Functionarii publici, in greva japoneza | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Functionarii publici, in greva japoneza

Functionarii publici afiliati la Sed Lex organizeaza, luni, o greva japoneza de doua ore, cerind elaborarea urgenta a unei hotariri de Guvern privind avansarea functionarilor publici, a legii salarizarii unitare a bugetarilor si negocierea grilelor de salarizare.
Consiliul Unional al Aliantei Sed Lex - din care fac parte sindicalisti din administratia publica locala, finante, munca si protectie sociala, statistica - a hotarit inceperea actiunilor de protest la nivel national, cerind Guvernului elaborarea de urgenta a hotaririi privind avansarea functionarilor publici si a personalului contractual, "avind in vedere ca Executivul este intr-o intirziere de zece luni", declara, vineri, pentru MEDIAFAX, presedintele Sed Lex, Vasile Marica.
Sindicalistii solicita, de asemenea, elaborarea legii salarizarii functionarilor publici si a personalului contractual. "Numai o crestere salariala de 20 la suta poate permite elaborarea noii legi pe principii noi si o ierarhizare corecta a functiei publice", preciza Marica.
O alta cerere a sindicalistilor se refera la negocierea grilelor de salarizare, astfel incit sa fie redus decalajul dintre maximele si minimele salariale in sistem.
Potrivit liderului sindical, luni, intre orele 8.30 si 10.30, toti membrii de sindicat vor purta o banderola alba pe brat, urmind sa inceapa discutiile cu celelalte sindicate din structurile bugetare (invatamint, sanatate) pentru a organiza impreuna actiuni de protest.
Marica spunea ca daca nu vor fi gasite solutii de rezolvare a cererilor, sindicalistii ar putea declansa actiuni de protest mai ample, care pot duce la perturbarea activitatii de relatii cu publicul a institutiilor statului.
Si Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) anunta, la inceputul lunii februarie, ca va organiza in 25 si 28 februarie o greva japoneza si o greva de avertisment de doua ore si va stringe semnaturi pentru greva generala, sindicalistii fiind nemultumiti de cresterile salariale propuse de Executiv.
Motivul actiunilor de protest este neinvitarea FNSA la negocieri pentru cresterile salariale ale functionarilor publici si ale personalului contractual din administratie pe anul 2008. Potrivit sindicalistilor, cresterea salariala de 4,5 la suta propusa de Executiv nu poate fi acceptata, fiind sub rata inflatiei prognozata pentru 2008.
Totodata, membrii FNSA spuneau ca vor actiona in judecata Guvernul pentru incalcarea prevederilor articolului 31 punctul 3 din Legea 188/1999 privind statutul functionarilor publici, solicitind instantelor obligarea Executivului la promovarea legii privind sistemul unitar de salarizare a functionarilor publici. Sindicalistii sustineau ca vor ridica in cadrul procesului exceptii de neconstitutionalitate ale unor articole din Legea 188/1999, care, in opinia lor, ingradesc drepturile la munca, la negocieri colective si la asociere sindicala.
FNSA anunta si ca va sesiza Consiliul National de Combatere a Discriminarii cu privire la tratamentul discriminatoriu aplicat de Guvern diferitelor categorii de salariati si diferitelor organizatii sindicale.
Toate aceste masuri au fost hotarite de Biroul Executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie, federatie aflata in conflict de munca din data de 14 ianuarie.
Sindicalistii FNSA cer Guvernului promovarea legii salarizarii functionarilor publici si a personalului contractual, prin care sa se asigure o crestere salariala de 30 la suta, suspendarea aplicarii incompatibilitatilor prevazute de lege pina cind acestea vor fi compensate prin salarii si distribuirea biletelor de odihna direct federatiei.
La rindul sau, Confederatia sindicala "Cartel Alfa" cere Guvernului elaborarea urgenta a unor legi privind sistem unitar de salarizare in domeniul bugetar, apreciind ca asa cum este practicata in prezent, politica salariala in sectorul public este "o sursa continua de incurajare a coruptiei".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro