Goana după pensii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Goana după pensii

Nu se îndoieşte nimeni că votul final de la Camera Deputaţilor a fost un matrapazlâc, aşa cum, de altfel, n-a fost prima oară când s-a adoptat un act normativ fără a se ţine cont de numărul voturilor exprimate. Metoda are aceeaşi vârstă cu democraţia noastră originală. Doar că acum s-a sărit calul. Adică voturile au fost de două ori mai multe decât cei prezenţi în sală, o diferenţă care a frapat, pe bună dreptate.

Plângerea penală promisă de opoziţie împotriva şefei Camerei Deputaţilor, care a condus şedinţa, şi a secretarului va fi însă cu două tăişuri. Odată spartă gheaţa, s-ar putea constata că de infracţiunea de abuz în serviciu s-ar face vinovaţi şi lideri ai PSD, care au condus şedinţe parlamentare cu vot discutabil pe anumite legi, cu ani în urmă. Este foarte posibil ca foarte multe dintre aceste abateri să se fi prescris între timp. Excepţii ar fi doar cazurile în care s-ar demonstra că fapta a generat consecinţe deosebit de grave, iar pedeapsa ar urca de la maximul uzual de 5 ani la 15 ani. Până să se ajungă la vreun verdict, un singur lucru este cert: dacă n-ar fi existat obişnuinţa punerii voturilor "din burtă" la unele şedinţe parlamentare, astăzi n-am fi avut niciun scandal de acest fel. Puţin probabil, totuşi, ca năravul să fie abandonat. Votul cu cartela colegului e deja o obişnuinţă, iar aleşii puterii şi ai opoziţiei se acuză deseori unii pe alţii că nu erau în sală la momentul apăsării butoanelor "Da" sau "Nu".
Aşadar, graba adoptării legii s-a transformat într-o întârziere de câteva luni. Curtea Constituţională şi-a adus şi ea aportul, dar preşedintele a optat pentru corectarea legii şi a returnat-o Parlamentului pentru o modificare - culmea! - contrară unei afirmaţii pe care tot el o făcuse cu nicio lună în urmă: aceea că femeile sunt egale cu bărbaţii inclusiv la vârsta de pensionare.
Din tot acest compromis, singurii câştigaţi vor fi cei cu pensii mari, ameninţaţi de noul sistem de calcul prevăzut de lege, bazat exclusiv pe principiul contributivităţii. Mai exact, beneficiarii pensiilor speciale. Legea ar urma să intre în vigoare abia după şase luni de la publicarea ei în Monitorul Oficial. Va mai trece o lună până la apariţia metodologiei de calcul, iar recalcularea în sine va dura şi ea încă o jumătate de an. Adunate şi puse cap la cap, rezultă că prevederile noii legi se vor aplica pe deplin abia din 2012. Dacă n-ar fi fost votul discutabil de luna trecută, legea ar fi început să funcţioneze din vara următoare. O lecţie despre graba care strică treaba, oferită cu generozitate de clasa politică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro