Mergi la conţinutul principal

Guvernul Cîțu și problema deficitului forței de muncă: import de lucrători din spațiul non-UE

* asta a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, în timpul vizitei sale recente la Brăila * Turcan a precizat că angajatorii din țara noastră proiectează strategii de creștere a producției într-un moment când ”multe țări se afundă” * singura problemă, susține ministrul Muncii, o reprezintă deficitul de forță de muncă pe plan național * soluția Guvernului este de a înlesni angajarea de lucrători din afara Uniunii Europene

 

Atragerea de lucrători din afara Uniunii Europene este modul în care Guvernul PNL se gândește să rezolve problema deficitului de forță de muncă cu care se confruntă angajatorii români. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit mai mult despre această strategie a Executivului, în cadrul vizitei sale de lucru efectuate la Brăila, săptămâna trecută. Așa cum am anunțat la vremea respectivă, ministrul a mers la societățile ”Yazaki” și ”Vard” și a declarat că a primit semnale foarte bune privind politicile adoptate în ultima perioadă. Turcan a detaliat subiectul în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o ulterior vizitelor în teren. Ministrul Muncii a precizat că angajatorii din țara noastră proiectează strategii de creștere a producției într-un moment când ”multe țări se afundă, ceea ce demonstrează de la sine că Guvernul actual și-a făcut treaba foarte bine.

”Dacă vreți să fiu foarte sinceră cu dumneavoastră, nu doar cei doi angajatori cu care am discutat la nivelul județului, ci toți angajatorii cu care m-am întâlnit în ultimele opt luni de când sunt ministru al Muncii, mi-au spus că direcția pe care suntem este una corectă și că prioritățile noastre sunt cele corecte și că s-au simțit sprijiniți. Îmi crește inima atunci când reprezentanți ai mediului de afaceri îmi spun că «măsuri pe care dumneavoastră le-ați luat ne-au ajutat să trecem pandemia și ne ajută în continuare să gândim perspective de creștere a producției». Știți cât de important este, într-un moment economic în care multe țări se afundă, în România să existe un număr important de angajatori care își fac deja planuri de creștere a producției?”, a declarat Turcan.

Totuși, sursa citată a dorit să sublinieze că există o mare problemă bifată de tot mai mulți angajatori de pe plan național: lipsa forței de muncă. 

”Ei se blochează, din nefericire, în probleme care țin de lipsa cererii de locuri de muncă. Deci sunt oameni care nu vor să intre pe piața muncii. Avem în momentul de față 480.000 de oferte de locuri de muncă și 200.000 de cereri de locuri de muncă. Ceea ce înseamnă un deficit de forță de muncă de aproximativ 280.000. Și dincolo de acest deficit de forță de muncă, cu care angajatorii se confruntă, mai avem probleme de calificare și de pregătire a acestei forțe de muncă. Soluțiile pe care noi le punem pe masă sunt exact cele pe care ei le așteaptă, a mai completat ministrul.

 

Atragerea de lucrători din afara spațiului Uniunii Europene, soluția Guvernului PNL

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a subliniat că Guvernul PNL a luat măsuri astfel încât angajatorii români care nu găsesc muncitori pe plan național să poată angaja mult mai ușor persoane din afara spațiului Uniunii Europene.

”În legătură cu deficitul de forță de muncă vreau să vă spun că în Guvern am crescut contingentul de lucrători străini pe care poate să îi aducă România din spațiul non-UE. Astfel încât, angajatorii, dacă nu își găsesc forță de muncă în România să poată să acceseze forță de muncă din spațiul non-UE. Și procedurile de atragere a acestor lucrători să fie mult mai simple pentru că ei au nevoie să le meargă afacerile. Pentru că acestea creează locuri de muncă și după aceea bunăstare la nivelul angajaților”, a conchis aceasta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro