Imperechere de lux | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Imperechere de lux

Crescatorii de cai sint tot mai putin interesati sa isi monteze iepele cu armasari al caror fond genetic ofera certitudinea obtinerii unor progenituri de calitate. In ultimii doi ani, Depozitul de Armasari de la Rimnicelu, judetul Braila, unde se afla armasari de rasa pura, din patrimoniul national, nu a mai dat nici un cal in custodie, pentru monta gratuita. Iar asta in conditiile in care, pe timpuri, grajdurile depozitului, ramineau aproape goale in perioada verii. "Dupa intrarea in vigoare a Ordinului 861 din 2004, conditiile de acordare a custodiei s-au inasprit, responsabilitatea fiind mai mare, atit pentru persoana fizica interesata sa ia in grija armasari, cit si pentru Primaria localitatii unde urmeaza sa ajunga animalele. Astfel, autoritatile locale trebuie sa supravegheze infiintarea punctelor de monta, cu stand special si grajd corespunzator. Totodata, Primaria trebuie sa asigure un teren pentru obtinerea furajelor necesare intretinerii armasarului. La rindul sau, custodele nu mai poate transporta armasarul, de la Depozit pina la punctul de monta, fara un mijloc de transport autorizat sanitar-veterinar. Toate aceste prevederi au provocat o anumita reticenta din partea eventualilor custozi si a autoritatilor din localitatile unde urmau sa ajunga caii. In ultimii doi ani, nu s-a mai luat nici un armasar, fiindca nu putea nimeni sa respecte noile cerinte. Speram, totusi, ca anul acesta situatia se va schimba. Exista deja, mai multe solicitari de custodie, ceea ce inseamna ca exista crescatori si Primarii care s-au pregatit corespunzator si pot indeplini toate conditiile. Cele mai multe cereri vin, ca de obicei, din Vrancea, 12 la numar. Din judetul Braila, avem, deocamdata, doar doua solicitari, iar din Galati, sase", ne-a explicat Doru Pencu, seful Depozitului de Armasari. Potrivit acestuia, anul trecut, chiar daca nu a mai fost luat nici un armasar in custodie, au existat totusi crescatori interesati sa obtina progenituri de calitate, pe care sa le poata valorifica la un pret bun. Astfel, au fost aduse 78 de iepe pentru monta, la standul amenajat in incinta Depozitului.

Armasari pensionati, ajunsi vedete in centre turistice de agrement

In momentul de fata, Depozitul de Armasari de la Rimnicelu mai detine 90 de exemplare din rasele lipitan, semigreu, trapas, cal de Bucovina - rasa de tractiune obtinuta din incrucisarea intre semigreu si hutul - cal de sport romanesc, ghidran, furioso North Star si pur singe arab. Caii sint evaluati anual de Comisia Nationala de Clasare, iar cei care nu mai corespund criteriilor impuse exemplarelor de reproductie, parasesc Depozitul. Doar in cazul bolilor incurabile, caii scosi din lot merg la abatorizare. De cele mai multe ori, ei sint vinduti si ajung ori animale de povara, ori in centre turistice de agrement. De exemplu, anul trecut, sase exemplare clasate au fost achizitionate de un intreprinzator din domeniul turistic, din Tirgu Mures.
Cei care iau armasari in custodie nu au voie sa ii foloseasca la munci istovitoare. Rolul cailor este de a monta iepe, astfel incit fondul genetic de calitate sa fie transmis generatiilor viitoare. Custozii primesc de la stat o alocatie de 15,86 lei pe zi, pentru intretinerea unui astfel de cal pe timpul verii. Ei nu au voie sa perceapa taxe pentru iepele aduse la imperechere.
Depozitul de Armasari de la Rimnicelu este unul dintre cele patru obiective de acest gen existente in Romania. Unitatea este tutelata de Regia Nationala a Padurilor "Romsilva", prin Directia Silvica Braila. Depozitul obtine furaje pentru cai, de pe o suprafata de 257 de hectare pe care o are in proprietate. Cei 26 de angajati au grija ca armasarii sa fie foarte bine ingrijiti, lucru certificat de starea excelenta a animalelor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro