Mergi la conţinutul principal

Iarna si-a aratat nitel coltii, iar sefii Brailei au dat in bilbiiala

Avertizarea meteo ce includea Braila sub amenintarea codului galben nu si-a facut efectul pe deplin in judetul nostru, cel putin pina ieri seara. Ninsorile abundente previzionate de meteorologi au ocolit zona noastra insa nu acelasi lucru se poate spune si despre vint si frig. Temperatura a scazut, ieri, la minus 7,2 grade Celsius, iar rafalele de vint au ajuns pina la 57 kilometri pe ora, potrivit datelor inregistrate la Statia Meteo Braila. In schimb, cantitatea de precipitatii a fost insignifianta, fata de ce s-a intimplat in alte judete. Astfel, la noi s-a inregistrat o medie de 1,7 litri pe metru patrat. Chiar si asa, insa, zapada transportata la sol de rafalele de vint a format suluri, provocind blocaje in trafic, pe citeva drumuri judetene. Ieri seara, sase sosele erau blocate: DJ 211 Dudesti-Zavoaia-Bordei Verde; DJ 211B Baraganu-Victoria; DJ 211 C Ciocile-Coltea; DJ 203 Zavoaia-Dudescu; DJ 212 Cuza Voda-Stancuta-Spiru Haret; DJ 221 Romanu-Martacesti. Potrivit unui comunicat de presa emis de cancelaria Prefecturii, pe toate aceste drumuri se intervenea cu cite un autogreder, pentru deblocarea traficului.

Interventii la Sfintu' Asteapta

Pe parcursul zilei de ieri, au existat, insa, nesincronizari intre autoritati si societatile responsabile cu deszapezirea, din cauza carora mai multi soferi au fost opriti din drum timp de zeci de minute daca nu chiar ore. Asa s-a intimplat, de exemplu, pe DJ 221, intre satul Martacesti si comuna Romanu, unde, pe o portiune de circa 200 metri, zapada scoasa de pe cimp de vintul puternic a format dopuri foarte greu de depasit de catre autoturisme. Citeva masini au ramas blocate temporar, iar Politia a decis sa inchida drumul pina la interventia utilajelor de deszapezire. "Noi am transmis la ora 9.30 ca sint probleme, iar acum tinem drumul inchis, pina cind vin cei de la drumuri, sa indeparteze zapada de pe carosabil", ne-a informat, in jurul orei 13.00, un agent de politie din comuna Silistea. Acesta, impreuna cu colegul sau si masina din dotare fusesera trimisi sa opreasca circulatia, dinspre Martacesti spre Romanu. Cei doi agenti au reusit destul de greu sa-si indeplineasca misiunea, fiindca soferii, satui sa astepte in masini sosirea utilajelor, insistau sa isi forteze norocul, pe drumul inzapezit. "Poate reusim sa trecem, dom'le, ca inghetam in masina, pina vin astia cu utilaje", spunea un sofer care nu avea suficienta benzina in rezervor sa tina motorul pornit doar pentru a se incalzi. "Avem ordin sa nu permitem inaintarea masinilor. Va rugam sa va conformati, ca sa nu ramineti blocati in drum si sa ingreunati operatiunile de indepartare a zapezii", le explicau politistii. Contactat de reporterii nostri, la ora 13.00, Viorel Balcan, directorul "Drumuri si Poduri", firma care are contract cu Consiliul Judetean pentru deszapezirea drumurilor, ne-a declarat ca utilajele nu pot iesi in teren, fara o dispozitie scrisa si semnata de presedintele CJ. "Adineauri, acum citeva minute, am primit dispozitia si vom trimite utilajele, in zona Romanu si pe alte drumuri cu probleme, din zonele Faurei, Ciocile si Baraganu", ne-a informat Balcan. Presedintele CJ, Bunea Stancu, neaga, insa, ca, fara un ordin scris semnat de el, utilajele nu pot misca in front. "Adevarat, din respect pentru banul public, am decis sa se actioneze doar in baza unei dispozitii scrise. Asta nu inseamna ca, daca e urgenta undeva, nu pot pleca utilajele pe traseu pina nu semnez eu ordinul respectiv. Sa iasa utilajele si pe urma semnez, nu-i nici o problema, important e sa se intervina la timp!", a replicat Stancu. Cert este insa ca, ieri, desi blocajul de la Romanu fusese raportat inainte de ora 10.00, nu ajunsese nici un utilaj nici pina la 14.00 dupa amiaza, cit au fost prezenti la fata locului reporterii "Obiectiv". Iar asta in conditiile in care problema aparuse la nici 15 km de municipiul Braila!

"Noi am taiat vegetatia si am montat parazapezi din timp"

In ceea ce priveste drumurile nationale de pe raza judetului, situatia a fost tinuta sub control. Doinita Corban, seful Sectiei Drumuri Nationale Braila, ne-a informat ca s-a actionat cu 12 autobasculante cu lama si raspinditor de antiderapant si 3 unimoguri, imediat cum a inceput sa fulguiasca. "Pe drumurile administrate de noi se circula, in conditii de iarna. Nu exista nici un blocaj", ne-a informat Corban, explicindu-ne ca masurile luate din vreme, pentru indepartarea vegetatiei de pe marginea soselei si montarea de parazapezi, au acum efectul scontat, impiedicind formarea sulurilor de zapada.
In municipiu, cei trei operatori de salubritate coordonati de Directia de Administrare si Gospodarire Locala au fost prezenti pe traseu, desi cantitatea redusa de zapada nu a provocat probleme. "S-a actionat cu 5 autospeciale tip unimog, cu lama si sararita, pe arterele importante, pentru a evita din timp producerea oricarui blocaj", ne-a declarat Dan Apostol, directorul DAGL.
Daca soselele au scapat, cit de cit, bine, fata de ce s-a intimplat in alte judete, Dunarea a pus serioase probleme de navigatie, din cauza valurilor de aproape un metru inaltime. Capitania Braila a decis oprirea la mal, pina la indreptarea vremii, a tuturor bacurilor de la trecerea Smirdan, inclusiv a celor de mare capacitate, cu deplasament de 400 tone, Chiciu si Oltisoru. La trecerea Stinca, spre Insula Mare a Brailei, unde valurile nu erau chiar atit de mari, restrictia de navigatie a fost mai putin dura, putindu-se trece cu bacul, in cazul aparitiei unei situatii de urgenta.
Ieri seara, doua linii de medie tensiune erau indisponibile, in localitatile Victoria si Dudesti, facind imposibila alimentarea cu energie a sapte posturi de transformare. Pentru remedierea defectiunilor, "Electrica" SA trimisese pe teren sase echipe, cu sase autospeciale.
Prefectura Braila a precizat ca brailenii plecati in Bulgaria pot primi informatii de la dispeceratul Politiei de Frontiera din Giurgiu, la numarul de telefon 0246/231.195, pentru a fi sprijiniti la intrarea in tara.
Informatii suplimentare despre starea drumurilor din tara se pot afla apelind numarul INFO TRAFIC, 021/33.65.027.

Masuri speciale pentru dependenti de hemodializa

Din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, toti bolnavii din
judetul Braila, care au nevoie de tratament prin hemodializa, au
ajuns la centrul de hemodializa, unde vor ramine internati pina cind drumurile vor deveni practicabile. Citiva pacienti au refuzat sa ramina in spital si au fost lasati sa plece la domiciliu, pe propria semnatura, informeaza cancelaria Prefecturii Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro