Mergi la conţinutul principal

Grevă ratată

* astăzi va fi miting la Prefectură, la ora 11.00 * de miercuri nu se ştie dacă va mai fi grevă sau nu

Deşi ieri pe uşile unor licee erau lipite afişe mari, cu "Grevă generală", bacalaureatul s-a desfăşurat în condiţii bune în toate unităţile de învăţământ. Pe lângă afişul cu greva, erau şi tabele cu programarea elevilor pentru examenul de bacalaureat. De ieri a început proba de evaluare a competenţelor de comunicare într-o limbă modernă, cu proba de ascultare şi proba scrisă. În următoarele două zile se vor da şi celelalte probe orale din cadrul acestei evaluări. Ieri au lipsit la aceste probe 20 de elevi la nivel de judeţ, ei putând da aceste probe în ziua de 4 iunie, când vor fi reprogramate.

La Grupul Şcolar "Moisil", din cei 16 profesori din comisia de bacalaureat au venit la şcoală 14, după cum a precizat conducerea şcolii, în timp ce sindicatul ştia că vor participa la bacalaureat zece persoane. "Colegii care nu sunt cuprinşi în comisia de bacalaureat fac grevă. Ceilalţi vor participa la examen. Au spus că după bacalaureat vor intra şi ei în grevă. Pe de altă parte, trebuie să recunosc că avem şi colegi care au spus că după aceste două zile de grevă vor reveni la catedră, vor renunţa la proteste pentru că au auzit că sunt şcoli întregi unde se fac ore. Problema e că dacă numai unii profesori fac ore, elevii nu vin numai pentru acele discipline şi nu ştiu cum vor putea fi plătiţi. Cel mai bine ar fi ca majoritatea să hotărască, iar dacă se doreşte reluarea orelor, renunţăm toţi la grevă", a precizat liderul de sindicat Niţă Negoiţă. Profesoara Aristica Balaban a spus că luni a fost în grevă, dar de azi va reveni la catedră pentru că nu e normal ca elevii să sufere şi că ar trebui găsită o altă formă de protest. Chiar se gândeşte dacă mai este oportun să facă parte din sindicat. Conducerea instituţiei a declarat că dacă nu vor găsi înlocuitori pentru asistenţii de la bacalaureat, va fi doar un asistent la clasă, pentru că în aceste condiţii Ministerul Educaţiei permite.

01greva2 Elevii s-au prezentat la bacalaureat ca într-o zi normală La "Murgoci" a făcut grevă doar fostul lider de sindicat

La Liceul "Sebastian" liderul de sindicat nu făcea grevă. El era înlocuit de profesoara Raluca Ionescu, pentru că fiind profesor de informatică, trebuia să facă legătura între Inspectorat şi şcoală la bacalaureat. "Am preluat eu această funcţie până la alegeri. Dintre cadrele didactice de limbi străine doar un profesor face grevă, restul sunt la examen. În şcoală nu fac grevă directoarele şi alte două cadre didactice, dar copiii nu au venit la şcoală şi nu ştiu cum vor putea fi plătite aceste ore. Semnalele primite de la sindicat sunt să se continue greva, dar vom vedea mâine, în urma mitingului, dacă vom mai face grevă sau nu. În rândul profesorilor este o stare de confuzie. Joi, la noi se hotărâse că facem grevă şi boicotăm bacalaureatul. După şedinţa de la Inspectorat, când am constatat că numai noi şi încă un liceu nu dăm bacalaureatul am renunţat la boicotare", a spus prof. Raluca Ionescu. Ieri au învăţat toţi elevii de la "Bălcescu", "Murgoci", unde toţi profesorii au intrat la ore, dar şi la "Cerna", unde cei 22 de profesori din 57 aflaţi în grevă au fost înlocuiţi la ore. Orele se vor desfăşura şi în zilele următoare. La "Murgoci" era în grevă doar fostul lider de sindicat, prof. Camelia Munteanu. "Am ales să fac grevă pentru a-mi exprima verticalitatea, spiritul categoric, spiritul de solidaritate. Cum să nu faci grevă când şi alţi salariaţi decât cei din învăţământ protestează? Acest protest nu loveşte în copii. Aceasta este opţiunea mea în contextul în care văd că ceea se întâmplă nu are în vedere şi interesele mele. Iniţial mulţi au semnat «da» pentru grevă, dar când formele superioare de conducere încearcă să schimbe această opinie, oamenii se tem", a precizat prof. Camelia Munteanu. Ea a mai spus că din cauza atitudinii colegilor săi, vineri şi-a depus demisia din calitatea de membru de sindicat şi din cea de lider.

Directorul de la Liceul "Cerna" a spus că ore s-au făcut normal, profesorii care au lipsit fiind înlocuiţi cu alţii care nu fac grevă. Mai mult, pentru că la ora 11.00 elevii plecau acasă din cauza programului special al bacalaureatului, a luat decizia să se facă ore şi în zilele de 1 şi 2 iunie. "Aşa ceva nu am mai văzut. Este o grevă ciudată. Când am întrebat astăzi profesorii dacă mâine fac sau nu grevă, mi-au spus că nu ştiu, să vadă ce se mai anunţă la televizor. M-au lăsat mască", a spus directorul Gabriel Voiculeţ.

01greva3 Liderul de la "Ion Creangă", prof. Nicolae Barbu, a spus că majoritatea profesorilor au făcut grevă, dar în zilele următoare nu se ştie Prezenţa la grevă - între 25% şi 55%

În şcolile generale sau în grădiniţe numărul celor care au făcut ieri grevă a fost mai mare, deşi în aproape toate şcolile au existat profesori şi învăţători care să facă ore.

La Şcoala "Ion Creangă", din 56 de cadre didactice patru au făcut ore. "Cei care fac ore au diferite argumente, însă adevărul este că sunt speriaţi de perspectiva micşorării şi mai mult a salariului din cauza grevei. Unii profesori nu-şi pot permite să facă grevă, dar majoritatea au înţeles că e nevoie de asemenea protest. Dacă vom rămâne singuri, vom ceda pentru că aşa nu avem sorţi de izbândă. Mintea, stiloul şi copiii sunt singurele nostre forme de protest", a precizat liderul de sindicat, prof. Nicolae Barbu. Nici aici nu se ştia exact câte zile va dura greva generală. Liderul de la Şcoala nr. 10, învăţătoarea Aneta Trezi, a precizat că profesorii sunt în grevă, dar personalul auxiliar nu, iar pentru zilele următoare nu se ştie.

Confuzia care stăpânea profesorii a fost dovedită şi de cifrele privind prezenţa la grevă. Inspectoratul Şcolar a precizat că aproximativ 25% dintre profesori au făcut grevă, în timp de sindicatul a dat o cifră de aproximativ 55%. Cert este, indiferent de cifre, că greva a fost ratată, atât din punctul de vedere al sindicatului, care voia mai mulţi oameni în grevă, dar şi din punctul de vedere al Inspectoratului, care s-a bucurat că a reuşit să organizeze bine bacalaureatul şi că în multe şcoli s-au făcut ore. "Vreau să mulţumesc profesorilor, colegilor mei, care au înţeles importanţa examenului şi au pus în faţa intereselor personale financiare interesul elevului. Sper ca după ce se finalizează aceste proiecte de lege să găsesc soluţii pentru atenuarea scăderilor salariale. Avem profesori extraordinari şi vreau ca ei să simtă că Inspectoratul este alături de ei", a spus inspectorul şcolar general, Viorel Botea.

Pe de altă parte, liderul Sindicatului Învăţământ Brăila, Valeriu Partene, a declarat că, după ce a luat pulsul tuturor unităţilor de învăţământ a constatat o participare la grevă de aproximativ 55%. "Pentru mâine avem planificat un miting la Prefectură şi avem promisiuni că vor participa mulţi salariaţi din învăţământ, dar ce s-a întâmplat azi ridică un mare semn de întrebare. Am impresia că oamenii nu conştientizează ce se întâmplă ori mijloacele de presiune de la cel mai înalt nivel până la managerul de şcoală au fost foarte eficiente. Acum, ca lider, nici nu mai aştept mare lucru. Oamenii se vor convinge la toamnă cât de mult le-a scăzut nivelul de trai. Ne întoarcem cu salariile cu mulţi ani în urmă", a spus extrem de supărat liderul Valeriu Partene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro