Fructele si legumele, lux pentru braileni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fructele si legumele, lux pentru braileni

In ultima perioada, pe fondul numarului mare de cazuri de obezitate si supraponderabilitate, se pune din ce in ce mai mult accentul pe o alimentatie sanatoasa si echilibrata din care nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele. Aceasta problema a fost sesizata chiar si de Uniunea Europeana care a hotarit ca e nevoie de un sistem de distribuire gratuita a fructelor si legumelor in scoli.
Potrivit unui comunicat al C.E., aceasta este cea mai recenta etapa in eforturile Comisiei de a ameliora sanatatea si alimentatia, asa cum este prevazut in "Strategia pentru Europa privind problemele de sanatate legate de nutritie, supraponderabilitate si obezitate". Sistemul presupune de asemenea participarea statelor membre la elaborarea unor strategii nationale bazate pe initiative educationale si de sensibilizare, precum si pe schimbul de bune practici. Propunerea privind sistemul de distribuire a fructelor in scoli reprezinta urmarea unei initiative luate in cadrul negocierilor cu privire la reforma organizarii comune a pietelor in sectorul fructelor si al legumelor, din iunie 2007, C.E. desfasurind de atunci o ampla consultare publica si o evaluare detaliata a impactului diferitelor optiuni. Estimarile indica, potrivit comunicatului, ca 22 de milioane de copii din U.E. sint supraponderali, iar cinci milioane dintre acestia sint obezi, fiind asteptat ca numarul lor sa creasca anual cu 400.000. Specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii recomanda ca fiecare persoana sa consume zilnic o cantitate neta de 400 grame de fructe si legume, dar majoritatea europenilor nu ating acest obiectiv, cei mai multi dintre cei care prefera mincarea nesanatoasa in detrimentul fructelor si legumelor fiind tineri.

Scumpe, dar bune

Nici brailenii nu sint mari consumatori de fructe si legume, fapt ce reiese din rata scazuta a vinzarilor inregistrate in pietele si hypermarket-urile locale la aceasta gama de produse. Principalele cauze a lipsei consumului de fructe si legume in rindul brailenilor sint lipsa banilor si slaba calitate a alimentelor.
Totusi, sint citeva tipuri de legume si fructe care se vind mai bine, in functie de sezon. Rosiile, castravetii si ardei grasi sint legumele preferate ale brailenilor vara, iar in privinta fructelor, cele mai bine vindute in sezonul estival sint caisele, piersicile, capsunile, iar toamna, merele si strugurii. Calitatea si provenienta acestora sint principalii factori care determina variatia preturilor. Cei mai ieftini sint castravetii, pretul acestora variind intre 1 leu si 1,8 lei pe kg. Urmeaza rosiile, care costa de la 1,2 lei, cele mai mici, pina la 2,89 lei/kg, cele de import. Si ardeii grasi se vind destul de bine in aceasta perioada, desi pretul acestora este mai mare decit cel al rosiilor si al castravetilor, ajungind si pina la 8,89 lei/kg. Fructele sint mai scumpe decit legumele, cele mai ieftine fiind caisele, piersicile si merele, al caror pret incepe de la 2,5 lei/kg, iar cele mai scumpe sint fructele exotice, de import, cum ar fi ananasul, kiwi-ul sau strugurii. Uneori, acestea ating chiar si 10 lei/kg. "Preturile difera in primul rind de calitate, dar si de prospetimea alimentelor. Pretul unui anumit produs scade daca fructele sau legumele sint ramase de pe o zi pe alta. Avem aici de exemplu capsuni ramase de ieri, care au ajuns la 3,5 lei desi ieri erau 4,5 lei, pentru ca nu ne putem permite sa raminem cu ele pe piata. De asemenea conteaza foarte mult daca esti sau nu producator. Noi, aici, ne producem singuri legumele si fructele si le stabilim cum vrem pretul, dar sint altii, care sint nevoiti sa-l stabileasca in functie de cum au cumparat. Produsele devin in acest caz mai scumpe", a precizat o vinzatoare din Piata Concordia.
Spre deosebire de pietele din Braila, in hypermarket-uri se comercializeaza in special legume si fructe de import. Din aceasta cauza, preturile sint mai ridicate decit cele intilnite la tarabe. Totusi, gama produselor este cu mult mai variata, predominind fructele exotice, care nu se gasesc in piete, cum ar fi mango sau cocos.

Maninca sanatos!

Lipsa unei alimentatii sanatoase, bogate in vitamine si minerale, provoaca pe linga obezitate, si dereglari ale sistemului endocrin. Ministerul Sanatatii a estimat ca aproximativ 37% din populatia tarii sufera de supraponderabilitate si obezitate. "In fiecare zi ne confruntam cu aproximativ 30 - 40 de cazuri de obezitate si supraponderabilitate. Obezitatea, in sine, nu este o boala grava, insa, uneori, ea poate conduce la aparitia unor boli endocrinologice. Numarul bolnavilor de obezitate si supraponderabilitate a ramas constant de-a lungul anilor, insa in ultimul timp constat o scadere a mediei de virsta a acestora. Din ce in ce mai multi tineri obezi si supraponderali vin sa se trateze de diferite boli endocrinologice, cea mai intilnita fiind gusa. Aceasta este datorata lipsei iodului din alimentatie, care se gaseste in special in cereale, legume si fructe.", a subliniat dr. endocrinolog Victor Lepadatu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro