Garda de Mediu spune ca sta cu ochii pe Caruz si pe porcii lui | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Garda de Mediu spune ca sta cu ochii pe Caruz si pe porcii lui

Intr-un numar recent al cotidianului nostru, va informam ca patru organizatii non-guvernamentale brailene - "Eco Alpex 024", Asociatia Romana a Iubitorilor Naturii, "Prodemocratia" si "Proilavia" - au luat atitudine impotriva situatiei generate de mirosul de dejectii raspindit de crescatoria de porci a omului de afaceri Gheorghe Caruz. In acelasi material, autoritatile de mediu erau acuzate ca nu iau suficiente masuri pentru stoparea acestui fenomen si ca nu informeaza opinia publica despre ceea ce se intimpla de fapt. Ca raspuns la aceste acuzatii, Comisariatul Judetean Braila al Garzii Nationale de Mediu a transmis un comunicat, prin care incearca sa demonstreze ca nu a stat cu miinile in sin, in privinta mirosului de porc, si ca, din punct de vedere legal, nu se poate face mai mult. Astfel, comisarii de mediu spun ca i-au impus "Complexului de Crestere a Porcilor" SA sa faca, pe propria cheltuiala, o analiza a calitatii aerului, in zona halelor de crestere a animalelor si la platforma de depozitare a dejectiilor. In conformitate cu obligatiile asumate prin autorizatia integrata de mediu, firma lui Caruz trebuie sa prezinte rezultatele analizelor, pina pe 10 august. "In baza acestor dovezi, vom putea concluziona legal daca mirosurile de porc provin de la sursa incriminata", informeaza Garda de Mediu Braila. Comisarii de mediu spun ca, oricum, inainte de efectuarea analizelor, au intreprins mai multe controale la "Complexul de Porci" si au dispus luarea mai multor masuri. Astfel, s-a dispus efectuarea igienei si curateniei halelor de productie; utilizarea unui regim nutritional adecvat, in vederea reducerii emisiilor rau mirositoare; respectarea programului de eliminare a dejectiilor, evitind stagnarea lor in adaposturi si paturi de hidratare a namolului; efectuarea dezinsectiei finale a apelor uzate evacuate; derularea programului de eliminare a gunoiului mineralizat, prin folosire ca ingrasamint natural; refacerea, pe tot perimetrul, a perdelei forestiere de protectie. Se vede treaba, insa, ca, cel putin deocamdata, aceste masuri au fost luate doar pe hirtie. Nimeni n-a vazut, deocamdata, sa se fi plantat copaci, in jurul crescatoriei de porci, pentru crearea unei perdele forestiere care sa retina mirosul de balegar!

Obligat sa investeasca sute de mii de euro

Autoritatile de mediu au gasit mai multe explicatii pentru actuala situatie. Una dintre ele ar consta in faptul ca legislatia adaptata regulilor Uniunii Europene nu mai permite evacuarea in Dunare a apelor uzate, fara epurarea acestora. Or, tocmai in privinta unei statii de epurare performante sufera "Complexul de Porci " SA Baldovinesti. "Inainte de anul 1990, fosta ISCIP Braila detinea 450.000 capete porcine, pe acelasi amplasament, insa, datorita faptului ca era tolerata evecuarea apelor uzate, fara a fi epurate, direct in Dunare, degajarea mirosurilor dezagreabile era nesemnificativa. In prezent, "Complexul de Porci" SA exploateaza o statie de epurare cu treapta mecanica, preluata de la fostul proprietar, si uzata fizic si moral. S-au efectuat unele reparatii si imbunatatiri ale procesului de epurare, prin montarea unor site parabolice, pentru retinerea suspensiilor grosiere. Exploatarea statiei, cu retinerea unor cantitati cit mai mari de dejectii, in conditiile in care nu se dispune de toate treptele de epurare necesare, respectiv chimica si biologica, amplifica mirosurile de porc, in special in perioadele de vara, cu temperaturi ridicate si miscari ale curentilor de aer catre municipiul Braila", spun cei de la Garda de Mediu.
Potrivit autoritatilor de mediu, Gheorghe Caruz are o multime de obligatii de mediu de indeplinit. Complementar cu cele amintite mai sus, comisarii reamintesc ca obiectivul de la Baldovinesti a fost autorizat din punct de vedere al protectiei mediului doar cu conditia efectuarii unui program de actiuni, cu termen final in anul 2011, a carui valoare se va ridica la 1 milion de euro. Pina acum, firma lui Gheorghe Caruz a respectat termenele de investitii din program, dar sumele investite au fost de ordinul a mii sau zeci de mii de euro. Abia din acest an trebuie sa inceapa derularea investitiilor importante, printre care se afla si realizarea unei noi statii de epurare. In 2007, pentru "Complexul de Porci" Baldovinesti, Caruz trebuie sa investeasca 50.000 euro, in masuri de protectie a mediului, iar in 2008, investitia programata se ridica la 250.000 euro. Nerealizarea la termenele prevazute a masurilor inscrise in programul de actiuni va declansa automat procedura de suspendare a autorizatiei integrate de mediu pentru "Complexul de Porci" SA Baldovinesti.
Crescatoria de porci s-a confruntat, deja, cu rigorile legii, in mai 2007, cind, pentru ca nu a imbunatatit conditiile de functionare in ceea ce priveste protectia mediului si gospodarirea apelor, nu a mai primit permisiunea de a evacua in Dunare ape uzate a caror concentratie de substante poluante depaseste limitele admise de lege. Decizia a fost luata de mai multe institutii: Agentia de Protectie a Mediului Braila, Agentia Regionala de Protectie a Mediului Galati, Garda de Mediu Braila si Garda de Mediu - Comisariatul Regional Galati, Directia Apelor Buzau-Ialomita si Sistemul de Gospodarire a Apelor Braila. Ar mai fi de remarcat faptul ca, daca inainte de '89, pe vremea ISCIP, apa pentru spalarea halelor era "la liber", din puturi forate, acum alimentarea cu apa din aceleasi puturi forate il costa foarte mult pe agentul economic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro