Guvernul investeşte în pensii şi salarii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Guvernul investeşte în pensii şi salarii

Aşa s-a ajuns la restructurări promise în rândul efectivelor din agenţii şi ministere, totalizând 9000 de oameni. Dar nici nu s-a subţiat bine efectivul funcţionăresc al Executivului, că ameninţarea celor 20 la sută s-a îndreptat deja spre administraţiile locale. De aici a fost doar un pas până înapoi la întreg sectorul bugetar. Vestea proastă dată de Traian Băsescu la sfârşitul lunii iulie s-ar adeveri pe jumătate: nu 300.000 de bugetari sunt ameninţaţi cu şomajul acum, ci 150.000.

Duşul rece a venit după discuţiile purtate zilele trecute de reprezentanţii Executivului cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, trimisă în România pentru evaluarea efectelor crizei economice. Situaţia pare să fie mai mult decât cenuşie, de vreme ce experţii FMI au acceptat ca 1,9 miliarde de euro din banii Fondului să se ducă pe salarii şi pensii. La momentul negocierii împrumutului toată lumea se ferea ca dracu' de tămâie să facă vreo asociere între miliardele luate cu împrumut de la FMI şi venituri. Nici n-a trecut bine vara şi situaţia e mai sumbră ca oricând. Perspectiva unui nou împrumut împovărează deja Guvernul, care n-a fost în stare să ia măsurile de rigoare din vreme. Acum, cu toată ruşinea intrării în campania prezidenţialelor cu mâinile goale, atât PDL cât şi PSD se văd în postura de a anula inclusiv creşterea cu două procente a pensiilor din luna octombrie.

Să nu fi ştiut experţii guvernamentali de înăsprirea efectelor crizei? Poate că tocmai aceste "scăpări" îi vor condamna pe cei care trebuia să alcătuiască prognozele să ocupe primele poziţii pe listele concedierilor. La începutul primăverii se ştia că vor fi două perioade acute de criză: lunile aprilie-mai şi începutul toamnei. Mai mulţi oameni de afaceri de la vârful Top 300 au lansat avertismentul, iar acum se pune întrebarea dacă cineva i-a auzit la acea vreme. Altfel, n-am avea decât încă o dovadă inutilă că sectorul privat va fi stors şi mai mult de bani, iar ce e de stat va sta în continuare, inclusiv acolo sus, unde ar trebui luate măsuri de atenuare a efectelor recesiunii. Un singur exemplu, cel al migraţiei spre economia underground, este mai mult decât elocvent, ca dovedă a slăbiciunii financiare româneşti. Şi 2009 încă nu s-a încheiat: ca în fiecare an, urmează o toamnă a scumpirilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro