Autoritatile locale vor raporta Ministerului Sanatatii situatia exacta
Pentru a stopa zvonurile referitoare la o eventuala criza la medicamentele in regim gratuit si compensat, ministrul Eugen Nicolaescu a solicitat situatii clare din teritoriu privind acest aspect. Astfel, pina pe 23 iulie, autoritatile de sanatate publica vor inainta la Ministerul Sanatatii rapoarte cu numarul exact de retete compensate prescrise in perioada 15-20 iulie, de toti medicii din judet; printr-o activitate comuna, autoritatile de sanatate publica si casele judetene de sanatate trebuie sa informeze MSP asupra numarului exact al retetelor eliberate in perioada 1- 14 iulie si 15 - 22 iulie si tot prin intermediul unei actiuni comune ASP-CJAS, pina pe data de 24 iulie vor fi verificate in toate farmaciile si la distribuitori stocurile de medicamente din programele nationale.
Noua lista de medicamente este insotita de protocoale si nemultumiri
In momentul de fata, noua lista de medicamente a creat unele nemultumiri, pentru ca este insotita de protocoale de prescriere. Pe de alta parte, exista nemultumiri si fata de scoaterea unor medicamente sau schimbarea gradului de compensare. In opinia ministrului Sanatatii, ambele aspecte sint false probleme si reprezinta pretexte pe spatele pacientilor, pentru eventuale modificari. "Asistam, de fapt, la un nou fenomen de rezistenta a unor componente ale sistemului la schimbare, transparenta, reforma. Pentru medicamentele compensate fondurile sint limitate in toata lumea, nu numai in Romania, in consecinta, MSP trebuie sa adopte norme de prescriere. Protocoalele de prescriere functioneaza in toata lumea si principala lor caracteristica este prescrierea celui mai eficient medicament pentru o anumita afectiune", a explicat ministrul Eugen Nicolaescu in videoconferinta de luni.
In ceea ce priveste scoaterea unor medicamente de pe lista sau schimbarea gradului de compensare, ministrul Nicolaescu a explicat faptul ca s-a urmarit astfel eficienta tratamentului si largirea accesului la tratament. In acest sens, au fost scoase medicamente mai putin eficiente si cu efecte adverse semnificative care figurau in lista in paralel cu variante mai eficiente, printre acestea aflindu-se ampicilina si oxacilina. In acelasi timp, multe medicamente au fost trecute de pe lista de compensare cu 50% pe lista de compensare cu 90%.
De precizat este faptul ca aceasta lista se va revizui periodic, tocmai pentru a raspunde tuturor necesitatilor si evaluarilor pe care medicii le vor efectua, avind la baza schemele terapeutice utilizate.
"Cea mai mare surpriza o furnizeaza insa farmaciile, carora le-am marit adaosul comercial si constat ca, de fapt, la acest nivel este sabotat bolnavul, sugerindu-i-se ca farmaciile nu mai au medicamente din cauza noii liste, ca nu stiu sa factureze si alte noduri in papura. Este lege ca farmaciile trebuie sa aiba stocuri pentru minimum 30 de zile", a precizat ministrul Sanatatii, adaugind ca a anuntat intrarea in vigoare a listei la jumatatea lunii, cind retetele compensate sint deja ridicate de beneficiari, tocmai pentru ca farmaciile sa aiba ragazul sa pregateasca functionarea fara cusur de la 1 august.