Groparul politicii româneşti | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Groparul politicii româneşti

Douăzeci de ani de la această mărturisire cutremurătoare a Victoriei Motoc, unul dintre martorii sângeroasei sălbăticii descătuşate pe străzi de cei peste 5.000 de mineri: "Din gura de metrou a ieşit un tânăr care cred că se ducea la lucru. Au sărit pe el. Bâtele se ridicau şi coborau. Când s-au retras, tânărul, desfigurat şi fără suflare, avea o cămaşă roşie de sânge".

Dacă există o replică care să esenţializeze până în măduva oaselor abjecţia, tupeul mefistofelic şi ipocrizia patologică ale lui Ion Iliescu, în opinia mea, aceasta este: "Vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut în aceste zile, pentru toată atitudinea dumneavoastră de înaltă conştiinţă civică. Deci, vă mulţumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile: că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă conştiinţă civică, muncitorească, oameni de nădejde şi la bine, dar mai ales la greu. Cu un sentiment deosebit de conştiinţă civică, patriotică, aţi simţit momentul dificil şi, cu o dăruire exemplară, v-aţi arătat gata să fiţi solidari cu Puterea nouă". E un fragment din discursul de mulţumire pe care l-a ţinut Ion Iliescu în faţa minerilor.
Dacă ar fi să facem un top al distrugătorilor de ocazie ai ideii de societate civilă - deci al motorului politic din corpul oricărei democraţii eficiente -, Ion Iliescu ar trebui să ocupe, fără îndoială, locul întâi. Elaborând minuţios o viziune psihotic-etatistă a controlului politic - bazată pe manipularea prin anxietate colectivă, deci printr-o tehnică 100% comunistoidă -, pe parcursul întregii sale cariere politice post-decembriste, Ion Iliescu a reuşit să producă, la nivel socio-politic, o plagă care a abolit din faşă orice şansă de interacţiune normală între noţiunea de democraţie - şi practică democratică! - şi individul proaspăt ieşit din puţul regimului ceauşist. În mod esenţial, Ion Iliescu este vinovat de mutilarea unei întregi generaţii, atât civile, cât şi politice, iar efectele acestei mutilări s-au perpetuat până astăzi, dând naştere unui orizont fertil al lipsei de discernământ politic. Să mă explic. Dând frâu liber structurii "fundamental comuniste a personalităţii sale" (H.R.Patapievici), Ion Iliescu a reuşit să inoculeze scârba faţă de politică. Deci, a provocat un fenomen toxic, iar momentul ales a fost unul ideal. Anii '90, o perioadă extrem de sensibilă, în care orice gest politic ar fi trebuit să fie executat cu penseta şi batista - adică: responsabil -, şi nu prin aţâţare propagandistică. De fapt, Ion Iliescu a rezumat politica doar la o fraudă morală. Nu e nevoie să ai un bagaj politologic în dotare pentru a observa furia care se instalează brusc în ochii majorităţii românilor la auzul cuvântului "politică". Ce a rezultat din praxisul iliescian? O dramă. În prezent, avem o societate incapabilă de a înţelege un fenomen politic, de a discerne între două etici politice şi de a gândi politic realitatea. Politic, nu politicienesc! Adică: inteligibil, nu interlopic. Mai mult, Ion Iliescu este arhitectul unei societăţi-mutant, o societate care crede că o viaţă bună poate exista doar în absenţa politicii. Ceea ce, în opinia mea, reprezintă o cale sigură spre un dezastru iremediabil. De ce? Deoarece, în acest moment - după cum explica şi Hannah Arendt, în "Făgăduinţa politicii", o prejudecată fatală conceptului de politică - românul confundă politica cu ceea ce vrea să pună capăt politicii. Asta e capodopera iliesciană!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro