Mergi la conţinutul principal

Gaura neagră “Brai-cata”

• operatorul de salubritate a început să plătească restanţele salariale, dar viitorul tot nu sună bine • coincidenţă sau nu, societatea a început să achite salariile din urmă către angajaţi abia după un control făcut de ITM • totuşi, încă există întârzieri de plată, astfel că inspectorii au trasat termen până la finele lunii pentru achitarea tuturor sumelor restante • restanţe sunt şi către firmele care au pus la dispoziţie utilaje de deszăpezire, în urma unor contracte încheiate astă iarnă şi chiar în urmă cu două ierni • municipalitatea va continua să restrângă sectorul de activitate al “Brai-cata” şi ia în calcul declanşarea procedurii de reziliere a contractului cu această firmă

 

O veste bună şi una rea pentru angajaţii “Brai-cata” Brăila. Operatorul de salubritate a început să plătească din salariile restante, încercând astfel să ajungă cu plata la zi. Din păcate, viitorul firmei în municipiu nu pare a fi tocmai “roz”, şi asta pentru că municipalitatea intenţionează să-i restrângă tot mai mult sectorul de activitate, din cauza serviciului de salubrizare inexistent sau deficitar pe care-l prestează. Aici se adaugă revolta firmelor care i-au pus la dispoziţie utilajele pentru deszăpezire, întrucât nu şi-ar fi achitat datoriile către acestea nici până acum, cea mai veche neplată figurând de vreo 2 ani, potrivit unor surse.

Faptul că angajaţii brăileni ai “Brai-cata” nu-şi primesc la timp salariile nu este o noutate. Ultima întâmplare de acest gen a avut loc în urmă cu câteva zile, când măturătorii stradali şi-au întrerupt activitatea timp de 2 zile. Aceştia reclamau că nu au mai văzut banii de aproximativ 2-3 luni. Spre exemplu, unul dintre angajaţi susţinea că are de primit, pe două luni de muncă, 3.200 lei, în condiţiile în care a fost prezent la serviciu inclusiv în weekend pentru a primi câţiva lei în plus. Tot atunci, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila s-a sesizat din oficiu despre situaţia de la “Brai-cata”, iar la faţa locului a sosit un inspector ce a constatat că problemele reclamate de măturători se confirmă. Ulterior, a fost dispus un control la societate.

În cursul zilei de joi, 17 octombrie, inspectorul-şef al ITM Brăila, Liviu Arhire, ne-a transmis concluziile. Astfel, în primele zile ale săptămânii trecute, societatea a început să achite din salariile restante către angajaţi, însă tot nu a reuşit să fie cu plata la zi.  Inspectorii au trasat măsuri de intrare în legalitate, oferind termen ca până la finele acestei luni, salariaţii să-şi primească toţi banii şi să nu mai existe sincope de acest fel. În caz contrar, “Brai-cata” riscă o amendă de până la 10.000 lei (100 milioane lei vechi).

Şi viceprimarul municipiului, Doiniţa Ciocan, a revenit cu informaţii, aşa cum a promis. Miercuri, aceasta a participat la o întâlnire cu operatorii “Brai-cata”, “ECO” SA şi “RER”, alături de societăţile care le pun la dispoziţie utilajele, unde s-a discutat problema deszăpezirii oraşului. Cu această ocazie, reprezentanţii “Brai-cata” au spus că în această iarnă nu se mai pot ocupa de deszăpezire, nu mai pot presta acest serviciu. Celelalte societăţi care i-au împrumutat utilajele pentru această operaţiune în anii anteriori s-au plâns că firma de salubrizare are şi acum datorii către ele. “Primăria Municipiului Brăila a plătit la timp şi integral, conform contractelor încheiate, serviciile de deszăpezire. Practic, noi suntem cu plata la zi. Dacă «Brai-cata» nu a plătit mai departe către societăţile cu care a colaborat, nu este problema noastră. De aceea, am avertizat aceste societăţi să aibă grijă cu cine încheie contracte pe viitor. În ceea ce priveşte serviciul de salubrizare, vom proceda în continuare la restrângerea sectorului «Brai-cata». De când angajaţii firmei şi-au reluat activitatea şi până acum, am constatat deficienţe în fiecare zi. Angajaţii nu au nicio vină, bineînţeles. Se pare că firma nu are suficienţi lucrători şi nici echipamentele corespunzătoare. Mai mult, discutăm cu ceilalţi doi operatori, «Rer» şi «Eco», şi cu Serviciul de Utilitate Publică şi Administrare şi Gospodărire Locală, pentru a începe procedura de reziliere a contractului cu «Brai-cata». Vom analiza toate amenzile aplicate acestei firme şi lipsa serviciilor pe care trebuia să le presteze. Până la urmă, cetăţenii din municipiu nu au nicio vină că societatea are probleme financiare. Ei plătesc o taxă de salubrizare şi e normal să se revolte când serviciul nu este prestat sau este prestat parţial”, ne-a declarat Doiniţa Ciocan.

O luare de poziţie asemănătoare pe acest subiect a avut şi primarul municipiului, Marian Dragomir. Acesta ne-a spus că Primăria este cu plata la zi către operatorii de salubrizare pentru serviciile de deszăpezire şi că “ECO” şi “RER” sunt, la rândul lor, fără restanţe către societăţile cu care au colaborat pentru a efectua acest serviciu, mai puţin “Brai-cata”. “Vom micşora sectorul de activitate în ceea ce priveşte salubrizarea pentru această firmă privată, deoarece nu şi-a respectat obligaţiile contractuale”, a afirmat Dragomir.

Indiferent de viitorul firmei “Brai-cata”, un lucru este sigur, din ceea ce ne-au spus cei din domeniu: că “RER” şi “ECO” vor avea nevoie de angajaţi, după ce vor prelua din ce în ce mai mult din sectorul de activitate al firmei cu probleme financiare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro