Mergi la conţinutul principal

"Iconografia portului popular românesc" - expoziție foto-documentară la Muzeul Brăilei "Carol I"

* evenimentul este prilejuit de Ziua Internațională a Iei, care se sărbătorește an de an, pe data de 24 iunie, de Sânziene * expoziția cuprinde fotografii artistice ale unor obiecte aflate în colecțiile Secției Etnografie a Muzeului Brăilei "Carol I"

 

De Sânziene, vernisaj la sediul Muzeului Brăilei "Carol I".

Astfel, în ziua de vineri, 24 iunie - sărbătoarea Nașterii Sf. Proroc Ioan Botezătorul (Drăgaica sau Sânzienele) - de la ora 12.30, are loc vernisajul expoziției temporare foto-documentare dedicate Zilei Internaționale a Iei, intitulate "Iconografia portului popular românesc". Evenimentul este coordonat de conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei "Carol I". Expoziția cuprinde fotografii artistice ale unor obiecte din colecțiile Muzeului Brăilei "Carol " - Secția Etnografie.

Reper identitar, după cum puncta, deunăzi, Institutul Cultural Român, ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea "cerurilor deschise", de Sânziene (24 iunie). Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc dar și ideea de feminitate, întrucât termenul "ie" este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificații, ia a stârnit întotdeauna fascinație. Nu întâmplător, Henri Matisse a reprodus ia în celebra pictură "La blouse roumaine", iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine, ia, în tablourile lor. 

Ziua Universală a Iei a debutat la inițiativa comunității online "La Blouse Roumaine", fiind preluată cu succes de comunitățile românești din peste 100 de orașe, din 48 de țări ale lumii. La 21 iunie 2022, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea zilei de 24 iunie ca "Ziua iei". O paradă a portului popular românesc marca Flori de Ie va avea loc pe 24 iunie la Palatul Behague, reședința Ambasadei României la Paris, în cadrul Festivalului "RomânIA Autentică". 20 de femei de succes din România și Franța vor defila atât în costume tradiționale cât și în creații recente ale Casei "Flori de Ie", pentru a celebra Ziua Internațională a Iei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro