Cu gust acrişor şi diferite culori, albe, roşii şi negre, coacăzele sunt o sursă excelentă de vitamina C: 80-100% se păstrează în produsele obţinute (suc, sirop, vin). De asemenea, coacăzele se folosesc cu succes în sfera terapeutică: hipertensiune, afecţiuni renale, tulburări specifice menopauzei, anemie, probleme digestive.
Coacăzele conţin apă, zaharuri, acizi, substanţe proteice, celuloză, săruri minerale, provitamină A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, vitamina PP, antocian. Graţie acestor antociani, coacăzele menţin vitamina C în stare stabilă şi în formă activă biologic. Coacăzele sunt totodată foarte bogate în magneziu şi fier, care le imprimă acţiune hematopoietică, deci antianemică.
Coacăzele negre, cele mai bogate fructe în vitamina C
Coacăzele albe şi roşii se pot consumă în stare proaspătă, sub formă de suc pur sau diluat cu apă (100-500 ml pe zi, în 3-4 reprize), precum şi că jeleu. Ele au efect remineralizant, laxativ, diuretic, depurativ şi hemostatic. Sunt recomandate în caz de inapetenţă, dispepsii, inflamaţii digestive şi urinare, insuficientă hepatică, reumatism, guţă, constipaţie, afecţiuni febrile. Coacăzele negre au cel mai mare conţinut de vitamina C dintre toate fructele, stimulând secreţia sucului gastric. Eliberează organismul de toxine şi contribuie la scăderea acidului uric şi a colesterolului. Coacăzele negre au acţiune antialergică (alergii respiratorii, urticarie).
Coacăzele negre reduc colesterolul şi protejează inima
Studiile ştiinţifice au demonstrat rolul deosebit de benefic al coacăzelor negre în afecţiunile cardiace, precum şi pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale. Cură cu aceste fructe este recomandată persoanelor hipertensive şi femeilor care suferă de tulburări ale circulaţiei cauzate de menopauza. Coacăzele negre au acţiune cardioprotectoare, prin reducerea considerabilă a colesterolului. Coacăzele negre au acţiune cardioprotectoare, prin reducerea considerabilă a colesterolului. Activitatea antioxidantă a coacăzelor ar putea explică potenţialul lor cardioprotector. Într-un studiu asupra capacităţii antioxidante a alimentelor, utilizând un test numit ORAC (Oxygen Radical Absorbing Capacity), coacăzele au obţinut unul dintre punctajele cele mai mari. Componentă principala ce imprimă acţiunea antioxidantă o constituie polifenolii, în special flavonoidele, care ar putea acţiona că antioxidanţi pentru a inhibă oxidarea LDL (colesterolul „rău"), reducând şi inflamarea vasculară prezenţa în ateroscleroza.
Citeşte mai departe pe Farmaciata.ro