Sublime nerozii, am putea spune, dar nu o facem, ci doar o sugerăm. Ceea ce unii ar putea considera a fi nerozie, alţii ar putea-o lua drept genialitate. Dar se ridică, totuşi, două întrebări: a) de ce a câştiga nişte alegeri presupune "a bate zdravăn"?; b) care dreaptă românească? Referitor la prima întrebare - e clar, PSD-ul, prin vocea primadonei sale, ne anunţă că va privi de acum încolo politica ca pe un sport. Va fi ceva distractiv, cu victorii şi înfrângeri, un joc amuzant între adulţi, cu spectatori tâmpiţi care sparg seminţe. A doua întrebare îşi are şi ea justificarea sa. Chiar aşa, care "dreaptă românească"? Există vreun partid care face politică de "dreapta"? Eu nu am reuşit să identific vreunul. Sau, poate, domnul Geoană şi-a exprimat intenţia de a bate "dreapta" tocmai ca să se deducă subliminal că domnia-sa reprezintă "stânga". Probabil ştiţi că majoritatea pensionarilor din România încă mai cred că-şi primesc pensile datorită "stângii" şi că în eventualitatea venirii la putere a unei "drepte" necruţătoare, pensiile se vor sista. Apoi, nu poate trece neremarcată această chemare revoluţionară, lirică, cutremurătoare... "trebuie şi trebuie şi trebuie...". De ce, domnu' Geoană, trebuie şi trebuie şi trebuie ca PSD-ul să "bată zdravăn" ceva ce nu există?
Al doilea corifeu al PSD-ului este cel care este: Marian Vanghelie. Acesta e mult mai practic, şi nu întâmplător. După ce domnul Geoană va bate zdravăn dreapta, el, Marian Vanghelie însuşi, va schimba "tot ce a făcut Băsescu". Iarăşi apar două întrebări: a) ce a făcut Băsescu?; b) ce înseamnă a schimba tot, în ce sens? Dacă până acum n-au fost decât "arestări la comandă", după cum spune Marian Vanghelie, atunci să înţelegem că marea schimbare va aduce arestări la ne-comandă sau le va anula cu totul? Dacă până acum a fost "haos", în România de după Vanghelie vom găsi ordine? Dacă până acum a fost "circ", în România psd-istă vom avea parte de colocvii publice, susţinute de universitari renumiţi?
PSD-iştii de Brăila oare ce părere au? Vor şi ei "să bată zdravăn dreapta"? Dacă da, atunci se consideră de stânga?
De 20 de ani trăim într-o "nebunie". De 20 de ani, societatea românească, prin intermediul unor partide improvizate, "se bate". Nu ştiu dacă, în România, se pot găsi 50 de politicieni care să poată spune cu exactitate şi ştiinţă de carte ce-i "stânga" şi ce-i "dreapta". Mă îngrozesc la gândul că ar fi luate în discuţie nuanţări de genul "creştin-democrat". Sau că vreun stângist declarat l-a citit pe Marx, cine ştie ce concluzii năstruşnice o fi tras de acolo! În balamucul în care trăim, convingerile de stânga dispar imediat ce ţi se face parte la furăciune, iar cele de dreapta încetează în chiar momentul în care ţi se înmânează preavizul. Convingerile politice româneşti nu sunt principii, ci doar zvâcniri contondente. În plus, toate sunt în transmisie directă. Aşa că... să stăm "la locurile noastre" şi să urmărim atenţi care pe care "bate"!