Milionarii gălăţeni de la "Tancrad" au renunţat la afacerea din turism, după ce în urmă cu doi ani s-au luptat să concesioneze întreg complexul hotelier "Tineretului", din clădirea aflată vizavi de Palatul Administrativ. La fel de brusc cum şi-au manifestat interesul pentru acest business, gălăţenii au depus armele, ba chiar au acceptat să piardă 10.000 de euro, numai să scape. De vină pentru această retragere ar fi fost imposibilitatea obţinerii avizelor şi autorizaţiilor necesare reabilitării întregului complex hotelier. Aşa că hotelul şi restaurantul "Tineretului" se degradează continuu, în lipsa investiţiilor menite să le readucă în circuitul comercial. Consiliul Judeţean, cel care a preluat obiectivul după retragerea "Tancrad", spune sus şi tare că se va ocupa de reabilitare şi că îl va preda "Rocreativ"-ului, propria firmă înfiinţată special pentru astfel de business-uri.
Surpriză de proporţii în afacerea "Tineretului": concesionarul întregului complex, firma din Galaţi "Tancrad", s-a retras din afacere. Astfel, hotelul şi restaurantul Tineretului s-au reîntors în ograda Consiliului Judeţean care, declarativ, ar urma să-l predea propriei firme, "Rocreativ", pentru reabilitare/modernizare şi reintroducerea în circuitul comercial. Cum de s-a ajuns în această situaţie? Greu de spus, pentru că decizia gălăţenilor nu se încadrează în tabloul de acum 2 ani, când se lupta cu mai mulţi contraofertanţi la licitaţia organizată de CJ Brăila pentru concesionarea complexului. Varianta oficială este că "Tancrad" n-a reuşit să obţină autorizaţiile şi avizele necesare derulării contractului de concesiune. Neoficial, însă, e foarte posibil ca autoritatea locală să se fi răzgândit şi n-a mai vrut să lase gălăţenilor afacerea de la Tineretului, preferând să dea "jucăria" firmei "Rocreativ", care era în stadiu de proiect la momentul renunţării celor de la "Tancrad". Proiect de suflet, de altfel, al preşedintelui CJ, Gheorghe Bunea Stancu. Iată şi răspunsul dat de către Consiliul Judeţean la solicitarea "Obiectiv": "Datorită imposibilităţii îndeplinirii obligaţiilor contractuale referitoare la obţinerea avizelor şi autorizaţiei de construire la termenul stabilit în contract, SC «Tancrad» SRL Galaţi a solicitat rezilierea contractului de concesiune nr. 179/12.10.2012. Ca urmare, contractul de concesiune susmenţionat a fost reziliat, concesionarul SC «Tancrad» SRL Galaţi fiind obligat la plata sumei de 10.000 euro, reprezentând garanţia prevăzută în contractul de concesiune pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, iar contravaloarea în lei a sumei de 10.000 euro a fost virată în contul UAT Judeţ Brăila - Consiliul Judeţean la data de 6.03.2013". Aşadar, misterul se adânceşte: nu numai că Tancrad s-a retras după câteva luni din afacerea în care şi-a dorit cu disperare să intre, dar a mai şi pierdut 10.000 de euro, pe care i-a plătit fără să crâcnească Consiliului Judeţean Brăila.
Dincolo de toate aceste aspecte, în corpurile de imobil concesionate gălăţenilor şi apoi redate autorităţii locale nu s-a mişcat nimic în sensul reabilitării şi modernizării, iar imaginea de afară a clădirii este dezolantă: buruieni înalte de peste un metru au năpădit terasa de vară dinspre strada Ghioceilor, crăpăturile din tencuiala exterioară s-au extins, iar pe alocuri sunt desprinse bucăţi întregi.
Investiţia de la "Tineretului" era de peste 3 milioane de lei
În 2012, CJ Brăila anunţa finalizarea licitaţiei privind concesionarea complexului hotelier "Tineret" din cadrul ansamblului imobiliar cunoscut brăilenilor drept "Casa Tineretului". Hotelul este clasificat la două stele şi are o capacitate de cazare de 36 de camere, respectiv 72 de locuri, cu grupuri sanitare proprii. Obiectul contractului l-a constituit "concesionarea imobilului situat în municipiul Brăila, Calea Călăraşilor, nr. 52 (parţial), respectiv Hotel - Restaurant Tineret (corpurile F, G şi etajul superior al corpului D), aflat în administrarea Consiliului Judeţean Brăila, în vederea desfăşurării activităţilor de cazare şi alimentaţie publică - hotel şi restaurant 2 stele - şi agenţie de turism". Potrivit anunţului de atribuire, adjudecatar a fost SC "Tancrad" din Galaţi, pentru o redevenţă anuală de 39.000 euro (cu aproximativ 10.000 euro mai mult decât preţul de pornire), cu menţiunea că a avut alţi trei contraofertanţi admişi la licitaţie. Redevenţa ar fi urmat să fie plătită după o perioadă de graţie de 12 luni, răstimp în care adjudecatarul ar fi trebuit să execute pe banii proprii reabilitarea, amenajarea şi dotarea corespunzătoare a spaţiilor. Investiţia pe acest capitol fusese estimată de către SC "Marketing Development" SRL Bucureşti - firma care a realizat un studiu în acest sens la solicitarea CJ Brăila -, la circa 3,33 milioane lei.
Cum a intrat "Rocreativ" în scenă
Ideea preşedintelui CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, de a înfiinţa o societatea comercială cu răspundere limitată, care să gestioneze şi să exploateze economic imobilele aflate în proprietatea judeţului, a venit ca urmare a discuţiilor apărute la nivel central în privinţa descentralizării. La vremea respectivă se ridica problema ca multe dintre instituţiile subordonate ministerelor să intre sub "aripa" consiliilor judeţene şi primăriilor, odată cu imobilele aflate în gestiune, lucru care nu s-a mai întâmplat. Cu toate acestea, proiectul privind înfiinţarea SC "Rocreativ Trade" SRL a mers mai departe şi a trecut în luna noiembrie de votul membrilor miniparlamentului judeţean, în ciuda tuturor încercărilor de împotrivire a partidelor din opoziţie. De la bun început, şeful CJ Brăila a anunţat că societatea va avea ca rol administrarea Hotelurilor "Tineret", "Sport" şi nu numai. "În primul rând, este un lucru despre care am vorbit de foarte multe ori în plenul Consiliului şi mă surprinde că o parte dintre consilieri cred că e prea devreme. Dacă e prea devreme, poate găsiţi dumneavoastră o soluţie să îmi spuneţi cum vom administra Hotelul Tineretului, cum vom administra restaurantul de la Hotelul Tineretului, biroul de turism - pe care trebuie să le finanţăm? Cum vom gestiona ceea ce a rămas după plecarea bibliotecii, cu discoteci şi aşa mai departe, ceea ce vrem să facem noi acolo. (...) Sigur, putem să o facem şi noi, Consiliul, fără societate. Dar noi suntem cumva societate ca să facem profit şi nu ştiam eu? Eu cred că nu. Legislaţia nu ne permite aşa ceva. De ce nu am făcut-o până acum? Pentru că nu am avut hoteluri, am încercat să o scoatem la licitaţie, dar nu am dorit să îi punem vreun felinar roşu. El trebuie să rămână hotel şi trebuie să rămână în zona noastră pentru a-l şi controla. Avem atâtea festivaluri, atâtea lucruri care se pot întâmpla", le-a transmis Stancu colegilor săi, în cadrul şedinţei în care s-a votat înfiinţarea "Rocreativ". Acesta şi-a menţinut punctul de vedere şi în declaraţiile recente, făcute pe această temă. La începutul lunii aprilie, Stancu a precizat că firma de turism a judeţului va avea sediul în locul fostului Birou de Turism pentru Tineret (BTT) SA, de pe Calea Călăraşilor şi şi-a manifestat scepticismul în privinţa vitezei cu care va începe renovarea Hotelului "Tineret".
Reliana Bogdan: "Vom lansa un proiect, vom lansa licitaţie pentru un concurs de soluţii"
Contactată telefonic de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", administratorul SC "Rocreativ", ex-PDL-ista Reliana Bogdan, ne-a precizat că deocamdată lucrurile sunt încă în faza de discuţii în privinţa planurilor societăţii. "Nu ştiu să vă spun nimic despre ce s-a întâmplat la Hotelul Tineret. Noi ne vom ocupa de lucrările de reabilitare. Vom lansa un proiect, vom lansa licitaţie pentru un concurs de soluţii. Deocamdată, totul e în fază de discuţii, nu s-a stabilit nimic concret. Vom da publicităţii tot ce va fi de interes", ne-a declarat acesta.
Reamintim că Reliana Bogdan a fost numită administrator unic la societatea "Rocreativ" în luna martie, printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean, cu 24 de voturi "pentru" şi patru "împotrivă".
Complexul "Tineret", câştigat cu greu în instanţă de CJ Brăila
Trebuie punctat faptul că întreg complexul hotelier "Tineret" nu a fost dintotdeauna în ograda Consiliului Judeţean. În spatele acestei poveşti stă un întreg scandal, în care actorii principali sunt autoritatea locală şi Biroul de Turism pentru Tineret - BTT. Raporturile de afaceri între Consiliul Judeţean şi BTT au început în 1996, când între cele două părţi s-a încheiat un contract de asociere în participaţiune, pentru exploatarea complexului respectiv. Potrivit contractului, CJ avea 40% din profit, iar BTT 60%. Pentru că, ulterior, acest tip de asociere între două instituţii de stat nu a mai fost legal, s-a hotărât înfiinţarea Centrului Cultural pentru Tineret, care să se ocupe de administrarea clădirii şi care să aducă la CJ cele 40 de procente din profit. Centrul s-a înfiinţat în 1997, iar în 1999 s-a încheiat contractul. După cinci ani, în 2004, preşedintele CJ Brăila la vremea respectivă, Aurel Simionescu, a prelungit contractul de asociere pentru încă cinci ani. Numai că în vara lui 2004 a venit la preşedinţia CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu, el având alte idei despre ce trebuia făcut cu acele spaţii. Aşa că, în scurt timp, printr-o hotărâre a CJ, spaţiul a fost trecut în proprietatea Consiliului. În plus, s-a stabilit o chirie de cinci euro pe metru pătrat, pentru cei circa 2.200 metri pătraţi şi i-a fost trimisă factura conducerii locale a BTT. Cum acesta a considerat suma exagerată şi n-a plătit-o - printre altele şi pentru că era de părere că spaţiul aparţine de drept BTT -, Stancu a blocat conturile firmei, în 2007. În 2009, după ani şi ani de procese între cele două părţi, toate urmărind stabilirea dreptului de folosinţă şi de proprietate asupra spaţiilor respective, CJ Brăila a obţinut evacuarea BTT.