Incalzirea si apa calda mai scumpe cu 10% | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Incalzirea si apa calda mai scumpe cu 10%

Brailenii care sint clientii operatorului local de termoficare vor plati in aceasta iarna energia termica mai scumpa cu aproape 10%. Aceasta, dupa ce, doua ierni la rind, pretul de facturare a caldurii si apei calde primite in sistem centralizat a fost mentinut la acelasi nivel. De aceasta data consilierii locali au aprobat o majorare cu aproximativ 14 lei pentru fiecare gigacalorie consumata de populatie ceea ce inseamna ca pretul final de facturare se ridica acum la 154,56 lei/gcal, fata de 140,51 lei/gcal cit a fost in ultimii 2 ani. Procentual, scumpirea este de 10%. Mult mai mare este insa majorarea aprobata in cazul efortului de la bugetul local, adica banii de la Primarie care vor acoperi o parte din pretul local al energiei termice astfel incit pentru populatie scumpirea sa nu fie socanta. De exemplu, pentru vechiul pret de 140,51 lei/gcal subventia de la Primarie era de 67,44 lei/gcal, in timp ce de luni, 1 septembrie, pretul pentru populatie urca la 154,56 lei iar subventia locala la 109,11 lei/gcal, ceea ce procentual inseamna aproape 62%. In motivarea atasata hotaririi de CLM se mentioneaza ca in ultimele luni pretul gazului metan, combustibilul folosit de operatorul de termoficare pentru prepararea energiei termice, a crescut cu aproape 36%, iar ponderea in pretul final a acestui element de cost este de aproape 70%.
De mentionat este ca in iarna 2004 - 2005, de exemplu, majorarea aplicata a fost de 12% astfel incit tariful la energia termica a crescut de la 80 lei (800.000 lei vechi) la 89,6 lei (896.000 lei), prentru ca in urmatorul sezon majorarea sa fie de 20% energia termica ajungind dupa modificare la 107,5 lei. A urmat insa o decizie a Guvernului care a facut ca tariful la caldura sa explodeze: stabilirea pretului de referinta a gigacaloriei a fost lasata la latitudinea autoritatilor locale, la fel ca si cuantumul subventiei. Practic, Executivul a hotarit ca este mult mai echitabil si mai corect ca, in functie de posibilitatile financiare ale bugetelor locale, fiecare municipalitate sa-si stabileasca un pret de referinta. In aceste conditii, tariful la energie termica a crescut atunci de la 107,5 lei/gcal la 140,51 lei/gcal, ceea ce a insemnat o majorare cu 30% si a ramas neschimbat timp de doua sezoane.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro