Cu citeva zile inainte de expirarea mandatelor de arestare, Parchetul a solicitat prelungirea acestora, motivind ca cercetarile in cauza nu au fost finalizate, urmind a se efectua mai multe acte de urmarire penala. Printre acestea se numara: confruntari intre inculpati si martori, audieri ale altor martori, recunoasteri din grup sau de pe albume foto, audierea unor persoane care au depus autodenunturi din care rezulta ca sint autorii faptelor, finalizarea anchetei in cazul politistului din Ploiesti suspectat ca ar fi luat mita etc.
Argumentele apararii
"Sa fie respinsa propunerea de prelungire", "Sa fie pus in libertate", "Probele dovedesc ca acesta este nevinovat", "Propunerea este nemotivata" - acestea sint citeva din cererile si concluziile avocatilor inculpatilor, rostite in sala de judecata, cu ocazia propunerii de prelungire a arestarii preventive. In apararea clientilor, avocatii au precizat ca nu mai stau in picioare temeiurile in baza carora cei sapte au fost arestati initial, invocind precedentul creat in cazul celor 4 eliberari, atunci cind Tribunalul Braila a apreciat ca marturiile martorilor nu reflecta realitatea. In plus fata de acest considerent, o parte dintre aparatori au venit si cu alte probe.
Avocatul lui Adrian Balan le-a precizat judecatorilor ca declaratiile date de catre martori impotriva inculpatului sint parca "scrise la indigo" si ca exista un martor al apararii care il situeaza pe inculpat acasa, in jurul orei 21.00.
Avocatul lui Cristian Iulian Doda a adus in discutie faptul ca in apararea inculpatului au fost audiati martori care arata de cine era insotit in seara atacului si ca a fost vazut pe raza localitatilor Chiscani si Cazasu.
Avocatul lui Eugen Grozea considera ca propunerea de prelungire a mandatului este nula ca nemotivata si ca declaratiile martorilor sint contradictorii. Unul dintre ei l-a vazut pe inculpat in seara atacului aruncind cu pietre, altul ca avea in mina o lopata, al treilea ca avea o sabie si al patrulea ca avea pietre si rangi. Mai mult, avocatul precizeaza ca inculpatul este vecin si chiar prieten cu familia Buricea si ca nu se poate spune ca ar avea vreun resentiment impotriva acestei grupari. Totodata, aparatorul considera ca in cauza nu se face o ancheta obiectiva, aducind in discutie si cele 6 autodenunturi pe care nici Politia si nici Parchetul nu le-au luat in considerare.
In ceea ce-l priveste pe Costin Caluda, avocatul acestuia a facut referire la declaratia unui martor, profesor logoped, care s-a aflat la domiciliul inculpatului in seara atacului si care l-a vazut pe acesta ca a plecat de acasa dupa ora 21.30, impreuna cu prietena sa. Cei doi au iesit la o plimbare, pe Soseaua Buzaului, iar la un moment dat inculpatul a vazut un grup de tineri care se indrepta spre ei si i-a spus prietenei sale sa fuga. Mai mult, in noaptea atacului, nici unul dintre martori nu i-a indicat numele. Abia a doua zi a aparut in declaratii si numele lui Caluda. In plus, avocatul inculpatului Caluda a ridicat exceptia nulitatii actului de sesizare a instantei deoarece propunerea Parchetului de prelungire a masurii arestarii preventive trebuia sa fie motivata.
Inculpatii se declara nevinovati
Instanta a acordat ultimul cuvint inculpatilor. Astfel, Nicolae Patrascu a declarat ca nu a savirsit infractiunea si ca este nevinovat, la fel ca si Costin Caluda care a cerut sa se faca dreptate. Valentin Prisaca se declara nevinovat la fel ca si Adrian Balan. Mai mult, Eugen Grozea spune ca nu face parte din gruparea "Catali", la fel ca si Iulian Cristian Doda care sustine ca nu i-a mai vazut niciodata pe ceilalti inculpati. In fine si Gigel Beschea a declarat ca nu face parte din nici o grupare si ca nu are nici o reclamatie la Politie.
Dupa audierea tuturor partilor, instanta a dat verdictul. Referitor la exceptia nulitatii actului de sesizare a instantei, invocata de aparatorii inculpatilor, Judecatoria Braila a apreciat ca propunerea Parchetului este motivata in drept si in fapt si ca exista in continuare temeiurile ce au determinat luarea masurii arestarii preventive a celor sapte. Legat de revocarea celor 4 mandate, instanta considera ca nu au relevanta in cauza intrucit privesc alti inculpati decit cei pentru care s-a solicitat prelungirea arestarii preventive. "Instanta constata ca exista in continuare elemente care conduc la concluzia ca lasarea in libertate a inculpatilor constituie pericol pentru ordinea publica avind in vedere si faptul ca finalizarea urmaririi penale implica in mod necesar efectuarea actelor mentionate de Parchet, care se refera nu doar la prezentarea materialului de urmarire penala si intocmirea rechizitoriului, ci si la audierea de martori, efectuarea unor recunoasteri din grup, efectuarea unor confruntari. Fata de considerentele expuse mai sus si avind in vedere si atitudinea procesuala a inculpatilor, care nu recunosc implicarea in savirsirea faptelor pentru care sint cercetati, natura si gravitatea infractiunilor, obiectul juridic al infractiunii legat tocmai de relatiile privind bunele moravuri si ordinea publica, instanta apreciaza ca se impune in continuare privarea de libertate a acestora", se arata in motivarea deciziei de prelungire a celor sapte mandate.
Bilantul arestarilor
Numarul mandatelor de arestare emise de instantele de judecata a ajuns la 20. Dintre acestea, 14 sint pe numele celor 7 arestati, carora instanta le-a prelungit, luni, mandatele care se apropiau de expirare. Acestora li se adauga cele 5 mandate anulate in baza proceselor-verbale intocmite de politistul din Ploiesti. O singura persoana se sustrage acestei masuri, Radu Bogateanu, zis "Romica", liderul grupului "Catali", care a fost dat in urmarire generala.
Reamintim ca, in seara zilei de 4 octombrie, in jurul orei 22.00, mai multi indivizi au atacat cu pietre blocul T, de pe strada Sebesului, la parterul caruia locuieste familia fratilor Costica si Ghita Buricea. Ferestrele mai multor apartamente au fost sparte, iar doua masini parcate in fata blocului, apartinind unor prieteni ai fratilor Buricea, au fost distruse.