La proba de ieri au lipsit 67 de candidati, 55 de la zi, sase de la seral si sase de la frecventa redusa. La aceasta proba au participat 1.078 de candidati de la cursurile de zi, 159 de la seral, 83 de la frecventa redusa si unul de la fara frecventa.
Din pacate, au fost si multi eliminati. Opt candidati au fost prinsi fraudind sau incercind sa fraudeze examenul. Cei mai multi eliminati au fost la centrul de la "Cerna" - patru. La "Nenitescu" au fost prinsi trei candidati, iar la "Saligny" unul. Acesti au incercat sa triseze cu ajutorul unor copiute sau cu aparate de telefonie cu hands free. De remarcat faptul ca de cind apar variante de rezolvari, copiutele nu se mai scriu cu mina, ci se micsoreaza cu ajutorul computerului si se tiparesc la dimensiuni incredibil de mici. Cei cu copiutele au o tehnica deja stiuta de supraveghetori. Dupa ce se dau subiectele si afla numarul variantelor, cer la toaleta, iar cind vin in clase au hirtiutele cu subiectele rezolvate. Vigilenta supraveghetorilor insa le-a taiat initiativa. Profesorii sint mirati de numarul mare de eliminati, pentru ca eliminarea din examen duce la pierderea tuturor probelor promovate pina in momentul respectiv.
Subiecte de dificultate medie la proba D a bacalaureatului
La geografie, inspectorul de specialitate Catalin Canciu a precizat ca subiectele, atit din 2007, cit si din 2008 au fost accesibile. La subiectele din 2007 candidatii au avut de scris despre Podisul Sucevei si Subcarpatii Curburii, iar la subiectul cinci, mai interesant, au avut de argumentat faptul ca in partea de nord a tarii sint mai multe ploi si temperaturi mai joase decit in partea de sud. la subiectele din 2008, la primul punct, candidatii aveau de scris despre citeva tari din Europa: Cehia, Franta, Italia si Suedia, la subiectul doi trebuia sa identifice si sa scrie anumite caracteristici pentru opt unitati de relief, iar la punctul III, pe baza unei reprezentari geografice se cerea sa se precizeze cantitatile de precipitatii, minime si maxime din anumite zone, se cerea sa se mentioneze citeva elemente geografice ale Ungariei si sa se calculeze densitatea populatiei in sase state ale UE. "Acum departajarea este mai riguroasa pentru nota zece. Nota maxima o pot lua doar elevii bine pregatiti, care au cunostinte solide de geografie. In schimb, sasele este usor de luat", a explicat inspectorul Catalin Canciu. La istorie elevii au primit texte din cronici turcesti si despre Mihai Viteazul, din care puteau sa extraga usor anumite informatii, iar la subiectul doi, pe baza unor alte texte despre Rusia si despre ascensiunea nazismului, aveau de realizat mici argumentari, caracterizari. La subiectul trei se cerea intocmirea unui eseu de doua pagini despre proiectele politice de realizare a statului roman modern si evolutia lui.
La matematica, la subiectul I s-a extras varianta 9, numar pentru care s-a ales si varianta din 2007. La subiectul II s-a ales varianta 97, iar la subiectul III varianta 87. "Aceasta combinatie are un nivel mediu de dificultate, respecta programa, candidatii ar trebui sa ia nota cinci. Daca din vara, cind au picat, ar fi lucrat, puteau acum sa treaca. Cei care dau subiecte din 2007 puteau sa ajunga la varianta nr. 9. Aceasta combinatie a fost acceptabila, puteau fi si subiecte mai dificile. Nu a fost usor, dar cine a lucrat putea sa ia cinci. Pentru aceasta nota trebuia sa se rezolve cite putin din fiecare subiect, trebuia sa se fi invatat temeinic macar doua sau tei capitole serioase. La subiectele de tip M1, itemii A si B au fost de nivel mediu, iar C a fost mai dificil, dar a fost mai usor decit in sesiunea din vara", a explicat inspectorul Catalin Stanica.
Azi Proba E, cu cele mai multe discipline de examen - 49
Astazi, 880 de candidati sustin proba scrisa la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii la 49 de discipline. Cei mai multi vor da, ca si la examenul din vara, la Planificarea si organizarea productiei; Asigurarea calitatii, Biologie vegetala si animala, Organe de masini si mecanisme, Tehnici de masurare in domeniu; Asamblari mecanice sau Materii prime textile.
Pentru ultima proba de miine, la alegere la o disciplina dintre celelalte arii curriculare decit cea a specializarii, se vor da probe la 15 discipline. Cei mai multi inscrisi dintre cei 381sint la: Geografia Romaniei 2007 - 159 si la Geografia de clasa a XII-a 2008 - 123.
Afisarea rezultatelor se va face pe 29 august, iar depunerea contestatiilor are loc in aceeasi zi, de la ora 16.00 pina la 20.00. Rezultatele finale se vor afla pe 1 septembrie.