Guvernul, prins cu temele nefăcute | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Guvernul, prins cu temele nefăcute

Lege care, după cum se ştie, a fost pusă în aplicare abia în proporţie de o treime, şi numai pentru învăţământul preuniversitar. Altfel spus, salariile au crescut cu 17 la sută, Guvernul rămânând dator cu celelalte 33 de procente. Picătura care a vărsat paharul nemulţumirilor a fost micşorarea bugetelor alocate educaţiei, inclusiv a celui de salarii, iar teama că lefurile vor scădea a determinat sindicatele să contraatace. Mâine va fi prima din cele trei zile de grevă, toate fixate pe datele când se susţin tezele cu subiect unic. Dacă ministrul Educaţiei şi liderii sindicatelor nu vor ajunge nici astăzi la un acord, elevii de-a şaptea şi de-a opta riscă să rămână cu situaţiile neîncheiate, punând sub semnul întrebării - în cazul celor din urmă - admiterea la liceu. Evident, părinţii reproşează şi bat obrazul profilor, în rândul cărora se înregistrează de asemenea destui opozanţi faţă de opţiunea grevei. Situaţia s-ar complica şi mai tare dacă va fi ameninţat examenul de bacalaureat. Ce se poate face pentru evitarea unei crize cu amploare socială, cum ar fi îngheţarea anului şcolar? Probabil că mai nimerit ar fi fost ca, dacă tot se dă vina pe recesiune, măsurile care duc la micşorări de lefuri în sistemul bugetar să coincidă în toate domeniile. Ar fi de înţeles dacă s-ar aplica acelaşi procent de reducere, inclusiv pentru înalţii demnitari (miniştri şi parlamentari), magistraţi etc., cu explicaţii şi motivaţii prezentate la fel de detaliat ca şi cum ne-am afla în campania electorală plină de promisiuni din toamna trecută. Însă Guvernul şi apoi Parlamentul au ratat momentul la recenta rectificare bugetară.

Nu este prima bâlbă a Guvernului Boc. Tentativa de forţare a adoptării Codurilor juridice, ajustarea indemnizaţiei de creştere a copilului fără corecţiile cerute de părinţii care au gemeni ori tripleţi, introducerea peste noapte a impozitului forfetar sunt alte măsuri luate în pripă ce au stârnit critici şi proteste pentru care Executivul - clasa politică, în general - va avea de dat socoteală mai devreme sau mai târziu. Justificat sau nu pe de-a-ntregul, protestul profesorilor este doar primul duş rece pe capul coaliţiei de guvernare. Dacă mai-marii zilei vor înţelege că efectele crizei economice trebuie suportate şi de domniile lor, nu doar de angajaţii şi-aşa prost plătiţi din sistem, şi că au de dat explicaţii amănunţite pentru orice măsură nepopulară, atunci sunt şanse să ajungem la sfârşitul acestui an greu fără acutizarea tensiunilor sociale. Altfel, rândurile celor nemulţumiţi se vor îngroşa şi vor fi tot mai dificil de controlat de un Guvern care a dat deja destule semne de slăbiciune.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro