Guvernul prins în cleşte | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Guvernul prins în cleşte

Nu i se poate spune altfel unei majorări de salarii şi pensii la mijlocul unui an electoral, chiar de s-ar suprapune printr-o pură coincidenţă organizarea alegerilor şi un trend economic cu adevărat pozitiv. Aşteptările unei largi mase de votanţi respectă o tradiţie instituită încă din mai '90, de la primele alegeri, când preţurile au fost ţinute jos pe toată perioada campaniei şi lăsate să urce la scurt timp după vot. Aşadar, înainte de alegeri trebuie să pice ceva.

Între timp, au picat nume sonore din administraţia locală clujeană, adică exact de unde a plecat Emil Boc la Bucureşti, cu trei ani în urmă. Atunci, premierul l-a sprijinit pe Sorin Apostu, coleg de partid, să câştige locul pe care l-a lăsat liber în fruntea Primăriei. Astăzi însă, acel loc riscă să rămână iarăşi vacant, dar din alt motiv: primarul Clujului a fost prins cu o mită de 94.000 de euro pentru înlesnirea, spun procurorii anticorupţie, încheierii a două contracte publice cu o anumită firmă. Unele voci susţin că ar fi mâna lungă a preşedintelui, care încearcă să pună partidul cu botul pe labe. Şi, în felul acesta, şeful statului nu s-a prezentat cu mâna goală la Berlin, unde a fost în vizită zilele trecute. Alte voci acuză războiul din interiorul PDL-ului clujean. În ce-l priveşte, Boc mai pierduse un om săptămâna trecută, pe vicele CJ, care era şi vicele PDL Cluj, arestat pentru luare de mită.
Supapa de evacuare a presiunii adunate la vârful conducerii României rămâne criza economică, probabil singura care îi mai uneşte pe şeful statului şi pe şeful Guvernului: ambii au anunţat că următorul obiectiv este obţinerea unui deficit bugetar zero în 2013. În România, reducerile de cheltuieli publice fac de mult parte din viaţa cotidiană. Între timp, au dat şi rezultate, astfel că multe voci cu greutate (Franks şi Tănăsescu de la FMI, Isărescu şi alţii) vorbesc tot mai mult de creştere economică reală, la anul. De aici vine şi posibilitatea majorărilor de venituri taman cu câteva luni înainte de alegerile comasate, care vor avea loc cel mai probabil în noiembrie viitor.
În schimb, deputaţii au votat, chiar la începutul săptămânii, îngheţarea salariilor din sectorul public şi a pensiilor la nivelul lunii decembrie 2011. Surprinşi de introducerea lui pe ordinea de zi, aleşii opoziţiei s-au luptat eroic pentru a opri proiectul de lege, dar nu au avut şanse. S-au resemnat să ameninţe că îl vor reclama la Curtea Constituţională.
A fost, probabil, încălzirea pe care coaliţia aflată la guvernare a făcut-o înainte de trecerea legii bugetului pe anul viitor, ultima bătălie importantă din Parlament, deşi între putere şi opoziţie pare să existe mai mult loc de negocieri ca niciodată. Punctul în jurul căruia ar putea avea loc schimbul şi, eventual, stabilirea unui acord, este şefia Senatului, de unde actualul lider al PSD se îndârjeşte să-l alunge pe Mircea Geoană. Riscul este însă ca funcţia să cadă în mâinile puterii, pentru că grupul parlamentar din care provine preşedintele acestei camere, respectiv PSD-PC, nu mai există. Cu alte cuvinte, PSD riscă enorm, pentru că nu poate numi un succesor al lui Geoană, în vreme ce PDL ar putea avea grijă ca funcţia să rămână pur şi simplu vacantă. Însă puterea are şi ea o dorinţă: să treacă la termen legea bugetului. Or, contraexemplul amânării forţate a legii asistenţei sociale până când proiectul a fost adoptat tacit deunăzi constituie un avertisment serios că lucrurile pot lua altă turnură. Altfel spus, fără un acord între cele două tabere, scandalul nu (ne) va lipsi în aceste zile. Conform tradiţiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro