Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Guvernul a alocat 420 milioane de lei pentru zootehnie

Sectorul zootehnic va beneficia anul acesta de plati nationale directe complementare in valoare totala de 120 milioane de lei (1.200 miliarde de lei vechi). Sprijinul financiar se acorda producatorilor agricoli, persoane fizice sau juridice, care detin, cresc si exploateaza animale de productie, identificate si inregistrate in sistemul national.
Astfel, conform HG nr. 140/2007, prima pentru laptele livrat din exploatatiile de bovine care detin cota de lapte este de 148 lei/tona, iar prima pentru fiecare bovina care alapteaza este de 400 lei/cap animal. Si tot 400 lei/cap animal este si prima acordata pentru tineretul bovin la ingrasat. In plus, la sacrificare, pentru fiecare bovina predata abatoarelor autorizate, fermierul primeste 150 lei. Guvernul a decis sa pastreze si subventiile pentru crescatorii de ovine sau caprine, care de anul acesta vor beneficia de un sprijin in cuantum de 35 lei/cap.

2.000 lei pentru inregistrarea in Registrul Genealogic

Alte 300 milioane de lei (3.000 miliarde de lei vechi) sint alocate acestui sector, conform HG nr. 141/2007, strict pentru activitatile specifice necesare imbunatatirii performantelor.
Conform actului normativ, activitatile subventionate sint sustinerea ameliorarii populatiei de animale, sustinerea imbunatatirii calitatii produselor de origine animala si sustinerea masurilor pentru producerea si comercializarea produselor apicole.
De exemplu, inregistrarea animalelor in registrele genealogice, aduce crescatorului un venit suplimentar de 7,5 lei/cap bovina sau 3,68 lei/cap ovina si caprina, in total numai pe acest segment Guvernul alocind in 2007 peste 2.000 lei.

Sprijin suplimentar pentru oieri

O alta categorie de subventii se refera la introducerea in sistemul oficial de control al performantelor a ovinelor si caprinelor. De exemplu, pentru introducerea in controlul oficial al productiei de lapte, statul roman acorda un sprijin de 5,18 lei/cap, al productiei de lina - 0,50 lei/cap, al productiei de pielicele - 1 leu/cap, iar in controlul productiei de carne - 0,80 lei/cap.
Crescatorii care doresc sa introduca in ferma tehnici, biotehnologii sau practici moderne de reproductie, respectiv sa achizitioneze containere pentru conservarea materialului seminal congelat, beneficiaza pentru achizitia fiecarui container de suma de 3.500 lei. In ceea ce priveste cheltuielile de testare a taurasilor subventia este de 1.000 lei/cap, iar tapilor sau berbecilor - 50 lei/cap.

Subventiile la porci, tot pe sistemul EUROP

Nici crescatorii de porci nu au fost uitati. Ca si anul trecut, ei beneficiaza de un sprijin de de 120 lei/carcasa in cazul calitatii "E" si 100 lei/carcasa pentru calitatea "U". In plus, mai primesc un sprijin de 800 lei/cap pentru cheltuielile de testare in vederea autorizarii sistemelor de clasificare a carcaselor. Scrofitele din fermele comerciale care provin din ferme de reproductie in rasa pura sau hibridare primesc la prima fatare 150 lei/cap.
Tot pentru sustinerea productiei de carne, alaturi de crescatorii de porci, statul sprijina si crescatorii de pasari cu 1,6 lei/cap pui broiler, iar pe cei de bovine cu 100 lei/carcasa.

Apicultorii sint si ei pe lista

Sectorului apicol, in 2007, i-au fost repartizate 12 milioane de lei. In limita acestei sume, crescatorii primesc un sprijin de 20 lei/familia de albine, la care se adauga, pentru sustinerea repopularii in stupi, un sprijin de 15 lei/matca. Tot pentru apicultori pentru sustinerea achizitionarii de medicamente in vederea combaterii varoozei se acorda suplimentar 6 lei pentru fiecare familie inregistrata.
Imbunatatirea calitatii si igienei laptelui de vaca este, de asemenea, o prioritate pentru Guvern, care a decis sa continue acordarea subventiei de 0,3 lei/litrul de lapte de calitate, respectiv pentru laptele care contine un numar total de germeni mai mic sau egal cu 100.000/ml si un numar de celule somatice de maxim 400.000 ml.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii