Mergi la conţinutul principal
Biserica Greacă s-a îmbrăcat în straie noi

GALERIE FOTO Izvorul Tămăduirii - sărbătoarea brăilenilor

* vineri, în marea sărbătoare a Izvorului Tămăduirii, mii de oameni au venit dis-de-dimineață la Biserica „Buna Vestire” din Centrul Vechi, ca să ia apă sfințită * imnul Învierii Domnului - „Hristos a înviat din morți” a răsunat din sute de piepturi, după ce ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, i-a îndemnat pe credincioși să se roage pentru cei dragi, pentru cei bolnavi, pentru elevii care nu pot merge la școală și pentru medicii care stau la căpătâiul celor suferinzi * ierarhul a oficiat Slujba de Sfințire a Agheazmei Mici și Sfânta Litughie și s-a rugat pentru ctitorii și restauratorii Bisericii Grecești

 

 

 

 

Rugă și bună cuviință la marea sărbătoare a Izvorului Tămăduirii care, de ani buni, a devenit, prin excelență, sărbătoarea brăilenilor binecuvântați de Dumnezeu.

Așa cum a făcut-o chiar și în anul 2020, în plină pandemie, ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, a sosit de dimineață la Brăila, ca să oficieze Sfânta Liturghie și să sfințească apele izvorului aflat în subsolul Bisericii „Buna Vestire”, cunoscută mai ales sub numele de Biserica Greacă. Mii de pelerini au luat agheazmă de la cele două puncte amenajate din timp în fața sfântului lăcaș, sub privirile agere, dar prietenoase, ale jandarmilor brăileni care le-au dat o mână de ajutor preoților de la „Buna Vestire”. A fost o vreme mohorâtă, însă, după-amiază, soarele și-a făcut apariția de după nori, ca o promisiune.

A fost, totodată, o sărbătoare „altfel” decât în anii precedenți: credincioșii nu au mai coborât la izvorul de sub Sfântul Altar, ca să ia apă sfințită direct de la fântâna veche de pe vremea lui Cuza și nu s-au mai îmbulzit cu miile, în curtea bisericii, implorând ajutorul Lui Dumnezeu. De data aceasta, au făcut-o în liniște, fie în sfântul lăcaș, fie în curte, unde erau împărțite cele 20.000 de sticle de 1 litru pline cu agheazmă. La prânz, abia dacă mai erau câteva zeci de oameni care așteptau, timizi, la coadă.

„Pomeniți-i în rugăciuni pe cei dragi, pe frații și părinții voștri”, a fost îndemnul Arhiepiscopului Dunării de Jos adresat, vineri, în Săptămâna Luminată, brăilenilor. Pe tot parcursul Sfintei Liturghii, oficiată împreună cu un sobor de preoți și diaconi, ierarhul s-a rugat pentru bolnavii din spitale, pentru cadrele medicale, pentru românii plecați în străinătate în căutarea unui trai mai bun, „pentru studenții și elevii care nu pot merge la școală”.

Imnul Învierii Domnului, „Hristos a înviat din morți/ Cu moartea pe moarte călcând” a răsunat în Biserica „Buna Vestire” pe tot parcusul slujbei. ÎPS Casian i-a îndemnat pe credincioși să păstreze distanța impusă de pandemie, iar la un moment dat a șters, cu un prosop imaculat - în semn de respect și pioșenie - icoanele și ușile împărătești de la Catepeteasma îmbrăcată în aur, proaspăt restaurată.    

Rugăciunile, rostite inclusiv în limba greacă - pentru că, să nu uităm, Biserica „Buna Vestire” a fost zidită în urmă cu mai bine de un secol și jumătate de grecii din Brăila - nu au contenit pe tot parcursul sărbătorii. Părintele Arhiepiscop Casian s-a rugat pentru ierarhii și preoții care au slujit la Biserica Greacă, greci și români deopotrivă, s-a rugat pentru Domnitorul Cuza și Elena Doamna și pentru cei plecați la Domnul în pandemie. S-a rugat, totodată, pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș și pentru restauratorii care trudesc să-i redea strălucirea de odinioară. Ierarhul a citit cu evlavie Sfânta Evanghelie, a amintit de vizita Domnului Hristos la Templu și despre vindecarea prin credință, cu ajutorul Lui Dumnezeu. Un loc aparte l-a ocupat rugăciunea pentru contenirea pandemiei și rugăciunile pentru cei morți pe câmpurile de luptă, în închisori sau în spitale.

Ajutați de părintele protoiereu Mircea Băncilă, slujitorii de la Parohia „Buna Vestire” din Brăila au pregătit din timp 20.000 de sticle cu agheazmă, majoritatea de 1 litru, pentru pelerinii care le-au fost oaspeți la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Alte 40.000 de recipienți cu agheazmă i-au așteptat pe credincioși la celelalte biserici ortodoxe din Brăila. A fost agheazmă pentru toată lumea, iar oamenii au încercat cum au putut să păstreze distanțe de 1,5 metri, impusă de perioada pe care o traversăm. Slavă Domnului, nu au fost semnalate incidente.

An de an, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, în Săptămâna Luminată - vinerea de după Sfintele Paști - Biserica „Buna Vestire” din Brăila devine loc de pelerinaj pentru mii de credincioși sosiți din toată țara, mai ales din județul Galați, ca să primească agheazmă de la izvorul aflat sub sfântul lăcaș, despre care oamenii spun că are puteri tămăduitoare. Piatra de temelie a Bisericii „Buna Vestire” a fost pusă la 8 septembrie 1863, pe vremea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind construită cu donațiile comunității elene din Brăila. 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro