Nu înţeleg de ce protestează tot mai mulţi bugetari în ultima vreme. Sau, mai exact, nu înţeleg de ce protestează acum. De exemplu, sindicaliştii din Sănătate vor să facă grevă generală, începând cu sfârşitul acestei luni. Ciudat şi neinspirat moment, să faci grevă la împlinirea unui an de la tragedia din Colectiv. Iar revendicările principale nu se referă la îmbunătăţirea condiţiilor din spitale, creşterea investiţiilor, construirea de spitale noi etc. Nu, sindicaliştii cer de fapt, în primul rând, salarii mai mari pentru personalul administrativ tehnic, care a rămas cu lefurile în urmă, după majorările consistente aplicate medicilor şi asistentelor din spitale.
Ce nu vor să înţeleagă sindicaliştii este că, dincolo de natura diferită a meseriei, totul se raportează, în sfârşit, la legea cererii şi ofertei. Salariile medicilor şi asistentelor au crescut substanţial pentru că foarte mulţi pleacă prin străinătate şi ar fi rămas spitalele fără personal – nu ăla administrativ. Oferta de medici e mică, cererea e foarte mare, era logic să le crească lefurile. În cazul personalului administrativ, nu e deloc criză - tot timpul s-ar găsi oameni doritori de un job la stat, care să-i înlocuiască pe cei cărora nu le convine salariul. Prin urmare, de ce să fie grevă?
Dar sindicaliştii din Sănătate nu sunt singurii. Protestează şi angajaţii din penitenciare, şi angajaţii Poştei Române (una dintre cele mai învechite şi comunistoide structuri posibile), şi angajaţii din Justiţie – magistraţi şi grefieri -, mai toţi pentru creşteri de salarii ori pentru plata unor drepturi restante.
Nu spun că revendicările lor nu sunt justificate – văzusem grefieri care se plângeau că de ani de zile nu le sunt plătite anumite drepturi. Nu spun că protestatarii n-or avea dreptate. Dimpotrivă, nu cred că protestează doar de dragul de a se afla în treabă.
O singură dilemă mă macină, însă: de ce tocmai acum, în pre-campania electorală, când la guvernare se află o echipă de tehnocraţi? Ca să mai smulgă nişte promisiuni populiste de la candidaţi? De ce nu după alegeri, când va veni un guvern nou, pentru următorii 4 ani? De ce nu au protestat anul trecut, acum doi ani, acum trei ani, dacă tot există nemulţumiri care datează de ani de zile? De fapt, o singură mare nelămurire nu-mi dă pace: cum se face că, atunci când guvernează PSD, nu protestează nimeni dintre cei care lucrează la stat?