Gunoaiele de dupa picnic - o pata greu de sters de pe obrazul Brailei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Gunoaiele de dupa picnic - o pata greu de sters de pe obrazul Brailei

Dupa ce brailenii au transformat - din nou - traditionala iesire la iarba verde de Paste intr-un fel de intrecere cu tema "care lasa cele mai multe gunoaie pe locul unde a facut gratarul", autoritatile locale incearca sa dea de inteles ca nu vor mai tolera astfel de agresiuni asupra mediului. Comisariatul Braila al Garzii Nationale de Mediu a transmis, de exemplu, un comunicat de presa prin care face cunoscute sanctiunile ce se pot aplica impotriva "turistilor" grosi la obraz. Aflam, astfel, ca abandonarea de deseuri pe spatii verzi, cai de comunicatii, in locuri publice sau in alte locuri nepermise se amendeaza cu 200 pina la 2.000 lei. Taierile neautorizate sau vatamarile arborilor si arbustilor, deteriorarile aranjamentelor florale si ale gazonului, distrugerea constructiilor si instalatiilor utilitare si ornamentele existente pe spatiile verzi aduc sanctiuni cuprinse intre 50 si 100 lei. Ocuparea nelegitima a terenurilor cu spatii verzi se amendeaza cu 200 pina la 1.000 lei; distrugerea spatiilor verzi prin poluarea cu ape reziduale, chimicale, deseuri de productie, produse petroliere sau alte substante nocive cu 200 pina la 1.000 lei; pasunatul pe spatiile verzi cu 200 pina la 1000 lei, iar folosirea neautorizata a terenurilor cu spatii verzi cu 50 pina la 100 lei. Iata cum motiveaza Comisariatul Judetean al Garzii Nationale de Mediu (CJGNM) acest demers de informare a populatiei prin intermediul presei: "In urma verificarilor efectuate de catre CJGNM Braila in zonele perimetrale Lacului Sarat, Padurea Lacu Sarat, Padurea Stejarul, in zona Plajei Lipovenesti si in zona dig-mal din dreptul bazei de agrement priza Dunarii, pe care cetatenii din municipiile Braila si Galati le-au utilizat ca spatii de agrement, in zilele libere de 8 si 9 aprilie (de Paste n.n.), s-a constatat ca s-au abandonat deseuri menajere, in special deseuri de ambalaje de plastic, hirtie, carton, polistiren si PET-uri, in cantitati apreciabile, in urma organizarii unor mese la iarba verde. Zonele mentionate au un aspect neplacut, in urma desfasurarii unor astfel de activitati, in special a abandonarilor de deseuri. De asemenea, s-a constatat ca pe aceste amplasamente nu au fost organizate de catre autoritatile publice responsabile puncte provizorii de colectare a deseurilor produse de cetateni si nu au fost amplasate grupuri sanitare mobile".
Asadar, dupa ce lumea a chefuit bine si si-a lasat gunoaiele la locul petrecerii, comisarii de mediu au dat o raita si au constatat cum nesimtirea a dat pe dinafara patind obrazul naturii! Nu e rau, dar se pune intrebarea de ce oamenii legii nu au trecut prin zona si cind petrecerea era in toi, iar contravenientii puteau fi "arsi" cu amenzile usturatoare mentionate in comunicatul de presa. Iata explicatia conducerii Garzii de Mediu brailene, reprezentata de comisarul sef Daniela Agache: "Nu mi se pare normal ca, de ziua lor libera, comisarii sa stea la pinda printre oamenii iesiti la iarba verde, ca sa ii amendeze pe cei care fac gunoi. Ar fi ceva injositor si de aceea incercam mai intii sa informam cetatenii despre prevederile legale, sa le dam o sansa de a intra in legalitate, inainte de a trece la sanctiuni. Acelasi lucru este valabil si pentru administratia locala, care ar trebui sa amenajeze locurile pentru picnic si care are posibilitatea legala sa ii sanctioneze pe cei ce fac mizerie".

Experienta anilor trecuti demonstreaza ca civilizatia nu pica din cer

Asadar, Garda de Mediu inca mai spera intr-o minune care sa pogoare civilizatia in constiinta amatorilor de picnic braileni. Experienta arata, insa, ca in spatiul brailean nu e loc de minuni. Anul trecut, Directia de Administrare si Gospodarire Locala (DAGL) a facut o tentativa de intrare in normalitate si a montat in paduricea de linga Lacu Sarat citeva gratare si tomberoane. Minunea s-a risipit rapid: gratarele au fost distruse, iar tomberoanele au disparut cu totul. In ciuda acestei experiente recente, nici DAGL, ce are competenta de a-i sanctiona pe nesimtiti, nu a facut nici o tentativa de a tine situatia sub control, in timpul minivacantei de Pasti. Directorul institutiei, Marilena Barbu, a recunoscut acest fapt insa ne-a declarat ca pentru actualul sezon cald exista, din partea Primariei, intentia de amplasare a unui minim de dotari in locurile traditionale de picnic. "In jurul statiunii Lacu Sarat si de-a lungul soselelor Buzaului si Vizirului vor fi amplasate pubele. Ca sa nu mai raminem fara ele, le vom duce dimineata, iar seara, daca ne ajuta Dumnezeu sa le mai gasim intregi, le recuperam si le golim. Se vor pune si gratare, dar de data asta li se va face un postament de piatra, poate asa nu vor mai fi distruse". Directorul DAGL a adaugat ca e foarte posibil ca, de 1 Mai, cind se asteapta un nou val de iesiri la iarba verde, in zona sa isi faca aparitia angajati ai institutiei, insotiti de politisti comunitari, pentru a se lua masuri impotriva celor lipsiti de bun simt.
Si Directia Silvica, administratorul de facto al padurii Stejarul, se vede cam neputincioasa in fata brailenilor fara cei sapte ani de acasa. "Normal, legea interzice picnicurile in padure, dar nu poti sa constringi lumea sa nu iasa la iarba verde in situatia actuala, cind aceasta este una dintre putinele distractii accesibile pentru omul de rind. N-ar fi nici o problema daca brailenii ar fi mai civilizati si ar intelege sa isi stringa gunoiul si sa il ia intr-o punga ca sa il arunce la un tomberon. Mai ales dupa ce bea omul un sprit, nu te mai intelegi cu el. Cu personalul pe care il avem, nu reusim sa stringem intr-o saptamina deseurile lasate in padure intr-o singura zi de turistii iesiti la picnic", ne-a spus Cristian Gurgu, directorul Directiei Silvice Braila. Acesta a adaugat ca, totusi, daca nu se poate cu vorba buna, se va trece si la masuri mai dure. "S-a luat numarul citorva masini ai caror proprietari au lasat gramezi de gunoaie pe locul unde au facut gratarul si s-ar putea ca acestia sa primeasca amenzile acasa".
Asadar, se anunta atit amplasarea unui minim de dotari, cit si adoptarea unor masuri mai severe impotriva celor care sufoca spatiile verzi cu deseuri. Timpul va demonstra daca legea bunului simt va invinge, in sfirsit, nesimtirea, iar 1 Mai ar putea fi primul examen sustinut de autoritati in acest sens!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro