Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gripa aviara loveste din nou Braila

De citeva zile, veterinarii braileni sint din nou in alerta de grad zero. La numai doua saptamini de la stingerea ultimului focar de gripa aviara din judetul nostru (localitateaTataru, in data 16 februarie), virusul H5 incepe din nou sa creeze probleme. Mai intii, saptamina trecuta, in zona dig Braila, mai exact pe Dunare intre localitatile Braila si Chiscani, veterinarii au recoltat o lebada vie ce prezenta semne vizibile de boala. "Pasarea a fost expediata de urgenta
la Bucuresti, in conditii de maxima siguranta, unde a fost supusa unui examen complet. In urma efectuarii testelor specifice si a examenului virusologic, s-a izolat virusul A150, subtipul H5, conform buletinului de analiza nr. 9906 din 27 februarie", a precizat Gicu Dragan, director executiv adjunct al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Braila.
In acest caz, masurile ce se impun sint intensificarea supravegherii sanitar veterinare prin examene clinice si de laborator a pasarilor domestice si salbatice pe o raza de 10 km in jurul zonei unde a fost depistata pasarea. "Este inca o dovada ca rezervorul de virus exista si ca pasarile salbatice sint cele care accelereaza raspindirea lui", a mai spus Dragan.

Suspiciune la Zavoaia

In aceeasi zi in care confirmarea prezentei virusului la lebada a ajuns la Braila, din teritoriu a sunat din nou alarma: un localnic din Zavoaia a anuntat medicul veterinar zonal ca a gasit in curte 6 pasari moarte. Testele rapide au iesit pozitive, aceasta insemnind suspiciune de gripa aviara. Imediat, intregul efectiv de pasari din gospodarie, 62, a fost ucis si incinerat. Ieri, la primele ore ale diminetii, probele au fost trimise pentru confirmare la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) Bucuresti. Pina la ora inchiderii editiei, IDSA nu emisese un buletin de analiza. "Testele rapide au fost pozitive, insa nu se poate declara starea de urgenta. Asteptam rezultatele de la Bucuresti si daca virusul se confirma, prin ordin al prefectului in localitate va fi decretata carantina de grad I. Deocamdata, vorbim doar de suspiciune", a declarat Gicu Dragan.
Pentru Zavoaia, gripa aviara nu este o noutate, virusul H5N1 fiind confirmat in aceasta localitate in data de 8 decembrie 2005. Pentru ca focarul a fost atunci izolat intr-o margine a satului, la Zavoaia s-a impus carantina de gradul I partiala. Au fost ucise in total aproape 2.000 de pasari, in circa 60 de gospodarii, valoarea despagubirilor fiind de peste 430 milioane de lei. Carantina a fost ridicata in data de 20 ianuarie.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii