Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Garda de Mediu a dat amenzi de peste 823.000 lei

Comisariatul Judetean Braila al Garzii Nationale de Mediu a inregistrat in anul care a trecut o activitate intensa de verificare a modului in care se respecta legislatia in domeniul protectiei mediului, reusind cu aceasta ocazie sa aplice amenzi in valoare de 823.100 lei. Acestea au fost acordate in urma a 394 de inspectii planificate si a 330 inspectii neplanificate.
In anul 2006, in conformitate cu Programul de activitate al CJGNM Braila aprobat de CRGNM Galati si CG al GNM, comisarii CJGNM Braila au efectuat un numar de 724 inspectii, din care 394 inspectii planificate si 330 inspectii neplanificate.
Asa cum a explicat comisar sef Daniela Agache, in cadrul Colegiului Prefectural ce a avut loc ieri, au fost vizate, printre altele, statiile de epurare orasenesti, care s-au dovedit a nu avea decit autorizatii de gospodarire a apelor, nu si autorizatii de mediu: "E vorba de statiile de epurare de la Insuratei, Ianca, Faurei. Am observat ca la statiile Insuratei si Faurei nu se realizeaza automonitorizarea apelor uzate evacuate, in schimb acest lucru se face la statia Ianca. La toate statiile de epurare se constata depasiri ale valorilor maxime admise pentru o parte dintre indicatorii de calitate ai apelor uzate evacuate. La toate statiile sint necesare lucrari de modernizare, dupa cum urmeaza: la Insuratei de circa 1 mil. euro, la Faurei si reteaua de canalizare oraseneasca de circa 800.000 euro, iar la Ianca de circa 250.000 euro, la care se adauga circa 100.000 euro pentru prelungirea conductei de evacuare ape uzate pina la riul Buzau".
Aceiasi sursa a precizat ca in cursul anului 2006 s-au efectuat controale privind salubrizarea localitatilor, cailor de comunicatii si cursurilor de apa in municipiul Braila, orasele Faurei, Ianca, Insuratei si 17 comune. "Ca urmare a neconformitatilor constatate s-au aplicat 25 sanctiuni contraventionale, din care 23 amenzi in valoare de 66.900 lei si doua avertismente. O situatie deosebita s-a constatat in municipiul Braila unde, cu toate ca activeaza trei operatori de salubrizare si functioneaza o directie de administrare si gospodarire locala am apreciat ca situatia privind salubrizarea localitatii nu a fost conforma cu prevederile legislatiei de protectie a mediului, drept pentru care CLM Braila a fost sanctionat cu amenda in valoare de 50.000 lei RON", a mai completat Daniela Agache.

Mirosurile venite de la "Complexul de porci" de la Baldovinesti i-au chinuit pe braileni tot anul

O alta problema deosebit de importanta a reprezentat-o, anul trecut ca in toti anii de altfel, disconfortul creat de mirosurile pestilentiale provenite de la SC "Complexul de Porci" SA Braila-Fermele Baldovinesti. Referitor la acest aspect, reprezentantii Garzii de mediu au constatat, in urma controalelor efectuate, ca, de fapt, cauza principala a emisiilor de substante urit mirositoare pare sa fie, in cea mai mare masura, igienizarea insuficienta a grajdurilor si neexploatarea regulamentara a statiei de epurare ape uzate, mirosurile emise fiind antrenate de vint catre zonele locuite din municipiul Braila. "In urma discutiilor purtate cu reprezentantii Complexului de porci precum si cu directorul tehnic al Directiei Sanitar Veterinare Braila, s-au stabilit masuri concrete de igienizare si operare, atit pentru spatiile de crestere a porcinelor, dar si pentru statia de epurare a complexului de porci, care sint in derulare, in diverse stadii, astfel incit disconfortul datorat mirosurilor sa se diminueze. De asemenea, precizam ca fermele de porci mentionate sint autorizate integrat din punct de vedere al protectiei mediului, avind obligatia realizarii programelor de actiuni stabilite la autorizare pina in anul 2011", a mai adaugat Agache.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii