Harta politică a «ciolanului» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Harta politică a «ciolanului»

Aproape 90 de posturi de şefi de instituţii locale. Aceasta este miza sinecurilor politice la Brăila, ori de câte ori se modifică raportul de forţe în Guvern, ori în plan local. Da, aţi citit bine, sunt aproape 90 de şefi, puţini dintre ei cu adevărat tehnocraţi, cărora le tremură sufletul atunci când bate vânt de schimbare la centru sau în Brăila. Şi cu siguranţă au de ce să se teamă, întrucât proaspătul ministru al Economiei, Mihai Tudose a anunţat răspicat că urmează să-i "mazilească" pe toţi directorii cocoţaţi pe funcţii cu susţinerea liberalilor. Ameninţarea îi vizează, evident, şi pe ocupanţii celor două posturi cheie din administraţia locală, viceprimarul Alexandru Dănăilă şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ovidiu Nechita. Revenind, din cele aproape 90 de sinecuri politice de la noi, doar 14 sunt asumate pe faţă de PSD, ar mai fi cam 20 de tehnocraţi şi de asemenea, încă peste 20 de directori neasumaţi de vreun partid. Pentru restul, de circa 30 de directori, situaţia este extrem de complicată prin prisma faptului că, înainte de a se face contopirea PDL cu PNL, democrat-liberalii au avut grijă să-i excludă din partid pe toţi şefii de instituţii. Plus că PNL Brăila nu a răspuns solicitării "Obiectiv" de a prezenta oamenii pe care şi-i asumă din deconcentrate, ceea ce îngreunează realizarea unei hărţi politice a deconcentratelor. În tot acest balamuc, o parte dintre cei vizaţi de excluderi au ales, încă dinainte de contopire, calea demisiei din PDL, la fel cum s-a întâmplat şi în PNL. Iar ca circul să fie complet, pe surse am aflat că Nazare şi-a dat demisia de la vârful noului PNL, tocmai din cauză că nu s-a înţeles cu "vechea gardă" a liberalilor în privinţa renunţării la directorii de deconcentrate. În realitate, Nazare se bate cu Boboc pentru funcţia de şef al noului mare PNL.

Furtună mare zilele acestea în birourile călduţe de şefi şi şefuleţi de instituţii locale. Toţi privesc cu teamă la declaraţiile lui Tudose şi la frământările din noul PNL cu privire la asumarea sau, mai bine zis, păstrarea pe funcţii a sinecurilor politice din partidul de opoziţie. Iar dacă ne gândim la salariul frumuşel al unui director şi la programul de lucru lejer, plus alte avantaje care vin cu "foncţia", e lesne de înţeles de unde interesul celor deja cocoţaţi la vârf să se menţină pe scaun. Ar trebui adăugat aici că sunt instituţii locale despre care s-a auzit foarte puţin sau aproape deloc, mai ales că ne-a fost extrem de greu să realizăm o inventariere, în lipsa informaţiilor complete (uneori neactualizate cu anii), pe paginile web ale autorităţilor locale. Să fim serioşi, câţi dintre dumneavoastră ştiaţi până acum că există la Brăila, un "organism Intermediar POSDRU", un birou regional al Agenţiei Naţionale pentru Romi, un Centru judeţean pentru educaţie incluzivă, ori un Centru de resurse şi asistenţă educaţională? Tot respectul pentru oamenii care semnează condica de prezenţă la aceste instituţii, însă despre activitatea şi rezultatele lor se ştie extrem de puţin sau deloc în rândul membrilor comunităţii locale.
Dincolo de aceste aspecte, vă spunem că din numărătoarea noastră lista de instituţii cuprinde aproape 90 de structuri teritoriale, fie ale autorităţilor centrale, fie ale celor locale. Câte dintre ele sunt conduse de şefi asumaţi politic de PSD? Potrivit declaraţiei deputatului Marian Dragomir, ar fi vorba de 14 directori cu carnet de partid la social-democraţi: Vasile Turcitu de la Agenţia de Îmbunătăţiri Funciare, Sorin Moise - Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Ciprian Cuzmin - Agenţia pentru Protecţia Mediului, Marian Neta - Clubul Sportiv Municipal, Dumitru Marta - Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Marian Gheorghe - Oficiul Judeţean de Poştă, Anca Constantin - Direcţia Regională de Statistică, Mihai Ruse - Camera Agricolă, Dan Apostol - Serviciul Public de Gospodărire Locală, Alexandru Micu - SC "ECO" SA, Florin Mircea - Administraţia Zonei Libere, George Romeo Bunea - Şcoala "Vespasian Lungu", Steliana Copae - Centru Judeţean pentru Educaţie Incluzivă; Marian Cloşcă - Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională.
Tot cu ajutorul lui Dragomir s-a putut realiza şi o listă cu directorii care nu sunt la PSD, dar pe care, potrivit deputatului, ar trebui să şi-i asume noul PNL: Cristian Ion - ISU Dunărea, Aurelian Dragomir - Poliţia de Frontieră, Eugen Vasile - Baza de Reparaţii Nave, George Caloian - Structura Teritorială pentru Probleme Speciale, Ioan Fratiman - Centrul Militar Judeţean, Daniela Condruz - Oficiul Registrului Comerţului, Dorinel Usta - Oficiul Judeţean pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, Marian Pisică - Oficiul de Studii Pedologice, Eugen Vorel - SNIF, Emilia Voicu - Organismul Intermediar Regional POSDRU, Nicuşor Jipirescu - Autoritatea Rutieră Română, Victor Ciobanu - Inspectoratul Judeţean în Construcţii, Camelia Nedelcu - Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Niţă Caragaţă - Direcţia Sanitar Veterinară, Florea Mahulea - Agenţia Naţională pentru Romi, Iolanda Cruceanu - Serviciul Public de Evidenţă a Persoanei, Tita Mihăilă - Serviciul de Administrare a Creşelor, Gica Budur - Căminul de Bătrâni Sf. Nicolae, Adelaida Canjau - Cămin Spital Baldovineşti, Gabriel Dieaconu - Electrocentrale Sucursala Chiscani, Viorica Uscatu - Serviciul de Ambulanţă, Camelia Enache - Şcoala de Arte şi Meserii Tichileşti, Radu Duţu - Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, Petrică Drăgan - Oficiul de Cadastru.

Nazare: "Nu mai există niciun om din fostul PDL în administraţia PSD de acum"

În completare, Dragomir a identificat şi câţiva directori despre care spune că sunt fie liberali, fie foşti PDL-işti. "Din totalul de 44 de instituţii publice deconcentrate, prezentate pe site-ul Prefecturii Brăila, PSD deţine 7, UNPR - 1, iar ceilalţi au fost susţinuţi, numiţi sau asumaţi în diverse momente de PNL şi PDL care, deşi nu sunt la guvernare, conduc Brăila prin oamenii din deconcentrate. Menţionez faptul că PSD nu a preluat directori de la PNL şi PDL care doreau să-şi păstreze posturile prin schimbarea partidului. În concluzie, oamenii PNL, PDL şi traseiştii acestor două partide vor să pună în aplicare politica Guvernului Ponta doar pentru a-şi păstra fotoliile, sfidând indicaţiile de la centru. Interesul personal şi banii publici primează idealurilor liberale", a mai spus deputatul. Iată şi lista celor la care a făcut referire: Traian Cişmaş - Direcţia pentru Agricultură, Daniela Militaru - APIA, Carmen Buia - Garda de Mediu, Adrian Turiac - Apele Române, Costică Vicol - Direcţia Silvică, Ana Hărăpescu - Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Iulian Danielescu - Inspectoratul Şcolar, Ştefan Dumitrel - Biroul Vamal, Gabriel Ciochină - Direcţia de Sănătate Publică, Adrian Ritzinger - Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Sorin Enache - Casa de Pensii, Monica Bratu - Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Florin Dafina - Direcţia Regională Drumuri şi Poduri, Valeriu Cruceru - Registrul Auto Român, Anton Cristina - Casa Corpului Didactic, Dumitru Hahui - Poliţia Locală (director adjunct), Nicoleta Oancea - Direcţia de Asistenţă Socială, Dan Gheorghe - Servicul Public de Transport, Mihaela Belu - Căminul de bătrâni Lacu Sărat, Costel Bălan - SC "Administraţia Pieţelor", Cornel Săndulescu - SC "Braicar", Mihail Chiriţă - CUP Dunărea, Dinu Lungu - Electrica Furnizare, Claudiu Tudose - Agenţia de Întreţinere şi Servicii Energetice, Ştefan Sînpetru - Spitalul de Pneumoftiziologie. Interesant de punctat aici este totuşi faptul că directori gen Mihail Chiriţă, Dinu Lungu ori Cornel Săndulescu, ca să dăm doar câteva exemple, sunt pe funcţii de foarte mulţi ani, indiferent de partidele care s-au succedat la guvernare.
Dragomir a mai indicat ulterior în lista de directori doi membri UNPR (Angelica Gogoriţă la Direcţia pentru Sport şi Tineret şi Emilian Dumitriu, Casa Agronomului, consilier judeţean ex PPDD), plus un conservator, mai precis pe Ştefan Rădulescu de la Electrica Distribuţie (ex PDL).
De remacat că, într-o decizie luată anterior oficializării fuziunii prin contopire cu Partidul Naţional Liberal, Biroul Permanent Judeţean al PDL Brăila a decis, în unanimitate, radierea din lista de membri ai partidului pe toţi aceia care ocupă în continuare funcţii publice obţinute iniţial cu sprijinul PDL. "Noi nu am distins între directori care au rămas şi directori care au plecat. Am radiat tot! Nu mai avem nimic. Dacă mai e cineva din administraţie uitat pe acolo, care a fost propus, a avut sprijinul fostului PDL şi a crezut că trece timpul şi se pot întoarce la partid liniştiţi, că partidul e tot acolo, dar timp de ani de zile habar nu au avut unde a fost partidul, nu! Nu se întoarce nimeni la partid! Rămân acolo în legea lor, aşa cum au rămas să slujească PSD-ul în administraţie, rămân în continuare acolo, nu se mai întorc. Noi, dacă e să susţinem, susţinem oameni care au fost lângă noi, bineînţeles oameni competenţi (...) Nu mai există niciun om din fostul PDL în administraţia PSD de acum. Oamenii ăştia au fost şi până acum în funcţii, dar nu au fost la noi. Dacă rămân, să şi-i asume PSD-ul, sau cine şi i-o asuma", ne-a declarat Nazare, întrebat despre soarta directorilor ex PDL din instituţiile locale.

Au fost şi tentative de migrare

Ca o paranteză, trebuie spus că în luna noiembrie, deputatul UNPR-ist, Dorin Petrea a declarat într-o conferinţă de presă că mai mulţi şefi ai unor instituţii deconcentrate, membri PNL, ar fi bătut la uşa partidului. El i-a nominalizat atunci pe Adrian Turiac de la Apele Române, Daniela Militaru de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), Ştefan Dumitrel - Biroul Vamal Brăila şi Gabriel Ciochină de la Direcţia de Sănătate Publică. În final, Petrea a susţinut că uşa UNPR le-a rămas închisă traseiştilor. La rândul său, senatorul Cătălin Boboc, preşedintele PNL Brăila, a declarat la vremea respectivă că 3 dintre cei nominalizaţi de Petrea nu mai activau de ceva vreme la partid, punctând că singura care şi-a dat demisia din partid, înainte de alegeri, a fost Daniela Militaru de la APIA. "Despre Adrian Turiac şi Gabriel Ciochină pot să vă spun că acum 2 ani erau pe la PDL, din câte cunosc, iar despre Dumitrel de la Vamă chiar nu ştiam nimic. Într-adevăr, Daniela Militaru şi-a depus demisia din PNL înainte de alegeri, motivând că nu mai vrea să facă politică. Despre faptul că s-ar fi dus la UNPR, ce pot să comentez? Fiecare om decide pentru el ce vrea să facă şi este liber să procedeze aşa", spunea atunci Boboc. Între timp, reporterii "Obiectiv" i-au solicitat o listă a directorilor de instituţii publice locale pe care şi-i asumă PNL, însă până acum nu a oferit nici un răspuns clar.

Tehnocraţii şi apoliticii

O ultimă categorie distinctă în lunga listă de directori este cea care-i vizează pe şefii despre care nu se ştie să fi fost înregimentaţi politic, sau cei care au rămas pe funcţii, indiferent de guvernare: Giani Oltianu - Arhivele Naţionale, Cristina Dincă - Inspectoratul pentru Calitatea Semninţelor, Ilie Decă - Administraţia Finanţelor Publice, Dumitru Văduva - Inspectoratul Teritorial de Muncă, Traian Jipa - Poliţia Locală, Anghelescu Stoica - Direcţia Finanţelor Publice, Emilena Huiu - SUP Fond Locativ, Ligia Drăgan - Seroplant, Mircea Ciucaşu - Casa de Cultură, Lucian Sabados - Teatrul Maria Filotti, Florin Chirpac - Teatrul de Păpuşi, Corneluşa Pantalon - Metrologie Legală, Simona Cimpoaie - Protecţia Copilului, Ionel Cândea - Muzeul Brăilei, Dragoş Neagu - Biblioteca Judeţeană, Maria Puşcaciu - Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională, Livia Damian - Evidenţa Persoanelor, Mihail Iugulescu - Spitalul Judeţean de Urgenţă, Florentin Crăciun - Spitalul de Psihiatrie.

Dragomir: "Demisia lui Nazare a apărut din lupta pentru păstrarea puterii"

Renunţarea lui Nazare la copreşedenţia PNL Brăila are, de fapt, un substrat izvorât direct din subiectul "directori de deconcentrate". Mai precis, surse din mediul politic au spus că liberalii ar fi avut o întâlnire în weekendul abia încheiat, tema principală fiind necesitatea renunţării la poziţiile cheie din administraţie, precum şi la şefii din instituţiile locale. Tensiunile au atins cote ridicate şi, pentru că nu i-a fost îndeplinită cererea privind retragerea de la guvernarea locală, spun aceleaşi surse. Astfel, Nazare a renunţat la fotoliul de preşedinte, anunţând că rămâne totuşi deputat PNL şi susţinător al proiectelor locale. Aceste informaţii par să se confirme dacă luăm în calcul declaraţia de acum o săptămână a fostului PDL-ist Nazare: "Bineînţeles că noi ne vom întâlni în forul nostru de conducere, în Biroul Permanent Judeţean Reunit şi vom discuta, sper, cu prima ocazie şi chestiunile acestea (cu referire la faptul că şi PNL ar trebui să renunţe la directorii de deconcentrate - n.r.). Dar nu pot să zic mai mult că nu vreau să mă antepronunţ. În noul PNL, vom discuta şi vom vedea care e situaţia şi ce se poate face în continuare. Dar eu cred că nu există loc de întors şi nu există altă soluţie ca să putem să câştigăm poziţiile principale din administraţia locală - de preşedinte de consiliu judeţean şi primar -, alta, decât de a face 100%, de jos în sus şi de sus în jos opoziţie PSD-ului!".
Acum, că lucrurile s-au precipitat în sensul retragerii lui Nazare, reacţiile în tabăra social-democrată nu au întârziat să apară. "Demisia lui Nazare a apărut din lupta pentru păstrarea puterii în administraţia locală şi deconcentrate de către PNL-isti, acesta fiind învins de maşina de vot liberală. Noul PNL care înghite PDL va avea de rezolvat repartizarea puterii locale. Cearta pe deconcentrate şi administraţia locală dintre Boboc şi Nazare se naşte din interesul împărţirii ciolanului local. Pe scurt, cei care au mai multe funcţii vor primi un punctaj mai mare şi în final vor domina Biroul Judeţean. Se discută de 100 de puncte pentru preşedintele consiliului judeţean, 40 de puncte pentru primarii de comune, 30 de puncte pentru consilierii judeţeni, 10 puncte pentru consilierii locali, pentru directorii de deconcentrate, etc. În aceste condiţii este explicabil interesul liberalilor pentru a se agăţa de funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi păstrarea directorilor de deconcentrate. Liberalii sunt conştienţi că Nechita s-a făcut de râs prin prestaţia avută, dar interesul de a păstra postul pentru punctaj depăşeşte limita penibilului", a comentat ieri, într-un material de presă, deputatul Marian Dragomir, ideea promovată fiind aceea că, de fapt, Nazare era conştient că directorii PDL din deconcentrate au fost numiţi şi susţinuţi de fosta conducere a partidului şi că oamenii nu-i erau fideli. "El a preferat să-şi sacrifice oamenii doar pentru a forţa debarcarea liberalilor din deconcentrate şi administraţia locală pentru a ajunge la paritate cu PNL şi a se poziţiona personal în mod egal cu partenerul de partid pe care îl vede ca pe un adversar. Dar pentru PNL Brăila puterea locală este mai presus de regulile stabilite la nivel central. Ei vor să rămână stăpânii deconcentratelor", a încheiat sursa citată. Cu alte cuvinte, miza reală a manevrei lui Nazare ar fi şefia noului PNL Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro