Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Hramul bisericii "Sfintii Imparati" de pe strada Scolilor

Week-endul acesta, biserica de pe strada Scolilor - lacas sfint vechi de un secol si jumatate - isi sarbatoreste patronii spirituali. Praznuita in tot Rasaritul crestin, marea sarbatoare a , este un prilej de bucurie pentru toti crestinii, in primul rind pentru enoriasii parohiei "Sfintii Imparati", pastorita cu vrednicie de parintele paroh Traian Mazare. Slujba de hram va incepe simbata seara, odata cu oficierea Vecerniei, ea continuind duminica dimineata, cu Utrenia si Sfinta Liturghie. Credinciosii sint asteptati la Sfintul Altar cu prinoase si cu rugaciuni, brailenii rugindu-se, totodata, pentru sanatatea celor ce poarta numele Sfintilor Constantin si Elena.
Piatra de temelie a bisericii "Sfintul Constantin" a fost pusa in ziua de 3 mai 1857, slujba de sfintire desfasurindu-se sase ani mai tirziu, pe 8 septembrie 1863, in prezenta episcopului Dionisie Romano al Buzaului (in ziua in care se ctitorea Biserica Greaca). Potrivit documentelor bisericesti, comitetul care a initiat si condus construirea asezamintului era alcatuit din cei mai de frunte cetateni ai Brailei: Gheorghe Geavide, Mihalache Marghiloman, Ilie Ion, Hagi Hristu Ceaparu, Pitaru Mandache, Gheorghe Danovici, Radu Balan, precum si preotii Ioan Castrinisios zis "Fortunescu", Stefan Secareanu, Stan Radulescu si Radu Meca. Pentru ridicarea edificiului au contribuit, de asemenea, Corporatiile (breslele) Gradinarilor, Croitorilor, Casapilor (Macelarilor), Precupetilor si Hamalilor (Docherilor) din port. "Sfintii Imparati" a fost cea de-a patra parohie urbana a Brailei dezrobite, dupa "Sfintul Arhanghel Mihail", fosta geamie turceasca (1831), "Sfintul Spiridon" (1842) si "Sfintul Mare Mucenic Gheorghe" (1857).
Cele mai ample lucrari de reparatii si restaurare a bisericii de pe strada Scolilor s-au facut in perioada anilor 1934 - 1935, prin sirguinta preotilor Manole Vergu si Serban Sampetru. De atunci dateaza cele doua pisanii, precum si "galeria" preotilor care au slujit la Altar. Alte lucrari s-au efectuat in 1970, de catre preotii slujitori Anghel Gomolea si Serban Sampetru. In vara anului 1985, un incendiu devastator a distrus mare parte din acoperisul sfintului lacas, biblioteca si mobilierul, fiind necesare alte lucrari de reparatii. Resfintirea bisericii a fost oficiata de PS Episcop Epifanie Norocel al Buzaului, in ziua de 25 octombrie 1987. Dupa demolarea de catre comunisti a bisericii "Sfintul Spiridon" (in anii '60) - lacas sfint care se afla pe locul actualului sediu "Romtelecom" -, biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena" a devenit mostenitoarea si pastratoarea moastelor Sfintului Haralambie, dar si a odoarelor sfinte ramase fara adapost. Cel de-al doilea hram al lacasului de pe strada Scolilor este al "Sfintului Mucenic Haralambie", acesta fiind sarbatorit in ziua de 10 februarie a fiecarui an.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii