Liberat condiţionat şi apoi reîncarcerat. Încercând cu disperare să scape de puşcărie, interlopul Ghiţă Buricea a depus cereri peste cereri la instanţă care, în loc să îl ajute, mai tare l-au încurcat. Ieri, liderul grupării din Radu Negru, liberat condiţionat la sfârşitul lunii februarie, a fost ridicat de la domiciliu de poliţiştii de la Investigaţii Criminale, în baza unui nou mandat de executare a pedepsei emis de Judecătoria Brăila. După modificarea Codului Penal, deţinutul Buricea a cerut reducerea pedepsei, cerere care i-a fost admisă de Judecătoria Brăila. În loc de 2 ani închisoare, interlopul a rămas cu o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare, pentru scandalul de la Tribunal din 2006. În aceste condiţii, pe numele liderului grupării din Radu Negru a fost emis un nou mandat de executare a noii pedepse, care însă a rămas definitiv după ce interlopul fusese liberat condiţionat, în baza altei cereri depuse tot de el, dar care se aplicase la pedeapsa iniţială de 2 ani închisoare.
După cum ne-a precizat Adrian Vank, preşedintele Judecătoriei Brăila, pe 6 februarie 2014, comisia din Penitenciarul Brăila a propus reducerea pedepsei pentru Ghiţă Buricea, ca urmare a apariţiei noului Cod Penal. Dosarul a primit termen, prin repartizare aleatorie, ziua de 5 martie. În aceeaşi zi, Ghiţă Buricea, prin avocat, a făcut şi el o cerere similară să i se aplice legea mai favorabilă şi a primit termen 28 februarie 2014. Deşi ştia că are o sesizare a comisiei şi o cerere făcută de el, Buricea a făcut şi o cerere de liberare condiţionată, tot personal, pe data de 11 februarie, ne-a informat sursa citată. Mai întâi, pe 28 februarie s-a judecat cererea lui de aplicare a legii mai favorabile. "I se admite cererea, se descontopeşte pedeapsa, se reduc pedepsele, şi de la 2 ani închisoare pedeapsa lui scade la 1 an, 6 luni şi 20 de zile", a precizat judecătorul Vank. Fiind însă o altă pedeapsă îi trebuia un alt mandat. În aceste condiţii, judecătorii au anulat mandatul de doi ani şi au dat un mandat de executare a pedepsei de 1 an, 6 luni şi 20 de zile închisoare. Ghiţă Buricea a vrut însă o pedeapsă şi mai mică, astfel că a contestat hotărârea Judecătoriei Brăila, dosarul ajungând la Tribunal, fără a i se anula vechiul mandat. Pe 25 aprilie, judecătorii Tribunalului Brăila au respins ca nefondată contestaţia lui Ghiţă Buricea, menţinând temeinică şi legală soluţia prin care i s-a redus pedeapsa cu închisoarea. Astfel că s-a anulat mandatul de doi ani şi s-a emis mandat pentru noua pedeapsă aplicată, adică de 1 an, 6 luni şi 20 de zile. Numai că, între timp, lui Buricea i s-a judecat cererea formulată personal, de liberare condiţionată, cu privire la mandatul de doi ani. Drept urmare, Buricea a fost pus în libertate din Penitenciarul Brăila, la sfârşitul lunii februarie, dar la 25 aprilie, rămânând definitivă cealaltă decizie a instanţei, i s-a anulat mandatul prin care a fost liberat condiţionat. Interlopul a fost acum ridicat în baza noului mandat de executare a pedepsei, urmând să intre în curând din nou în comisia de liberare condiţionată, asta pentru că deţinutul a executat o mare parte din pedeapsa aplicată. În acest caz, a spus judecătorul, este vorba despre mai multe cereri, judecate de complete diferite, contestate şi rămase definitive ulterior judecării liberării condiţionate.
Buricea, atacator şi victimă
Interlopii din grupările din Radu Negru şi Vărsătura, care în decembrie 2006 s-au încăierat la Palatul de Justiţie, au ajuns la închisoare în iunie 2013. Asta după ce magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş, unde a ajuns dosarul "Scandalul de la Tribunal", au dat sentinţa finală. În dimineaţa zilei de 11 iunie, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au descins la domiciliile a opt brăileni, pentru punerea în aplicare a mandatelor de executare a pedepselor cu închisoarea emise de Judecătoria Brăila. Poliţiştii i-au depistat şi încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi pe Ghiţă Buricea (36 de ani), lider al grupării din Radu Negru, condamnat la 2 ani închisoare, Gigi Dorin Ţigănoiu (26 de ani), condamnat la 2 ani închisoare, Traian Soare (34 de ani), condamnat la 3 ani închisoare, Viorel Gagu (34 de ani), condamnat 3 ani la închisoare, şi Sorin Marcel Irimia (33 de ani), condamnat la 5 ani închisoare. Ionel Marian Comănescu (46 de ani) a fost mai norocos, acesta fiind condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare, sub supraveghere judiciară, pe o perioadă de 5 ani. Trei dintre scandalagii, Ionel Marin, Gelu Stamate şi Marian Cristea, zis "Cioară", au reuşit atunci să se facă nevăzuţi. La acest moment, singurul care este de negăsit este Marian Cristea, el fiind condamnat la 4 ani închisoare pentru scandalul de la Tribunal. Inculpaţii în dosarul "Scandal la Palatul de Justiţie", iniţial în număr de 13, au fost trimişi în judecată pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a liniştii şi ordinii publice. Potrivit anchetatorilor, în dimineaţa zilei de 15 decembrie 2006, între orele 8.20 şi 8.33, la "112" au sosit nu mai puţin de cinci apeluri, în legătură cu declanşarea unui conflict de proporţii între grupările din Radu Negru şi Vărsătura, în incinta Palatului de Justiţie. Interlopii veniseră la procesul atacului din octombrie 2006, asupra familiei Buricea şi la cel de ultraj la şeful DPIR, comisarul Ştirbu, şi ajunseseră să se ia la bătaie.
Scandalul de la Tribunal a izbucnit la scurt timp după ce familia Buricea a fost atacată de membrii grupării rivale din Vărsătura. Potrivit anchetatorilor, în seara zilei de 4 octombrie 2006, în jurul orei 22.00, Radu Bogăţeanu împreună cu alţi apropiaţi s-au deplasat în cartierul Radu Negru, la blocul T, unde locuieşte familia fraţilor Buricea, în scop de răzbunare. Ei au aruncat cu pietre în geamurile apartamentului, afectând şi alte locuinţe învecinate. În timpul atacului, au fost distruse două autoturisme de lux parcate în curtea interioară a blocului, ai căror proprietari se aflau în vizită la fraţii Buricea. Mulţi interlopi s-au ascuns, de frică, acasă la fraţii Buricea. În februarie 2009, 17 indivizi ai grupării din Vărsătura, în frunte cu "Romică Caţali", au fost condamnaţi de Judecătoria Brăila, nouă dintre interlopi primind pedepse cu executare în penitenciar. Aceştia au făcut apel, dar magistraţii Tribunalului au menţinut sentinţa primei instanţe, astfel că inculpaţii au ajuns la Curtea de Apel Galaţi, însă tot nu li s-a dat câştig de cauză.