Dupa cum se stie, Uniunea Europeana a avut bunavointa, acum citiva ani, sa ofere o finantare de circa 14,2 milioane de euro pentru extinderea sistemului de canalizare a municipiului pe citeva zeci de strazi din cartierele Chercea, Radu Negru si Brailita. La proiect a contribuit Consiliul Local Municipal, cu vreo 3,4 milioane de euro. Banii de la UE au venit prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare (ISPA) si, din cite se pare, a existat o clauza foarte importanta: daca lucrarile nu sint finalizate pina la termenul prevazut in contractul de finantare, atunci beneficiarul va returna toata suma primita in cont. In aceasta postura ingrata ar putea ajunge, intr-un viitor nu foarte indepartat, Regia Autonoma "Apa", adica municipalitatea braileana, adica, in final, noi, toti cei care contribuim cu bani la bugetul local. De ce s-a ajuns aici? Deoarece comunitatea braileana a avut ghinionul ca firma greceasca "Athena" SA sa primeasca, in urma unei licitatii organizate la nivel european, contractul de executie al lucrarii. Firma respectiva si-a deschis o filiala la Braila si s-a apucat de treaba cu un an intirziere, in luna martie a anului 2005, in conditiile in care termenul limita era decembrie 2006. Si, odata inceputa cu stingul, lucrarea a mers din rau in mai rau, asa incit, in decembrie anul trecut, cind ar fi trebuit sa fie gata, era executata doar in proportie de 70%. Iar ca nenorocirea sa fie completa, s-a dovedit faptul ca, desi, cel putin teoretic, ISPA finanta lucrarea in transe periodice, filiala braileana a "Athena" SA Grecia era datoare vinduta catre subcontractanti si furnizorii de materiale. In total, se acumulase o datorie de 71 miliarde de lei vechi, catre 45 de creditori. Consecinta acestui fapt: "Athena" SA Braila, intrata in incapacitate de plata, a fost reclamata la Tribunal de un creditor si a fost introdusa in procedura de insolventa, fiind plasata sub supravegherea unui administrator judiciar.
Situatia firmei grecesti pare a fi grava in continuare
Au trecut citeva luni de la depasirea termenului limita, iar situatia din teren alimenteaza din plin bursa zvonurilor care dau ca sigur falimentul grecilor si abandonarea santierului pe zeci de strazi aflate in lucru de luni de zile. Practic, in momentul de fata, conductele de canalizare sint pe pozitie, pe toate strazile incluse in proiect. Contractul de finantare prevede, insa, ca strazile respective sa fie si asfaltate si prevazute cu trotuare, asa incit canalizarea sa poata prelua apele pluviale. Numai ca la acest capitol grecii s-au cam blocat: doar citeva tronsoane, de pe Str. Decebal, Str. Nicopol si Str. Dragos Voda, au fost asfaltate si dotate cu trotuare. In rest, strazile din program au fost aduse, in cel mai fericit caz, la stadiul de executie a trotuarelor si a fundatiei. Foarte multe, insa, au fost doar sapate si abandonate in aceasta stare, care face imposibila deplasarea autovehiculelor. Mai mult, potrivit unor surse din cadrul "Athena", mai multi lucratori au fost trimisi in somaj, cei ramasi isi iau salariile cu intirziere, iar singurele lucrari care se mai executa in momentul de fata vizeaza doar trotuarele citorva strazi.
Delasare si lipsa de comunicare
Exemple tipice pentru delasarea cu care s-a lucrat se pot vedea pe strazile Niculescu Basu si Viforului, din cartierul Chercea. De aproape un an, acestea zac parasite intr-o stare jalnica. Pe Str. Niculescu Basu, o casa a ars aproape din temelii, fiindca autospeciala pompierilor nu a putut intra sa intervina. La intersectia celor doua strazi, o groapa adinca de citiva metri marcheaza locul unde urmeaza, probabil, sa se construiasca un camin de racord. Groapa nu este ingradita in nici un fel, iar locatarii din zona se tem pentru siguranta copiilor lor. "Fetita mea are sapte ani si, desi o supraveghem cum putem mai bine, oricind ar putea sa cada in groapa asta unde s-a adunat apa de ploaie. E copil, ce stie ea, ii place sa se joace pe aici, dar daca se intimpla o nenorocire, cine raspunde? In iunie, o sa se faca un an de zile de cind au facut sapatura", ne-a spus Gabriel Costian, locatar al strazii Viforului. Din cite se pare, pe strada respectiva conducta de canalizare nu a fost montata corect, iar apa menajera nu se scurge in directia in care ar trebui sa se scurga. Costian ne-a povestit ca, intr-o zi ploioasa, conducta s-a umplut si a inceput sa dea pe dinafara de dejectii. Atunci n-a mai suportat si s-a dus sa faca reclamatie la punctul de lucru al "Athena" SA din cartierul Chercea. Ce s-a intimplat acolo, ar fi de ris, daca n-ar fi de plins, dupa cum zice o veche vorba romaneasca. "Am intrat inauntru si am dat peste un barbat asezat la un birou. Eu am inceput sa-i zic ce ma doare, despre conducta infundata si groapa abandonata de pe strada, iar el dadea din cap, ca "Da!", "Da!", "Asa e!". Ma bucuram, crezind ca am dat peste cineva care intelege situatia si va dispune sa se ia masuri. La vreo zece minute, dupa ce ii explicasem care-i treaba, iar el ma tot aproba prin semne, a mai aparut o persoana in birou si mi-a zis sa nu ma mai obosesc, ca respectivul e grec si nu prea intelege romaneste. Va dati seama cum m-am simtit! Pina la urma, au trimis o echipa sa evacueze murdaria din conducta aia, dar de groapa tot nu s-a atins nimeni". Patania lui Gabriel Costian releva foarte bine modul cum au inteles grecii sa comunice cu cetatenii Brailei. Prevalindu-se de o clauza de confidentialitate a contractului incheiat cu UE, acestia au refuzat constant sa ofere informatii privind stadiul lucrarilor, sa explice de ce a aparut blocajul financiar, ce s-a intimplat cu banii dati de ISPA sau macar sa dezminta zvonurile privind falimentul iminent. Reporterii nostri au fost indrumati de fiecare data sa vorbeasca cu un purtator de cuvint al programului ISPA, care activeaza in cadrul RA "Apa", beneficiarul contractului. Este evident, insa, faptul ca respectivul purtator de cuvint are, la rindul sau, dificultati de comunicare cu grecii, deoarece, aproape fara exceptie, raspunsurile sale au fost fie evazive, fie au continut informatii partiale.
"Nu mai lucram cu ei decit cu 50% avans si 50% gaj!"
Tot mai multe voci avertizeaza despre situatia grava in care se afla firma "Athena" si, implicit, proiectul contractat de aceasta. Fostul senator Viorel Balcan atrage atentia asupra pericolului care planeaza asupra contribuabilului brailean: "Cei de la "Athena" sint neputinciosi, nu vor putea finaliza proiectul, fiindca nu mai au capacitate financiara. In situatia asta, ISPA va cere banii inapoi iar de platit o sa plateasca Primaria, din taxele percepute de la braileni". Balcan cunoaste situatia din interior, in calitatea sa de director al "Drumuri si Poduri" Braila SA, societate care a colaborat cu "Athena", pentru reabilitarea citorva strazi cuprinse in program. Ca subcontractant, "Drumuri si Poduri" a asfaltat tronsoanele de pe strazile Decebal, Dragos Voda si Nicopol si a executat fundatiile strazilor Moldovei, Ioan Slavici si Eftimie Murgu, plus un tronson de pe Str. Deva. Pentru aceste lucrari trebuiau incasati 600.000 euro insa, cu mare greutate, "Drumuri si Poduri" a recuperat 200.000 euro. "In conditiile astea, pe 10 aprilie, am incetat orice colaborare cu firma greceasca. Vom continua demersurile pentru incasarea datoriei si nu se mai pune problema sa mai lucram cu ei pe viitor decit daca ne vor plati in avans 50% din valoarea contractului, iar restul de 50% va fi acoperit cu gajuri. Oricum, parerea mea de specialist este ca, indiferent daca ISPA retrage finantarea sau nu, nici la anul pe vremea asta lucrarile nu vor fi gata. Firma asta nu are capacitatea de a duce pina la capat o astfel de treaba", ne-a declarat suparat Viorel Balcan, convins ca "Athena" Braila se indreapta spre faliment.
Mai sint, insa, sperante: Ovidiu Neacsu, director in cadrul "Sierra Quadrant", administratorul judiciar sub supravegherea caruia se afla firma greceasca ne-a confirmat faptul ca "Athena" inca mai efectueaza plati catre subcontractanti. "Pentru orice plata trebuie sa obtina acordul nostru, iar ultima data au venit sa solicite acest lucru pe 27 aprilie, cind s-au platit citeva miliarde de lei vechi unui subcontractant", ne-a spus Neacsu. Acesta ne-a mai explicat ca, in aceasta luna, "Sierra Quadrant" va verifica daca "Athena" a inceput sa-si achite datoria de 71 miliarde catre creditori. "Verificarile se fac din trei in trei luni. In februarie, nu incepusera sa plateasca. Daca nici acum nu vor dovedi ca au inceput sa achite, procedura juridica va continua in ceea ce-i priveste: insolventa, dupa care reorganizarea firmei, iar in final declararea starii de faliment. Deocamdata, Curtea de Apel Galati a casat sentinta de insolventa si a trimis-o spre rejudecare. Am facut recurs si urmeaza sa vedem cum vor evolua lucrurile", ne-a mai declarat directorul Neacsu. Vom reveni.
S-a trezit si Primaria, in al 12-lea ceas
In al doisprezecelea ceas, Primaria a inteles ca situatia e groasa si s-ar putea ca grecii sa ne faca figura si sa abandoneze definitiv santierul. Primarul Cibu ne-a declarat, ieri, ca astazi va avea o intilnire cu grecii de la "Athena" si in functie de rezultatul discutiilor va lua masuri ce ar putea merge pina la reclamatii trimise la Ministerul Integrarii. "Gata, nu se mai poate! Daca nu se apuca de lucru vom merge la Ministerul Integrarii sa vedem ce e de facut, daca se poate rezilia contractul cu ei sau nu. Trebuie gasita o modalitate de constringere, fiindca deja s-a intirziat exagerat de mult cu refacerea strazilor", ne-a declarat primarul Cibu. Ca o paranteza, acesta si-a exprimat convingerea ca locatarii strazilor afectate de situatia generata de firma greceasca il acuza mai mult pe el, ca primar, si mai putin pe "Athena", desi puterea sa de decizie este limitata, fiind vorba de o finantare cu bani europeni in proportie de 70%. Intrebat daca Primaria ar putea reface strazile sapate de greci, in situatia in care "Athena" ar da faliment, primarul a spus clar ca o astfel de lucrare depaseste cu mult capacitatea financiara a Brailei. "Ne-ar trebui bugetul municipiului pe trei ani de zile ca sa finalizam toate strazile astea!", ne-a spus primarul, vadit ingrijorat de o asemenea posibilitate.