Mergi la conţinutul principal

Impaduririle din judetul Braila au fost stopate de inundatii si, mai nou, de gripa aviara

Planurile Directiei Silvice Braila, de a impaduri, prin regenerari artificiale, 608 hectare in judetul nostru, au fost zadarnicite, anul acesta, de inundatiile persistente si, mai nou, de aparitia gripei aviare. Silvicultorii braileni planificasera, la inceputul anului, sa impadureasca 560 ha, in zone de lunca, - 400 ha pe teritoriul Ocolului Lacu Sarat si 160 ha pe cel al Ocolului Braila - si 48 ha, pe arealul Ocolului Silvic Ianca. Inundatiile care au persistat in zona dig-mal, atit in lunca Dunarii, cit si in cea a Siretului au facut, insa, ca aceste planuri sa fie imposibil de realizat. "Faptul ca terenul a fost aproape permanent sub apa ne-a impiedicat sa il pregatim temeinic pentru impadurire, iar ca sa facem o treaba de mintuiala nu am fost de acord. Operatiunile acestea costa miliarde de lei si nu ne putem juca cu banii statului. In consecinta, in toamna, am decis sa refacem planificarea initiala si sa impadurim 300 ha in zone de balta si 308 ha la Ianca, pe terasa", ne-a declarat Cristian Gurgu, directorul Directiei Silvice Braila. Operatiunea desfasurata la Ocolul Ianca, unde impadurirea unui hectar costa circa 70 milioane de lei vechi, a avut surse de finantare de la bugetul de stat, in timp ce impaduririle din zonele dig-mal, de la Dunare si Siret, ce costa 75 milioane de lei per hectar, au fost finantate de la bugetul propriu al Regiei "Romsilva". In zona de terasa trebuie plantate specii de salcim, gladita, stejar, salcioara, mosdrean, ulm, visin turcesc, par, in timp ce in balta, se va merge in continuare pe specii rezistente la apa: salcie, plop alb, plop negru, plop euroamerican, frasin de balta.
Planul Directiei Silvice este, in acest moment, imposibil de realizat, pina la sfirsitul anului. In balta, s-au impadurit 220 ha, iar pe terasa, in zona Ianca, doar 130 ha. Directorul Gurgu ne-a marturisit ca, in zona de terasa, s-ar fi putut finaliza impadurirea, pina la sfirsitul anului, dar ca treaba a fost blocata de aparitia gripei aviare in judet. "Se lucra pe terenurile degradate din lunca Calmatuiului, aproape de zonele unde au aparut focarele de gripa aviara. Dupa ce localitatile respective au intrat in carantina, angajatii firmelor contractate pentru lucrarile de impadurire nu au mai avut de unde sa se aprovizioneze cu aliemente. In plus, multi dintre acesti muncitori proveneau din localitatile intrate in carantina. In aceste conditii, firmele in cauza au fost nevoite sa isi suspende activitatea din zona", ne-a explicat directorul Gurgu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro