Mergi la conţinutul principal

Functionarii publici intra de joi in greva generala

Functionarii publici afiliati la "Sed Lex" au anuntat ca vor intra, joia viitoare, in greva generala, decizia fiind luata, ieri, la Consiliul Unional al organizatiei sindicale. Presedintele Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat, la finele intilnirii, ca peste 100.000 de functionari publici afiliati la "Sed Lex" si la Federatia din Administratia Locala Cluj vor participa la miscarea de protest, blocind activitatea din trezorerii, case de pensii, primarii, tot ceea ce inseamna birouri si ghisee. "Vom intra joi in greva generala, fara etapele preliminare. Legea ne permite daca instiintam din timp autoritatile. Atit autoritatile, cit si cetatenii vor fi anuntati, la nivel national, marti si miercuri, de demersul nostru", ne-a declarat Petre Latiu, presedintele structurii teritoriale a "Sed Lex", prezent la discutiile de la Bucuresti. Principala revendicare, dupa cum a explicat sursa citata, o constituie majorarea salariilor din sistem tot cu 50% asa cum se aplica in cazul profesorilor. "Noi am fost dispusi pentru rezolvarea unitara a problemei salarizarii in sistemul public. Daca pentru profesori s-a luat o decizie politica de majorare a salariilor cu 50 la suta, atunci nici noi nu vom accepta o crestere sub acest nivel. Sa fie si in cazul nostru o decizie politica, altfel ar fi existat o negociere pe fundamente economice", a punctat Vasile Marica, presedintele "Sed Lex". El a explicat ca o majorare a salariilor functionarilor ar insemna un efort bugetar de 5,5 miliarde de euro anul viitor si de 1,1 miliarde lei pentru ultimele luni ale acestui an. O eventuala solutie expusa de Marica, si care ar usura considerabil acest efort financiar ar fi reducerea numarului functiilor de conducere, care au indemnizatii intre 30-55 la suta din salariu si debirocratizarea sistemului. "In acest moment, 30% din personalul administratiei publice are functii de conducere, in multe situatii un director general cu 55% indemnizatie de conducere are in subordine maximum zece oameni, din care doi sint sefi serviciu cu indemnizatie de 40% in plus la salariu. Nu am evaluat consecintele financiare ale declansarii grevei generale, insa ma tem ca Romania ar putea fi aruncata in haos", a mai spus Marica.
Concret, declansarea grevei generale a functionarilor publici ar duce in primul rind la blocarea activitatii in Trezorerie si a unitatilor administratiei financiare, ceea ce ar crea o situatie de necontrolat, dupa cum a apreciat chiar ministrul de Finante, Varujan Vosganian. De asemenea, oficialul a precizat ca urmatoarea intilnire cu sindicatele va avea loc la inceputul saptaminii viitoare, cind se va sti daca a fost promulgata legea privind salarizarea cadrelor didactice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu