Hramul mănăstirii voievodale Măxineni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Hramul mănăstirii voievodale Măxineni

Îmbrăcată în straie noi, după ce vechea incintă a mănăstirii a fost reclădită din temelii, putând fi admirată în prezent în toată splendoarea sa, mănăstirea de la Măxineni aşteaptă, astăzi, cât mai mulţi credincioşi la slujba de hram. Slujba va începe de dimineaţă, de la ora 7.00, astfel încât până la orele amiezei să fie terminate toate rânduielile specifice unei astfel de sărbători. Temperaturile caniculare sunt cele care obligă la un astfel de program deosebit faţă de anii trecuţi. Pentru a se putea interveni rapid în cazul în care vor fi semnalate probleme medicale, o ambulaţă va fi prezentă în zonă pe tot timpul desfăşurării slujbei.
De dimineaţă se va ţine hramul, cu sfânta liturghie, iar mai apoi se va ţine un parastas pentru ctitori, la biserica voievodală, recent reclădită din temelii. În jurul orei 11.30, se va ţine agapa creştinească.
Mănăstirea Măxineni a fost ctitorită de voievodul Matei Basarab, la anul 1637, iar din acele vremuri până la domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost un important centru spiritual, întrucât era situată la zona de graniţă dintre Ţara Românească şi Moldova. În timpul primului război mondial, în 1917, lăcaşul a fost afectat de luptele de pe frontul Măxineni - Nămoloasa, apoi a urmat o lungă perioadă de părăsire. Mănăstirea a prins din nou viaţă după 1990, când a început un îndelungat proces de reconstrucţie. Din 2007, cu ajutorul unor fonduri primite de la Ministerul Culturii şi Cultelor şi al Consiliul Judeţean Brăila, pe ruinele vechii biserici voievodale a început procesul de restaurare şi consolidare. În prezent, totul este gata, putând fi admirate de vizitatori atât casa voievodală cât şi vechea biserică, pe care restauratorii s-au străduit să o reclădească într-o formă cât mai apropiată de cea iniţială. În ceea ce priveşte pictura murală, aceasta este finalizată în proporţie de 90%.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro