Pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor de la începutul acestei săptămâni figurau numeroase proiecte legislative, mai mult de 40 fiind ale unor legi organice. Spre deosebire de legile ordinare, acestea necesită votul a jumătate din numărul aleşilor, nu doar dintre cei prezenţi, astfel că au fost lăsate la urmă, să aibă oamenii timp să vină să voteze, ori, dacă nu, atunci să paseze cartela de vot colegului de bancă, aşa cum s-a întâmplat deunăzi la adoptarea ordonanţei privind statutul poliţistului.
După ce va trece de Comisia pentru Drepturile Omului, proiectul de statut al minorităţilor va fi supus marţi votului deputaţilor - de şase ani iniţiatorii săi aşteaptă această zi! Alte comisii, cea pentru Industrii şi cea de Administraţie, trag şi ele să termine urgent raportul proiectului de lege a Turismului. E limpede ce ministru face presiuni în acest sens, pentru ca, tot marţi, să fie dat votul final. Nu doar proiectele de legi "împovărează" Parlamentul, dar şi erorile rămase necorectate. Bunăoară, conducerea Camerei trebuie să decidă, la cererea PSD, asupra reluării votului privind pensiile militarilor. Iar luni aleşii vor avea "spectacol" cu preşedintele, care vine la Parlament ca să prezinte proiectul de revizuire a Constituţiei. Cel mai probabil, în lipsa opoziţiei.
Dar multe dintre proiecte vor mai avea de aşteptat cel puţin încă o vară pentru a fi măcar luate în discuţie, dacă nu şi adoptate. Legea câinilor comunitari, cea care va aduce buline pe alimente, reglementarea sau interzicerea consumului de substanţe etnobotanice, precum şi controlul psihiatric al parlamentarilor îşi au locurile lor în sertare. Acolo va rămâne şi iniţiativa care vrea să întoarcă din maghiară în limba română predarea istoriei şi geografiei.
Concluzia este că a mai trecut o jumătate de an, fără să se întâmple mare lucru din punct de vedere legislativ. Schimbarea Constituţiei şi trasarea unor noi graniţe interioare rămân la stadiul de intenţii, dar la categoria contraexemplelor. Grăbirea adoptării lor nu va face decât să trebuiască apoi reparat ceea ce urmează să se strice. Adică să se piardă şi mai mult timp.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.