Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Germania refuza sa renunte la regula unanimitatii in lipsa Constitutiei UE

Germania a confirmat, joi, ca se opune anularii regulii unanimitatii pentru facilitarea cooperarii politienesti si judiciare in cadrul UE, apreciind ca aceasta masura este stipulata in Constitutia europeana, relateaza AFP.
"Exista o serie de alternative. Exista Consitutia pe care am sustinut-o mereu si pe care speram sa o relansam in timpul mandatului nostru", a afirmat ministrul german al Justitiei, Briggite Zypries, la sosirea la reuniunea de doua zile din localitatea Tampere din sudul Finlandei.
Presedintia finlandeza a propus abandonarea regulii unanimitatii in domeniile cooperarii politienesti si judiciare in favoarea majoritatii calificate, utilizata in alte sectoare, precum transport si mediu.
Aceasta initiativa urma sa fie rezolvata de Constitutia europeana care prevedea adoptarea acestor decizii prin majoritate calificata.
In lipsa unei decizii pina in 2008-2009 cu privire la soarta Tratatului constitutional respins in 2005 de francezi si olandezi, presedintia propune utilizarea unei "clauze pasarela" al Tratatului de la Nisa care permite adoptarea unei decizii prin majoritate calificata, cu conditia ca toate cele 25 de state sa fie de acord.
Germania se opune de teama ca initiativa ar putea servi drept pretext unor anumite state membre pentru respingerea Tratatului constitutional.
In plus, ministrul german a adaugat ca "este o himera" sa se creada ca aceasta "clauza pasarela" poate fi rapid adoptata, dat fiind faptul ca aceasta necesita o ratificare la nivelul celor 25 de state membre, la fel ca proiectul constitutional.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii