Pentru a avea sanatate in farfurie, nu este musai sa fii bogat, sa iti permiti alimente complicate si aduse de peste mari si tari. Cand vine vorba despre fructe, multi oameni de stiinta sunt revoltati de amploarea pe care au luat-o reclamele pentru anumite superfructe.
Ignorand veleitatile sanogenetice ale produselor autohtone, astazi sunt ridicate in slavi doar produsele exotice. Doar ele par sa contina antioxidanti in cantitate mare sau substante adaptogene, vitamine si minerale, pretul fiind si el piperat. De aici a si pornit revolta unor cercetatori: ei nu neaga valoarea fructelor exotice, dar afirma, pe buna dreptate, ca avem si produse locale care sunt cel putin tot atat de bune. Dar pentru ele s-ar putea sa nu ne mai ramana bani dupa ce cumparam anumite superfructe.
Surse de sanatate
Pentru nenumarate beneficii aduse organismului, putem consuma cu foarte mare incredere trei fructe care, la o prima vedere, nu inspira bogatia proprietatilor nutritionale:
- Prunele uscate
Puteti usca acasa prunele sau le puteti cumpara din piata sau magazin. Au numai 220-240 de kilocalorii pe 100 de grame si, pe deasupra, sunt un desert delicios. Pe langa faptul ca sunt surse de fibre, au un efect laxativ moderat, scad colesterolul si stimuleaza formarea unei populatii microbiene sanatoase in colon. Prunele uscate sunt exceptional de bogate in antioxidanti. Contin substante fenolice unice care protejeaza organismul si lipidele in mod special de actiunea ionului superoxid, un radical liber care apare in timpul proceselor metabolice oxidative. Indicele ORAC (capacitatea de absorbtie a radicalilor liberi ai oxigenului), ce arata puterea antioxidanta a unui aliment, este, in cazul prunelor uscate, egal cu 8059, cel mai mare intr-o ierarhie a indicilor alocati fructelor si legumelor consumate in mod curent.
Ce mancam la birou? Idei de gustari sanatoase
- Merele
Putine fructe sunt atat de versatile ca merele. Rezista in orice anotimp fara probleme si sunt atat de variate, incat mai ca iti vine sa crezi ca apartin unor familii diferite. Exista pana si mere cu un continut scazut de carbohidrati, indicate pentru diabetici. Zicala englezeasca „un mar pe zi tine medicul departe” este confirmata de cercetarile actuale, care au evidentiat ca fibrele solubile din mere au un efect hipocolesterolemiant marcat si ca protejeaza consistent fata de bolile cardiovasculare. Si merele au efecte antioxidante substantiale. Mai mult, pot fi uscate (poate va mai amintiti de „poame”, o gustare traditionala delicioasa, astazi data uitarii) si rontaite la nevoie. Poamele au un indice ORAC de 6800 si o incarcatura mare de fibre. Flavonoizii si polifenolii din mere au aratat, mai nou, un potential mare de control al eliberarii glucozei din alimente, cu incetinirea absorbtiei si evitarea hiperglicemiei postprandiale (dupa masa). Ce defecte au, totusi, merele? Doar doua: sunt fructe banale si ieftine, cel putin asa le considera unii.
Citeste mai departe pe farmaciata.ro.