Educaţiei a cerut editurii să retipărească manualele şi să suporte toate costurile.

Să ne imaginăm cum ar fi stat lucrurile într-o companie privată. În primul rând, acolo n-ar fi fost angajat nimeni atât de incompetent, încât să greşească atât de flagrant un întreg manual. În al doilea rând, nicio companie privată n-ar fi tipărit aiurea de 8 ori mai multe manuale decât era nevoie – automat, paguba ar fi fost cu mult mai mică. Şi, în al treilea rând, vinovatul ar fi răspuns concret pentru o asemenea mizerie.

Pe de altă parte, atunci când ministrul Educaţiei este un agramat notoriu, în fruntea Guvernului se află o semianalfabetă, iar ţara este în mâna unui parvenit infractor, de ce am crede că oamenii angajaţi pentru elaborarea unui manual ar fi altceva decât nişte iluştri incompetenţi?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro