Când spuneam asta, în urmă cu doar o săptămână, unii au sărit să mă acuze că aş fi în slujba "portocaliilor". Asupra unui aspect m-am înşelat însă: setea de putere a fost mai mare decât raţiunea, aşa că USL a preluat guvernarea fără să mai aştepte alegerile generale.
Între timp, în doar două zile de la căderea Guvernului Ungureanu, cursul oficial e 4,4 lei/euro, iar primul avertisment legat de ratingul de ţară a şi fost emis: "Creşterea substanţială a politicilor populiste, care ar avea ca efect o deviere semnificativă de la programul de consolidare fiscală, fie înainte fie după alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare a ratingului", a atras atenţia agenţia de evaluare Fitch. Sincer, nu mă bucur că am avut dreptate în această privinţă, dar erau nişte efecte scontate. Cum spuneam, din păcate, România nu se află în postura de a-şi permite schimbări bruşte de guvern, chiar două la număr în doar 3 luni.
Ştiu, e frustrant să depinzi de o agenţie de rating, de un acord cu FMI ori de un simplu sentiment de neîncredere pe care îl poate emite vreo organizaţie străină. Dar trebuie să fim conştienţi că acesta ne este nivelul. Lucru pe care, odată trezită din euforia dobândirii puterii, l-a conştientizat şi USL. Care era unul dintre principalele obiective ale USL când se afla în Opoziţie? Să blameze, aproape până la demonizare, acordul cu FMI încheiat de vechea guvernare. Care este prima grijă a USL acum, pe care vrea să o pună în practică în prima şedinţă a noului guvern? Să fie aprobată scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional. Pentru că, înainte de a vorbi, din noua postură, despre restituirea imediată a banilor pensionarilor opriţi pentru contribuţia de sănătate, despre majorarea pensiilor şi salariilor, reducerea CAS şi a TVA, noul guvern va trebui să transmită forurilor internaţionale un mesaj clar de stabilitate. Nici nu vreau să-mi imaginez ce ar însemna pentru România nu o rupere, ci o simplă amânare a acordului cu FMI. Lucru pe care, e clar, nu vrea să şi-l imagineze nici USL.
În mod normal, până la alegeri ne-am putea amuza teribil privind bătălia internă din USL pentru posturile de miniştri, de secretari de stat, de şefi de direcţii, de membri în Consiliile de Administraţie ale companiilor (încă) de stat, de directori de şcoli şi grădiniţe şi pentru orice funcţie pe care cei ce deţin puterea o pot ocupa. Asta dacă noul curs al leului nu ne va face cumva să plângem.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.