Mergi la conţinutul principal

Grevă generală la Poştă

* salariaţii au întrerupt lucrul pe timp nelimitat * sunt supăraţi că negocierile cu reprezentanţii conducerii companiei nu au condus spre o majorare salarială * protestul se derulează în întreaga ţară* astăzi, poştaşii vor termina de distribuit pensiile către toţi beneficiarii

 

 

 

Angajaţii Companiei Naţionale Poşta Română, din toată ţara au intrat de ieri dimineaţă în greva generală şi, astfel, au oprit lucrul. Poştaşii brăileni s-au alăturat colegilor din ţară şi au declanşat mişcarea de protest, aşa că activitatea structurii locale este blocată, de mai bine de 24 de ore, de o grevă spontană. Angajaţii şi-au manifestat nemulţumirea faţă de modul în care au decurs negocierile purtate miercuri la Bucureşti de liderii sindicali cu conducerea Companiei Naţionale Poşta Română. Angajaţii nu au primit majorarea salariilor cu 200 de lei net în condiţiile în care foarte mulţi dintre ei sunt la nivelul salariului minim pe ţară”, ne-a declarat Marian Gheorghe, liderul organizaţiei locale a Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR). De asemenea, sursa citată a mai adăugat că protestatarii au anunţat că nu vor relua lucrul decât în condiţiile în care le vor fi soluţionate favorabil toate solicitările şi va fi semnat în acest sens un act adiţional.

Pe lista de revendicări se numără, printre altele, majorarea, în sumă fixă, a salariului; acordarea procentului de 2% din fondul de salarii pentru reluarea subvenţionării biletelor de odihnă şi tratament, proces întrerupt de 3 ani.

Un alt punct de interes pe lista de revendicări îl constituie şi normarea muncii agenţilor şi factorilor poştali conform realităţii din teren, nu după reguli impuse de la centru care conduc la situaţii aberante în care se alocă timpi extrem de mici, imposibil de respectat, pentru predarea, de exemplu, a unei scrisori recomandate sau plata pensiei. Nu în ultimul rând, poştaşii cer rezolvarea problemei acordării concediilor de odihnă cuvenite agenţilor poştali, mai cu seamă în mediul rural, în sensul modificării legislaţiei muncii pentru a se putea face angajări pe perioadă scurtă de timp.

De asemenea, se mai solicită încadrarea agenţilor, a factorilor poştali şi a salariaţilor din centrele de tranzit care lucrează numai în program de noapte în grupa de condiţii speciale de muncă, cu scopul diminuării vârstei de pensionare a acestor categorii de salariaţi.

In cursul zilei de ieri, la închiderea ediţiei, liderul sindical al poştaşilor brăileni ne-a anunţat că protestatarii au luat decizia de a termina mai întâi de plătit pensiile tuturor brăilenilor şi abia apoi vor continua greva. “La rugămintea Asiociaţiei Naţionale a Pensionarilor, factorii poştali din judeţul Brăila au decis reluarea activităţii mâine, 28 octombrie, astfel încât să nu sufere nici un pensionar din cauza mişcărilor de protest. Suferinţa salariaţilor din Poştă nu trebuie să afecteze clienţii noştri pensionari astfel că măsura se supendă doar temporar, urmând ca protestele să fie reluate imediat după ce vort fi fost distribuite pensiile”, ne-a declarat Marian Gheorghe.

Poşta Română este una dintre cele mai mari companii din România, cu peste 24.000 de angajaţi, având în prezent o datorie istorică de 380 milioane lei, care este eşalonată la plată. Compania a revenit pe pierderi anul trecut, după ce în 2014 realizase primul profit net după 5 ani de pierderi. Mai exact, a raportat o cifră de afaceri de 1,07 miliarde lei (peste 242,6 milioane euro) şi o pierdere netă de 33,014 milioane lei (peste 7,4 milioane euro), faţă de un profit net de 22,88 milioane lei în 2014.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro